Kuinka paljon vanhempi voi auttaa lasta kotiläksyissä?

boy writing
Kuva: Annie Spratt

On luonnollista, että vanhempi haluaa auttaa ja tukea lastaan koulunkäynnissä. Moni vanhempi miettii, kuinka paljon lasta on sopivaa auttaa kotiläksyissä ilman, että se haittaa lapsen oppimista. Mikä määrä apua läksyjen kanssa painiskelevalle lapselle on riittävästi, muttei liikaa?

Jos vanhempi auttaa liikaa, lapsi ei välttämättä opi tärkeitä asioita, mikä häiritsee oppimista jatkossa, kun uuden tiedon omaksuminen edellyttää aiemmin opitun ymmärtämistä. Toisaalta jos lapsi ei kykene suoriutumaan läksyistä, tämä saattaa latistaa hänen opiskeluintoaan ja vaikeuttaa myös uuden oppimista.

Kuinka paljon vanhempi voi auttaa lastaan kotiläksyjen teossa? Monelle lapselle kotiläksyjen tekeminen on tylsä tai jopa ahdistusta aiheuttava askare, jota pyritään välttelemään. Vanhempi saattaa jossakin vaiheessa huomata itsekin ahdistuvansa, kun kotitehtävien tekoaika lähestyy, koska lapsen saaminen pöydän ääreen ja keskittymään läksyihin voi olla hyvin haastavaa.

Jos lapsi on kovin ahdistunut ja turhautunut läksyjen kanssa eikä niiden tekeminen tunnu onnistuvan, moni vanhempi haluaa tukea lastaan. Ensimmäisillä luokilla lapsi vasta opettelee tehtävien tekemisen rutiinia. Tässä vaiheessa vanhempi voi olla enemmän mukana myös itse tehtävien teossa.

Jos lapsen on hyvin haastavaa tehtä tehtäviä, kannattaa kokeilla niin sanottua “minä teen – me teemme – sinä teet”- mallia. Taktiikassa vanhempi voi tehdä ensimmäisen tehtävän lapsen katsoessa vieressä, jonka jälkeen vanhempi ja lapsi tekevät toisen tehtävän yhdessä ja lapsi tekee kolmannen tehtävän yksin.

Tämä taktiikka voi olla hyödyllinen alkuvaiheessa, kun lapsi vasta opettelee läksyjen teon rutiinia. Toki myöhemmässä vaiheessa lapsen tulee tehdä tehtävät itsenäisesti. Jos läksyjen tekoon keskittyminen tuntuu kuitenkin pienelle lapselle ylivoimaisen vaikealta, erilaisilla taktiikoilla voi auttaa lasta saamaan kiinni kotitehtävien tekemisen rytmistä.

Mitä pidemmälle lapsen opiskelu etenee, sitä enemmän aikaa kotitehtävät vaativat

Tässä vaiheessa vanhempi voi tarjota lapselle toisenlaista tukea. Jos lapsella on vaikeuksia suoriutua päivittäisistä läksyistä, vanhempi voi opettaa lasta pilkkomaan suuret tehtäväkokonaisuudet pienempiin osiin. Tällainen taito on hyvin hyödyllinen myös myöhemmin työelämässä, jolloin työtaakka voi välillä olla suuri. Henkinen paine voi tällöin kasvaa liian voimakkaaksi ilman hyviä organisointitaitoja.

Jos lapsen ongelmat tehtävien kanssa liittyvät siihen, että hänellä on vaikeuksia pysyä mukana opetuksessa ja ymmärtää opetettavia asioita, kannattaa olla yhteydessä kouluun ja miettiä yhdessä keinoja, joiden avulla lasta voi parhaiten auttaa. Jos lapsella ei ole vaikeuksia oppimisen kanssa, vaan pikemminkin töiden organisoimisen ja itsensä motivoimisen kanssa, tällöin vanhempien tuki voi olla tärkeässä roolissa auttamassa lasta oppimaan tehokkaita työskentelytapoja.

Lähde: Verywell Family

Teksti: Sonja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.