Parhaat eväät onnelliseen elämään saadaan lapsuudenkodissa

girl smiling while lying on grass field at daytime
Kuva: Jose Ibarra

Moni nuori aikuinen kokee ahdistusta ajatellessaan, että hän ei ole yhtä hyvä kuin muut tai ei muutoin sovi yhteiskuntaan. Toisinaan tällaiset ajatukset voivat johtaa jopa vakavaan masennukseen. Jos pystyy jättämään muiden mielipiteet omaan arvoonsa ja olemaan rohkeasti oma itsensä, elämä on usein paljon onnellisempaa. Jos lapsi oppii jo nuorena, etteivät muiden mielipiteet määritä hänen ihmisarvoaan, on se suuri voimavara aikuiselämässä.

Nykyään jo hyvin nuoret lapset altistuvat verkossa monenlaisille asioille, jotka saattavat aiheuttaa heille ahdistusta. Eräs tällainen asia on epärealistisen kauniit, filttereillä parannellut ihmiset. Ei ole ihme, että moni nuori kokee olevansa ruma ja epätäydellinen. Lapsen ja nuoren voi olla vaikea ymmärtää, ettei kukaan todellisuudessa näytä niin täydelliseltä kuin monet ihaillut somejulkkikset ruudulla. Huoli omasta ulkonäöstä saattaa aiheuttaa nuorelle voimakasta ahdistusta herkkinä kasvuvuosina, jolloin itsetunto kehittyy.

Eräs tärkeimmistä taidoista, jonka vanhemmat voivat lapselleen opettaa, on olla välittämättä liikaa siitä, mitä muut ajattelevat. Tämä ei toki tarkoita, että voisi toimia miten tahansa, kuten loukata muita ja käyttäytyä huonosti välittämättä muiden tunteista. Hyvällä itsetunnolla varustettu ihminen kykenee ottamaan toiset huomioon ja samaan aikaan uskaltaa olla rohkeasti oma itsensä sen sijaan, että hän kokisi ihmisarvonsa määräytyvän sen perusteella, mitä ympärillä olijat hänestä ajattelevat.

Lapsen itsetuntoa voi vahvistaa monin tavoin

On tärkeää muistaa kehua lasta sellaisissa tilanteissa, jolloin hän suoriutuu hyvin. Kehu voi olla pientäkin ja myös hyvästä yrityksestä voi kehua. Lapsen tulisi kokea onnistumisen tunteita riittävän usein. Jos onnistumisen kokemusten väli on liian pitkä, saattaa lapsi turhautua ja kokea huonommuuden tunteita ajatellessaan, että hän ei “koskaan” onnistu tärkeissä asioissa.

Lapselle kannattaa opettaa jo pienestä pitäen, että aina ei tarvitse onnistua kaikessa

Kun vanhempi näkee, että lapsi yrittää parhaansa haastavassa tilanteessa, jo tästä voi antaa lapselle vuolaasti kehuja. Tämä saa lapsen yrittämään parhaansa silloinkin, kun onnistuminen ei ole sataprosenttisen varmaa. On tärkeää, ettei lapsi ala ajattelemaan, että on parempi jättää asia sikseen, ellei onnistuminen ole täydellisen varmaa, jottei vain epäonnistuisi.

Jokainen ihminen on ainutlaatuinen ja jokaisella on erilainen kombinaatio vahvuuksia ja heikkouksia. Siksi ei ole hedelmällistä verrata eri ihmisiä keskenään, vaan jokainen ”kilpailee” vain itsensä kanssa. Itseään voi haastaa oppimaan paremmin tärkeitä asioita, mutta omaa suoritusta ei kuitenkaan kannata vertailla liikaa muihin. Ymmärrys tästä on lapselle kullanarvoinen voimavara nykymaailmassa, jossa ympäristön arvostelu voi joskus olla armotonta.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.