Ensimmäinen vauvavuosi muovaa parisuhdetta rajusti. Parhaimmillaan se voi lujittaa parisuhdetta, mikäli pariskunta onnistuu huolehtimaan parisuhteestaan vauvan syntymästä huolimatta ja jakamaan vastuuta tasapuolisesti. Toisaalta taas väsymys, kiire, yhteisen ajan vähyys ja stressi, voivat ajaa paria erilleen.
Jotta pariskunnalle ei syntyisi eroajatuksia, olisi vauvan syntymään hyvä valmistautua jo etukäteen keskustelemalla omista ajatuksista ja mahdollisista peloista. Lisäksi olisi hyvä sopia esimerkiksi raha-asioista ja kotitöiden jakamisesta. Keskustelu kannattaa käydä läpi uudestaan vauvan synnyttyä.
Vauvan syntymä muuttaa kaiken. Uuden myötä täytyy luopua jostain vanhasta. Se voi tarkoittaa, että vanhemmat saavat vähemmän omaa ja yhteistä aikaa. On ymmärrettävää, että vanhemmat voivat surra sitä ja kaivata niitä asioita. Molemmat tai jompikumpi vanhemmista voi kokea mustasukkaisuuden tai ulkopuolisuuden tunteita.
Vauvavuosi ja parisuhde
Ensimmäisen vauvavuoden aikana vanhemmat ovat todella kiinni vauvassa. Jos äiti imettää, niin erityisesti hän viettää paljon aikaa vauvan kanssa. Jaksaminen voi olla tällöin koetuksella. Siihen auttaa se, jos pystyy ymmärtämään, kuinka lyhyt vauva-aika on loppujen lopuksi. Vauvan kasvettua omaa ja yhteistä aikaa on helpompi taas järjestää.
Vauva-aikana on kuitenkin tärkeää huolehtia myös parisuhteesta. Kodin tunneilmapiiri tulisi pyrkiä pitämään rentona, avoimena ja positiivisena. Vauvakin vaistoaa perheen tunneilmapiirin jo pienestä pitäen. Parisuhteen keskustelu kannattaa pitää rehellisenä ja avoimena, sekä varata sille aikaa päivittäin.
Hellyydenosoituksissakaan ei pidä säästellä, vaan antaa niitä kumppanille ohimennen aina, kun on mahdollista. Olalle kosketus, halaukset, suukot, hellät pyllylle taputtelut ja muut pienet teot tulevat arvoon arvaamattomaan vauvavuoden aikana.
Kun vanhempi katsoo vauvaa, hänen on helppo osoittaa vauvalle iloa, rakkautta, hyväksyntää ja hymyjä. Mutta millaisin kasvoin vanhemmat katsovat toisiaan? Ja millaisen katseen he saavat osakseen? Näihin asioihin tulisi panostaa, vaikka väsymys saattaakin kiristää hermoja ja kumppanille tekisi mieli välillä tiuskia pahaa oloaan. Tunnekuorman purkamiselle on olemassa kuitenkin parempia keinoja, kuin omalle rakkaalle äyskiminen.
Joskus työntäyteinen ja raskas vauvaperheen arki voi saada parit eroamaan. Ero voi tuntua kaiken keskellä ainoalta ratkaisulta saada omaa aikaa ja poistaa epätasa-arvo vastuun jakamisesta. Osa pareista palaa kuitenkin takaisin yhteen huomattuaan, ettei ero ollutkaan vastaus kaikkeen.
Tällöin parit tutustuvat toisiinsa ikään kuin uudestaan: miten kumppanini on muuttunut vauvan myötä? Millainen hän on vanhempana? Yhteenpaluun jälkeen parisuhteelle järjestetään enemmän yhteistä aikaa ja voimia kuin ensimmäisellä yrityksellä. Mutta miten välttää kokonaan ero lapsen ollessa pieni?
Mistä apua ja tukea?
Vauvan onnellisuus lisääntyy silloin, kun vanhempien parisuhde voi hyvin. Pariskunnan sekä vauvan vuoksi vanhempien parisuhdetta tulisikin vaalia ajoittain raskaankin vauva-arjen keskellä. Sen voi aloittaa pienillä teoilla, kuten puhumalla toiselle kauniisti, laittamalla yllättäen iltapalaa tai antamalla kosketuksia ohimennen. Tässä kannattaa ottaa mielikuvitus käyttöön ja hyödyntää kaikki pienet hetket, jolloin voi huomioida kumppania vauvan sijaan.
Mukavat yhteiset hetket ja toiselle annettu positiivinen palaute kuljettavat parisuhdetta myös hankalien aikojen läpi. Muista kysyä kumppaniltasi tasaisin väliajoin, kuinka hän voi sekä onko hänen tarpeet ja toiveet täyttyneet edes osittain?
Tukiverkosto on tärkeässä asemassa ensimmäisen vauvavuoden aikana ja myöhemminkin siitä on apua. Jos tukea ei löydy riittävästi sukulaisten taholta, kannattaa kääntyä ystävien puoleen. Vertaistukea voi saada esimerkiksi erilaisista perhekerhoista, perheiden kohtaamispaikoista ja perhekahviloista.
Huoliaan voi jakaa myös ensi- ja turvakotienliiton chatissa. Siellä päivystävät vauvatyön ammattilaiset. Mannerheimin lastensuojeluliiton vanhempainpuhelimessa voi jakaa vanhemmuuteen liittyviä mieltä askarruttavia asioita. Jos kaipaa lisää tietoa ja oma-apua, kannattaa katsastaa väestöliiton ”Hyvä kysymys”- palvelu. Sieltä löytyy paljon videoita, artikkeleita, podcasteja ja testejä vanhemmuuden ja parisuhteen tueksi. Apua vauva-arkeen voi pyytää myös oman paikkakunnan sosiaalivirastosta tai neuvolasta.
Yllättikö ensimmäinen vauvavuosi? Mistä voisit saada apua ja tukea parisuhteeseen vauvan syntymän jälkeen?
Lähteet: Ensi-ja ja turvakotien liitto, Hyvä kysymys, Hyvä terveys
Teksti: Anne-Mari Valta