Aikuisen naisen ADHD – Tunnista oireet

Kuva: Pexels/ xomidov Photo

ADHD yhdistetään edelleen usein ylivilkkaisiin poikiin, jotka häiriköivät koulun oppituntia. Sen sijaan harvalle tulee mieleen, että takapulpetin tunnollinen ja muiden mukaan pyrkivä tyttö, kärsii samasta neurobiologisesta aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöstä eli ADHD:sta.

Ammattilaisillakin on vaikeuksia tunnistaa tyttöjen ja erityisesti aikuisten naisten ADHD:n oireita. Varhain saatu diagnoosi on kuitenkin tärkeää esimerkiksi hoidon ja kuntoutuksen saamiseksi. Se helpottaa myös oireilun hyväksymistä osaksi omaa itseään ja elämäänsä.

Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö näkyy ihmisillä eri tavoin. Silläkin on merkitystä, minkä ikäinen henkilö on ja mitä sukupuolta hän edustaa. Naisten ja tyttöjen oireet jäävät helposti tunnistamatta tai niitä ei osata diagnosoida ajoissa. Se johtuu monesta eri syystä. Esimerkiksi pojat oireilevat enemmän ulospäin levottomana käytöksenä ja tytöt puolestaan oireilevat sisäänpäin.

”Näyttäisi siltä, että naisia saatetaan hoitaa enemmän ahdistuksen ja masennuksen takia, ja ADHD jää huomaamatta. Samoin naiset saattavat myös kokea enemmän psyykkistä haittaa ja vaikeuksia ADHD:sta kuin miehet,” sanoo dosentti, psykoterapeutti ja neuropsykologian erikoispsykologi Maarit Virta-Jämiä.

Aikuisen naisen aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö saatetaan huomata vasta siinä vaiheessa, kun hänen lapsellaan on diagnosoitu ADHD. Äidillä voi olla kertynyt jo pitkä historia itsesyytöstä ja epäonnistumisen kokemuksia ja sitä myöten itseluottamuksen puutetta, ennen kuin hänellä todetaan olevan ADHD.

”On havaittu, että naiset ovat miehiä keskimäärin merkittävästi vanhempia – noin 30-vuotiaita – saadessaan ADHD-diagnoosin. Miehet diagnosoidaan keskimäärin 18,5-vuotiaina. Tämä on suuri epäkohta, joka johtaa valitettavasti siihen, että monille näistä naisista kehittyy vakavia psyykkisiä ongelmia ennen kuin he saavat apua”, kertoo psykiatri Lotta Skoglund Uppsalan yliopistosta.

Miten aikuisen naisen ADHD oireilee?

ADHD:ta on kolmenlaista eri alatyyppiä:

-pääasiassa tarkkaamaton

-pääasiassa yliaktiivinen tai impulsiivinen

-näiden kahden edellisen yhdistelmä

Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön ydinoire, niin lapsilla kuin aikuisillakin, on hankaluudet keskittymisessä. ADHD-ihmiset osaavat kyllä keskittyä joihinkin itseään kiinnostaviin asioihin, jopa liiankin hyvin. He saattavat uppoutua omiin ajatuksiinsa ja sisäisiin maailmoihinsa.

ADHD-ihmisillä on myös tarkkaavuuden ongelmia, joiden takia he saattavat kesken keskustelun tippua kärryiltä, ajatuksen harhauduttua aivan muualle. Heillä voi olla monta rautaa tulessa, mutta kaikki asiat jäävät keskeneräisiksi.

Toisaalta ADHD-ihmiset osaavat kiinnittää huomiota sellaisiin yksityiskohtiin ja seikkoihin, jotka suurimmalta osalta jäisivät huomaamatta. Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöstä kärsivien ongelmat eivät välttämättä näy työelämässä, koska he pinnistelevät päivän töissä ja uuvahtavat vasta kotona.

ADHD on neurobiologinen häiriö, jonka takia oireet jatkuvat lapsuudesta aikuisuuteen. Ne kuitenkin muuttavat muotoaan, esimerkiksi impulsiivisuus ja yliaktivisuus lieventyvät ajan saatossa. Hankaluudet toiminnanohjauksessa ja tarkkaavaisuudessa ovat pysyvämpiä piirteitä.

Motorinen levottomuus on hillitympää aikuisilla. Se saattaa näkyä jalkojen heilutteluna tai jonkun esineen pyörittelynä. Vilkkaus on enemmänkin oman pään sisällä tai sitten se kuuluu puheessa. ADHD-aikuinen ei välttämättä osaa odottaa vuoroaan. Tarkkaavaisuushäiriöön liittyy myös riskinotto. Se voi aiheuttaa erityisesti murrosikäisillä tytöillä ja nuorilla naisilla päihdeongelmia, sekä riskejä joutua parisuhdeväkivallan tai seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Onko sinulla ADHD-oireita? Tiesitkö, että tyttöjen ja naisten ADHD oireilee eri tavalla kuin poikien ja miesten?

Lähteet: Ilta-Sanomat, Kuntoplus, Superlehti

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.