Lapsi ja harrastukset: mikä määrä harrastuksia on liikaa?

two child playing arrow
Kuva: Annie Spratt

Joillakin lapsilla on niin paljon harrastuksia, ettei vapaahetkiä käytännössä jää lainkaan. Varsinkin jos vanhemmat itse harrastavat paljon, voi tuntua luontevalta, että lapsikin harrastaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että lapsi kaipaa myös joutilaisuutta. Jos kalenterin jokainen päivä on täynnä harrastuksia, kannattaa miettiä, ovatko kaikki todella lapselle tarpeellisia.

Jos vanhemmat harrastavat paljon erilaisia asioita, heistä saattaa tuntua hyvin luontevalta ohjata lapsikin jo nuorena monien harrastusten pariin. Ajatuksena voi olla, että lapsi saa kokeilla mahdollisimman monipuolisesti eri asioita ja lajeja, jolloin hän voi valita, mitkä häntä eniten kiinnostavat ja syventyä näihin. Ajatus on toki hyvä. Lapsen on ylipäätään hyödyllistä kokeilla ja tutustua monenlaisiin asioihin jo nuorena. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että jokaista asiaa täytyy lähteä tosissaan harrastamaan niin, ettei vapaa-aikaa käytännössä jää lainkaan.

Lapsi saattaa itse olla hyvin innokas täyttämään jokaisen päivän ja vapaahetken harrastuksilla

Näin voi olla varsinkin silloin, jos lapsi vaistoaa, että vanhempi hyväksyy tämän ja jopa kannustaa tähän. Jos vanhempi kertoo lapsen kuullen tuttava-aikuisille ylpeään sävyyn lapsen lukuisista harrastuksista, lapsi kokee saavansa ihailua siksi, että hän harrastaa niin monia asioita. Tämä saattaa kannustaa jatkamaan harrastusten parissa silloinkin, kun jaksaminen alkaa vaarantua. Lapsikin voi uupua huomaamattaan. Tämän takia on vanhempien vastuulla päättää, mikä määrä harrastuksia on lapselle riittävästi.

Liian rankka harjoittelu liian nuorena voi pahimmillaan olla haitallista lapsen kehitykselle

Varsinkin jos harrastukset ovat fyysisiä, on tärkeää pitää mielessä lapsen kehitysvaihe. Liian nuorena aloitettu liian tehokas harjoittelu voi hyötyjen sijasta aiheuttaa lapselle haittaa. Kannattaa keskustella terveydenhuollon ammattilaisten kanssa jos epäilyttää, onko oma lapsi jo valmis aloittamaan esimerkiksi tietyntyyppisen urheilulajin, jos harjoittelu on hyvin fyysistä.

Lapsi voi jo nuoresta alkaen harrastaa monenlaista urheilua, mutta on tärkeää pitää mielessä, että aikuinen jaksaa huomattavasti enemmän kuin lapsi. Urheilun harrastamisesta ei ole haittaa lapselle, jos harjoittelua suunnitellessa ottaa huomioon lapsen kehitysvaiheen. Päinvastoin fyysisten lajien harrastamisesta voi monesti olla hyötyä lapsen kehitykselle. On kuitenkin tärkeää pitää terveelliset rajat mielessä.

Paljon riippuu siitä, minkä tyyppistä urheilu on. Kannattaakin keskustella asiantuntijoiden, kuten esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisten ja kyseisen lajin valmentajien kanssa, jos mietityttää, kuinka raskasta harjoittelu saa olla ja kuinka paljon lapsi voi omistaa aikaa tietylle urheilulajille esimerkiksi viikottain.

On myös tärkeää pitää mielessä, että pieni lapsi tarvitsee myös joutilasta aikaa, jolloin hän voi antaa luovuutensa kehittyä ja leikkiä vapaasti ohjaamattomia omia leikkejään. Jokaisen päivän hetken ei tarvitse olla aikataulutettu.

Onko teidän perheessänne harrastettu paljon erilaisia lajeja jo pienestä pitäen?

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)