Vanhemman loppuunpalaminen voi joskus tapahtua vaivihkaa

woman and a baby sitting on the ground
Kuva: Katie Emslie

Ulkopuolisen voi joskus olla vaikea ymmärtää, että vanhemman on mahdollista palaa loppuun huomaamattaan. Kiireinen lapsiarki saattaa toisinaan olla verrattavissa kuormittavaan työympäristöön, minkä seurauksena työntekijä voi uupua huomaamattaan. Ruuhkavuosien kiireen keskellä vanhempi voi vaivihkaa uupua niin paljon, että voidaan puhua loppuunpalamisesta.

Moni vanhempi tietää, kuinka helposti pinna voi palaa väsyneenä ja kuinka huono omatunto maltin menetyksestä usein seuraa. Herkkä ärtymiskynnys ja maltinmenetys voivat olla oireita uupumuksesta ja lähestyvästä loppuunpalamisesta. Siksi näihin merkkeihin kannattaa suhtautua vakavasti. Aina uupumuksen merkit eivät kuitenkaan ole vanhemmalle selviä.

Loppuunpalaminen ei tapahdu yhdessä yössä

Uupumista on usein edeltänyt pitkäaikainen stressaava elämäntilanne, joka pikkuhiljaa johtaa loppuunpalamiseen. Kun tilanne pahenee pikkuhiljaa, stressiin ja kiireeseen voi huomaamatta tottua ja niitä voi alkaa pitämään normaalina olotilana. Kuitenkaan liian vähäisiksi jäävät yöunet ja jatkuva kiire eivät voi jatkua loputtomiin ilman negatiivisia vaikutuksia. Jotkut ihmiset saattavat ylpeillä sillä, että nukkuvat vain pari tuntia yössä ja kykenevät toimimaan suurenkin paineen alla. Tosiasiassa tämänkaltaista elämäntyyliä ei kukaan kestä pitkään.

Ei siis ole mitään syytä ihailla sellaisia ihmisiä, jotka kehuskelevat kuinka vähillä unilla he pärjäävät. Päinvastoin kannattaa pyrkiä kohti tasaista ja rauhallista elämää, johon kuuluu riittävät yöunet ja stressitön arki. Pidemmän päälle tällainen elämäntyyli tulee hyvin suurella todennäköisyydellä tuottamaan enemmän onnellisuutta kuin jatkuvan kiireen keskellä sinnitteleminen.

Somen “supervanhempi” ei todennäköisesti kerro kaikkea elämästään

Kannattaa suhtautua varauksella niin sanottuihin “supervanhempiin”, jotka maalaavat esimerkiksi somessa kuvaa itsestään täydellisinä arjen suorittajina. Tällaiset mielikuvat eivät usein vastaa todellisuutta. Somessa on helppo silotella kulmia sekä piilottaa kodin sotkut ja mustat silmänaluset filttereillä kuvista pois. Tällaisella tietoisella vaikutelman manipulaatiolla voi pahimmillaan olla hyvin haitallinen vaikutus, jos kuvia ja postauksia seuraavat muut vanhemmat kuvittelevat, että “supervanhempi” todella elää sellaista elämää kuin hän somessa esittää. On vaarallista pyrkiä kohti tällaista elämäntyyliä, sillä täydellisyyden tavoittelu saattaa lopulta vain johtaa uupumukseen ja loppuunpalamiseen.

Olisikin hyvä pysähtyä säännöllisin väliajoin arvioimaan oman jaksamisensa tasoa. Jos huomaa olevansa liian stressaantunut ja kuormittunut, on mahdollista ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin ennen kuin tilanne etenee pidemmälle ja johtaa mahdollisesti uupumukseen ja loppuunpalamiseen.

Vanhemman loppuunpalamisen merkkejä voivat olla esimerkiksi seuraavat:

 • Aivosumu
 • Lyhyt pinna
 • Hämmennys
 • Unohteleminen
 • Kohonnut stressitaso
 • Masennus
 • Tunne eristäytymisestä
 • Heikkolaatuinen uni

On tärkeää, että vanhempi hankkii itselleen apua, jos havaitsee itsessään loppuunpalamisen merkkejä. Jos tilanteeseen puuttuu riittäväin aikaisin, on mahdollista välttää uupumuksen pahimmat seuraukset. Lisätietoa vanhemman loppuunpalamisen havaitsemisesta ja hoidosta voi lukea WebMD:n sivuilta.

Lähde: WebMD

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)