Jokaisessa päiväkodissa on yksinäisiä lapsia – näin tunnistat, onko oma lapsesi yksinäinen

Kuva: Unsplash / Alyona Bogomolova

Yhä useampi lapsi ja nuori kokee itsensä yksinäiseksi, ja pahimmillaan vanhemmilla tai muilla lapsen elämässä olevilla aikuisilla ei ole mitään tietoa tilanteesta. Jopa päiväkoti-ikäiset lapset voivat kokea yksinäisyyttä.

Jopa joka kymmenes 5-vuotias lapsi on varhaiskasvatuksen henkilökunnan näkökulmasta yksinäinen tai jää leikkien ulkopuolelle, kertoo MTV Uutiset suomalaistutkimuksen tuloksista. Kun asiasta on kysytty lapsilta, on lopputulos ollut sama: joka kymmenes kokee pääsevänsä harvoin mukaan muiden leikkeihin. Toisin sanoen käytännössä jokaisessa päiväkodin lapsiryhmässä on ainakin yksi yksinäinen lapsi.

Yli 16 000 suomalaista 5-vuotiasta kattanut tutkimus on osa monitieteistä Right to Belong -tutkimuskonsortiota, jota johtaa Turun yliopiston kasvatuspsykologian professori Niina Junttila. Junttila on haastatellut satoja yksinäisiä lapsia jo 2000-luvun alusta lähtien. Hän on huomannut, että heidän puheistaan nousee voimakkaasti esiin paha olo siitä, että ei kelpaa kenellekään tai kukaan ei halua olla lapsen kanssa.

”Ihan jo tuollaiset 2,5-vuotiaat kuvailevat ulkopuolelle jäämistä tai sitä, ettei ole ketään kaveria. Yksi pieni tyttö kertoi, että siitä tulee pipi ja paha olo ja se satuttaa. Lapsen koko olemuksessa näkyi käpertyminen siihen omaan tunteeseen, että ei ole ketään ystävää”, Junttila on kertonut MTV Uutisille.

Kaverisuhteet ovat tärkeä osa myös pienten lasten hyvinvointia, mutta se vaihtelee, minkä ikäisenä lapsilla alkaa muodostua päiväkodissa tiiviitä kaverisuhteita. Yhdellä lapsella voi olla jo 1-vuotiaana oma läheinen ystävä, jonka kanssa hän aina leikkii, kun taas toinen lapsi voi muodostaa löyhempiä kaverisuhteita suuremmassa porukassa.

”Jos on oma paras kaveri, se on kyllä aarre. Tosi tiiviitä parhaita kavereita harvemmin vielä päiväkodissa on – ei niitä ole ehkä isommillakaan lapsilla tai aikuisilla”, Junttila kommentoi MTV Uutisille.

Tästä tunnistaa yksinäisen lapsen

Jos päiväkoti-ikäisellä lapsella ei ole parasta kaveria, ei tästä tarvitse huolestua. Tärkeämpää olisi, että lapsella on joitakin kavereita ja leikkiseuraa. Yksinäisiä lapsia kuitenkin on, mutta mistä vanhempi voi tietää, onko oma lapsi yksinäinen? Junttila on antanut tähän vastauksen:

”Paras indikaattori on, jos lapsi itse kertoo, että hänellä ei ole oikein ollut ketään, kenen kanssa leikkiä, viettää aikaa pihalla, tehdä hiekkakakkuja tai muuta.”

Junttilan mukaan aivan pienet lapset uskaltavat ja haluavat kertoa yksinäisyydestään vanhemmille, mutta 5-6-vuotiaana ajatukset voivat alkaa muuttua.

”Sen ikäinen lapsi saattaa ajatella, ettei halua huolestuttaa vanhempiaan, jos heillä on muutenkin kiireitä ja murheita. Lapsi voi myös kokea häpeää ja epäonnistumista, jos kotona on aiemmin sanottu, että ’kyllä sinulla on siellä kavereita’ tai ’kyllä sinun pitää niitä sieltä löytää'”, professori on kertonut MTV Uutisten haastattelussa.

Kun lapsen vie tai hakee päiväkodista, kannattaa vanhemman kysellä avoimesti henkilökunnalta, kenen kanssa lapsi on leikkinyt ja onko hänellä kavereita. Vanhempi voi myös itse tarkkailla, onko lapsi leikkimässä kenenkään kanssa, kun hän tulee hakemaan lapsen kotiin tai tuleeko päiväkotiin saapuessa lapselle kavereita vastaan.

Lapsen yksinäisyys on otettava todesta

Jos lapsi kertoo olevansa yksinäinen, on se tärkeä ottaa vakavasti ja tosissaan. Junttila suosittelee kysymään lapselta, miksi hän kokee näin ja mitä vanhemmat voivat asialle tehdä. Lapselta voi kysyä, että haluaako hän vanhemman puhuvan asiasta päiväkodin aikuisille tai järjestävän kavereita kotiin käymään.

”Pahinta on vähättely ja asian sivuuttaminen. Se, että sanotaan, että lapsi vain kuvittelee ja pitäisi vain olla reippaampi ja mennä mukaan”, Junttila kommentoi MTV Uutisille.

Tilanne kannattaa ottaa puheeksi myös varhaiskasvatuksen henkilökunnan kanssa. Henkilökunta ei välttämättä tunnista yksinäisiä lapsia, ellei lapsi jotenkin kerro pahasta olostaan tai vetäydy kokonaan ulkopuolelle.

Lähde: MTV Uutiset

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.