Nuoret tupakoivat vähemmän, mutta sähkötupakointi lisääntyy

woman lights her cigarette with lighter
Kuva: lilartsy

Sähkötupakointi tai vapettaminen on kasvattanut suosiotaan nuorten keskuudessa. Sähkötupakka toimii niin, että sen akku kuumentaa säiliössä olevan nesteen, joka höyrystyy hengitettäväksi aerosoliksi. Sähkötupakat ovat ulkonäöltään hyvin erilaisia, mutta kaikki toimivat samalla periaatteella. Sähkötupakan neste voi olla nikotiinia sisältävää tai nikotiinitonta.

Nuorten (14-20-vuotiaat) sähkösavukkeiden käyttö on kaksinkertaistunut Suomessa vuodesta 2021 vuoteen 2023, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Pojista sähkösavukkeita käytti päivittäin kuusi prosenttia ja tytöistä viisi prosenttia. Pojilla yleisintä sähkösavukkeiden käyttö oli peruskoulun 8. ja 9. luokalla ja tytöillä ammattikoulun 1. ja 2. vuotena.

”Sähkösavukkeiden päivittäinen käyttö on yleistynyt nuorilla nopeasti. Taustalla näyttävät olevan kertakäyttöiset niin sanotut vape-laitteet, jotka houkuttelevat värikkäällä ulkoasulla, makuaineilla ja sosiaalisen median näkyvyydellä”, toteaa THL:n erityisasiantuntija Hanna Ollila.

”Nuoret voivat mieltää laitteet harmittomiksi, mutta niistä hengitetään haitallisia aineita, joiden välttäminen on erityisen tärkeää silloin, kun keuhkojen ja aivojen kehitys on kesken. Laitteiden parempi sääntely yhdessä ikärajan korottamisen kanssa olisivat tärkeitä keinoja aloittamisen ehkäisemiseksi”, Ollila jatkaa.

Aikuisväestössä (20–64-vuotiaat) sähkösavukkeiden käyttö sen sijaan oli vähäistä vuonna 2022. THL:n selvityksen mukaan päivittäin sähkösavukkeita käytti noin prosentti sekä miehistä että naisista.

Tupakointi vähenee nuorilla

Jos sähkötupakointi on lisääntynyt nuorilla, on heidän päivittäinen tupakointi puolestaan vähentynyt. THL kertoo, että pojista kuusi ja tytöistä neljä prosenttia tupakoi päivittäin vuonna 2023. Nuorten tupakoinnissa on oppilaitostyyppikohtaisia eroja, yleisintä tupakointi on ammatillisten oppilaitosten opiskelijoilla. Tupakointi väheni erityisesti tässä ryhmässä, kun taas lukioissa ja perusopetuksessa muutokset olivat vähäisiä.

Aikuisväestöstä 11 prosenttia tupakoi päivittäin vuonna 2022. Miehistä 12 prosenttia ja naisista 11 prosenttia tupakoi päivittäin. THL:n mukaan viimeisen parinkymmenen vuoden aikana aikuisväestön tupakointi on pääsääntöisesti vähentynyt, mutta väheneminen vaikuttaa kuitenkin hidastuneen parin viime vuoden aikana. Tupakoinnin väheneminen on myös epätasaista eri väestöryhmissä.

”Miehillä tupakointi on vähentynyt, mikä on positiivista. Naisilla tupakoinnin väheneminen on kuitenkin pysähtynyt mikä osoittaa, että tupakoinnin vähentämiseksi ja kansanterveyden parantamiseksi tarvitaan edelleen lisätoimia. Hyvinvointialueilla kannattaa panostaa tupakoinnin lopettamisen tukemiseen, sillä se tuo pitkällä aikavälillä myös taloudellisia hyötyjä alueille”, THL:n erityisasiantuntija Otto Ruokolainen kertoo.

Eläkeikäisistä, eli 65–84-vuotiaista, seitsemän prosenttia tupakoi päivittäin, miehistä yhdeksän prosenttia ja naisista viisi. Eläkeikäisten tupakoinnissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia viime vuosina.

Tupakkatuotteista nuuskan käyttö on pysynyt nuorten kohdalla samana kuin vuonna 2021: päivittäin nuuskaa käytti viisi prosenttia 14-20-vuotiaista. Aikuisista miehistä kuusi prosenttia ja naisista prosentti nuuskasi päivittäin vuonna 2022. Yleisintä nuuskaaminen oli 20-34-vuotiailla miehillä, joista 11 prosenttia kertoi nuuskaavansa päivittäin.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.