Pienet asiat voivat ärsyttää valtavasti ruuhkavuosien keskellä

man holding his hair against sunlight
Kuva: Jeremy Perkins

Väsyneenä pienetkin asiat voivat saada pinnan palamaan. Toisinaan puoliso voi huomaamattaan käyttää ilmaisuja, jotka ärsyttävät ja saavat menettämään maltin. Jos toinen ei tiedosta käyttävänsä tällaisia ilmaisuja, tilanne voi jatkua samanlaisena pitkään ja ärtymys vain kasvaa suuremmaksi, kunnes lopulta voi seurata räjähdys. Pienillä muutoksilla kommunikaatiossa voi auttaa puolisoa ja itseään jaksamaan paremmin kiireen keskellä.

Jokainen pienen lapsen vanhempi tietää, kuinka väsyneenä asiat tuntuvat moninkertaisesti kurjemmilta. Toisinaan kannustaviksi tarkoitetut kommentit voivat kuulostaa väsyneen vanhemman korviin hirvittävän ärsyttäviltä. Jos kommentoijalla ei ole aavistusta, minkälaisen reaktion hänen kommenttinsa herättävät, on vaikeaa muuttaa kommentointityyliä. Kuinka kannattaa vastata, jos puoliso valittaa väsymystään kiireisen lapsiarjen keskellä?

Usein puoliso ei tarkoituksella halua aiheuttaa pahaa mieltä

Eräs asia, joka voi tuntua hyvin ärsyttävältä stressaantuneesta vanhemmasta, on tunne, ettei puoliso tue riittävästi väsymyksen keskellä. Jos vanhempainvapaalla olevalla vanhemmalla on ollut raskas päivä kotona pienen lapsen kanssa ja hän valittaa väsymyksestään, puoliso saattaa vastauksena todeta, että hänelläkin on ollut väsyttävä työpäivä. Tällainen vastaus voi tuntua kylmältä, jos vanhempi toivoi saavansa myötätuntoa ja henkistä tukea. Puoliso ei kuitenkaan useinkaan tarkoita kommentillaan mitään pahaa, vaan saattaa päinvastoin ajatella, että kommentti lohduttaa kotona ollutta vanhempaa, kun hän kuulee, ettei ole ainoa, joka on väsynyt.

Tämä on hyvä esimerkki tilanteesta, jossa kenelläkään ei välttämättä ole pahaa tarkoitusta, mutta paha mieli voi silti syntyä. Jos kotona pitkän päivän lapsen kanssa viettänyt vanhempi kertoo väsymyksestään esimerkiksi ystävälleen, ystävä usein kuuntelee myötätuntoisena ja sanoo jotain rohkaisevaa. Toki suhde puolison kanssa on huomattavasti läheisempi, mikä madaltaa kynnystä sanoa suoraan asioita. Jos tosiasia on, että puoliso on myös väsynyt työpäivän jälkeen, hän saattaa kokea, ettei ole mitään syytä olla mainitsematta asiasta.

On toki tärkeää kertoa suoraan tunteistaan. Jos kuitenkin ärtymyksen tunteita syntyy usein puolisoiden välillä, kannattaa pysähtyä miettimään, olisiko mahdollista muuttaa omaa kommentointityyliään joissakin tilanteissa siten, että se parhaiten tukisi väsynyttä kumppania. Kun molemmat puolisot ovat väsyneitä, molemmat kaipaavat tukea. Jos kuitenkin molemmat kaatavat väsymyksensä toisen niskaan miettimättä, miten voisi samalla tukea toista, ei kummallekaan synny tunnetta, että saa tarvitsemaansa tukea.

Kannattaakin pysähtyä miettimään, millä lailla toivoisi toisen vastaavan, jotta syntyisi tunne, että saa tukea. Seuraavan kerran kun puoliso valittaa väsymystään, voi kokeilla kommentoida erilaiseen tyyliin kuin aiemmin ja katsoa, miten tämä vaikuttaa tilanteeseen. Jos pienellä taktiikan muutoksella saa aikaan sen, ettei tilanne kärjisty ärtymykseksi, tästä on paljon hyötyä molempien jaksamisen kannalta.

Minkälaisia pieniä arjen tilanteita sinulle tulee mieleen, joiden kohdalla kommentoinnin hienosäätö voisi edistää jaksamista ruuhkavuosien kiireen keskellä?

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.