Lapsille vaarallisia vaatteita poistettiin markkinoilta!

Kuva: Pixabay / jarmoluk

Lastentarvikkeiden ja -lelun ohella myös lastenvaatteiden turvallisuutta valvotaan. Vaarallisia tuotteita poistetaan markkinoilta, kun niitä havaitaan. Myös itsetehtyjen vaatteiden kanssa on olennaista olla tarkkana, että ne ovat lapsille turvallisia.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kertoo poistaneensa tänä vuonna markkinoilta vaaraa aiheuttavia lastenvaatteita. Vaaralliseksi havaituissa vaatteissa on ollut hupun tai kaulan alueella naruja tai nyörejä, jotka voivat aiheuttaa lapselle kuristumisvaaran. Vaatteita on ollut myynnissä esimerkiksi HobbyHall-verkkokaupassa sekä Kukutin kivijalka- ja verkkokaupassa. Myyjinä on ollut useita eri yrityksiä.

”Tukesiin tuli kuluttajilta useita ilmoituksia vaatimusten vastaisista naruista ja nyöreistä lastenvaatteissa. Kuluttajailmoitusten perusteella Tukes on ollut yhteydessä useisiin lastenvaatteiden jälleenmyyjiin, valmistajiin sekä verkkomarkkinapaikkojen ylläpitäjiin, joiden sivustoilla vaarallisia tuotteita on ollut tarjolla. Tukesin tietoon tulleiden tapausten osalta nyörilliset lastenvaatteet on poistettu myynnistä”, Tukes tiedottaa.

Myös yhdelle neuleohjekirjalle on Tukesin mukaan toteutettu palautusmenettely ja varastossa olleisiin kirjoihin on tehty korjaus, koska kirja sisälsi ohjeen vaarallisen lastenvaatteen valmistamiseen. Neuleohjeita sisältävän Villahullu-kirjan ohjeen mukaan valmistettu neule voi aiheuttaa lapselle kuristumisvaaran pääntien alueen kiristysnyörien vuoksi. Kirjan ostaneille kuluttajille on lähetetty varoitus kyseistä ohjeesta.

Tukes muistuttaa, että vaatteiden turvallisuus tulee huomioida myös itsetehdyissä lasten vaatteissa ja niiden ohjeissa. Varsinkin pienille lapsille itse valmistetuissa vaatteissa tulee välttää nauhojen ja kiristysnyörien käyttöä vaatteiden hupuissa ja pään alueella sekä selkäpuolella kuristumis- ja tukehtumisriskin välttämiseksi.

”Tukehtumisvaaran vuoksi alle kolmevuotiaiden lasten vaatteissa tulee lisäksi välttää pienten osien, kuten koristeiden, nappien ja nepparien, käyttöä”, ylitarkastaja Suvi Teräslahti Tukesista opastaa.

Sekä neulekirjasta että vaarallisista lastenvaatteista julkaistiin ilmoitukset Vaaralliset tuotteet -sivustolla. Tukes valvoo lastenvaatteiden turvallisuutta riskiperusteisesti ja pistokokein. Tukesille voi ilmoittaa vaaralliseksi epäillystä tuotteesta verkkosivuilla olevalla lomakkeella.

Takaisinveto vaarallisesta naamiasiasusta

Vaaralliset tuotteet -sivustolla kerrotaan myös lasten naamiaisasusta, josta on annettu palautuspyyntö sekä kehotus poistaa asu heti käytöstä. Osassa Punanaamio-kaupan myymistä Widmannin mustista viikatemies-naamiaisasuista on niskassa solmittavat nauhat tarran sijaan, mikä voi aiheuttaa kuristumisvaaran.

Naamiaisasu on tarkoitettu lapsille ja sen koko on 116 senttiä. Punanaamio on tiedottanut takaisinvedosta Facebook-sivullaan, missä on myös yhteystiedot lisätietoja varten.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.