Maailma muuttuu huimaa vauhtia. Monet eivät vielä täysin hahmota, kuinka paljon esimerkiksi tekoäly tulee jo lähivuosina muuttamaan arkielämää. Kymmenen vuoden kuluttua maailma voi olla jo merkittävästi erilainen paikka verrattuna nykypäivään. Huimaa kehitystä seuratessa vanhempaa voi välillä huolettaa, minkälaisessa maailmassa omat lapset tulevat elämään aikuiselämänsä.
Nykylapset eivät usein osaa kuvitella, minkälaista elämä on ollut ilman digiteknologiaa. Tuntuu käsittämättömältä ajatella, että jos on halunnut yhteyden ystäviinsä, on joutunut kävelemään kotiinsa ja soittamaan lankapuhelimella. Tämäkään ei vielä ole taannut yhteyttä, jos ystävä ei ole ollut kotona vastaamassa puhelimeen. Elämä lankapuhelimien aikakaudella tuntuu monesta nykylapsesta käsittämättömän alkukantaiselta ja hankalalta.
Nykyvanhempi voi samaistua tähän lapsensa tunnelmaan kuvittelemalla, minkälaista elämä isovanhempien lapsuudessa on ollut, kun ei välttämättä ole ollut edes lankapuhelinta yhteydenpitovälineenä. Jos on halunnut mennä vierailemaan sukulaisille toiselle puolelle Suomea, on vierailuaikeista voinut ilmoittaa kirjeellä, jossa kerrotaan arvioitu saapumispäivä. Koska ei ole ollut keinoa pitää yhteyttä matkalla, saapuminen voi käytännössä olla tapahtunut vasta useamman päivän kuluttua alunperin ilmoitetusta. Tänä päivänä kun lähdetään vierailemaan esimerkiksi isovanhempien luokse toiselle puolelle Suomea, lapset voivat soittaa autosta mummolle ja vaarille, että kohta ollaan perillä.
Tällaisia dramaattisia muutoksia maailmassa on tapahtunut vain muutamien vuosikymmenien aikana. Kun miettii, minkälaisia muutoksia tulee tapahtumaan seuraavien vuosikymmenien aikana, näiden esimerkkien avulla käy viimeistään hyvin selväksi, että omat lapset tulevat elämään aikuisikänsä ja vanhuutensa hyvin erilaisessa maailmassa.
Nykymaailma on monessa mielessä aiempaa suojattomampi
Esimerkiksi kiusaaminen on asia, joka on saanut aivan uusia muotoja älylaitteiden käytön lisääntymisen myötä. Siinä missä aikaisemmin kiusaaminen rajoittui fyysisiin kohtaamisiin esimerkiksi koululla, tänä päivänä kiusattu lapsi ei ole turvassa edes kotona.
Kiusaamista voi tapahtua esimerkiksi someryhmissä, yksityisviesteillä tai jopa julkisilla keskustelupalstoilla tapahtuvan häpäisyn avulla. Moni nykyvanhempi onkin sitä mieltä, että nykylapset joutuvat kärsimään kiusaamisesta huomattavasti enemmän kuin aiemmin, koska ennen somea ja internetiä kiusattu lapsi oli kuitenkin turvassa kotonaan. Tänä päivänä pahimmillaan edes koulun vaihto ei auta, sillä somevaino voi seurata lasta myös uusiin asuinpaikkoihin.
Vanhempi voi opettaa lapselle monia arvokkaita verkkokäyttäytymisen taitoja tulevaisuutta varten
Moni lapsi ei ymmärrä, että kaikki sisältö, mitä internettiin julkaisee, tulee olemaan siellä vielä vuosikymmenien kuluttua. Jos lapsi ymmärtämättömyyttään on julkaissut nuorena sisältöä, joka tulee vaikuttamaan hänen elämäänsä myöhemmin, sisältöä on vaikea myöhemmin saada poistettua.
Tässä suhteessa vanhemmat voivat auttaa lastaan pärjäämään paremmin tulevaisuuden maailmassa. Lapselle kannattaa opettaa pienestä pitäen, että ennen kuin painaa julkaisunappia sosiaalisen median kanavallaan, kannattaa tarkoin miettiä, haluaako julkaista kyseisenkaltaista sisältöä. Tällainen harkitsevaisuuden opettelu tulee hyödyttämään lasta myös monilla muilla tavoilla. Elämässä on aina hyvä arvioida tilanne etukäteen ennen kuin tekee siirtoja, joilla saattaa olla pitkäaikaisia vaikutuksia.
Huolettaako sinua välillä ajatus siitä, minkälaisessa maailmassa lapsesi tulevat viettämään aikuisikänsä?
Teksti: Sonja