Kuinka suhtautua hyvin voimakkaasti meikkaavaan teiniin?

woman with blue eyes and red lipstick
Kuva: Chalo Garcia

Teinin meikkaaminen voi toisinaan jakaa mielipiteitä vahvasti. Joitakin vanhempia ei haittaa lainkaan, vaikka oma lapsi meikkaa. Toiset vanhemmat taas kieltävät tiukasti varsinkin vahvat meikit ennen kuin lapsi on vanhempi. Kuinka teidän perheessänne suhtaudutaan lapsen meikkaamiseen?

Nykyään koulujen pihoilla ja julkisissa liikennevälineissä näkee lapsia ja nuoria, joilla on toisinaan hyvinkin vahvoja meikkejä kasvoillaan. Jos lapsi on jo sen ikäinen, että iho on alkanut rasvoittumaan murrosiän alkaessa, meikin alta voi näkyä runsaastikin näppylöitä. Joskus ihon huono kunto onkin syy siihen, että nuori levittää kasvoilleen hyvin vahvan kerroksen meikkiä.

Jos nuori meikkaa huoneessa, jossa valaistus ei ole niin hyvä, hän ei välttämättä itse hahmota, miltä lopputulos näyttää kirkkaasti valaistuissa tiloissa tai luonnonvalossa. Nuori saattaa kokea voimakasta ahdistusta ihonsa kunnon takia, eikä välttämättä tiedosta, että liian voimakas meikki ja puutteellinen puhdistaminen voivat entisestään pahentaa ihon kuntoa.

Jos vanhempi kokee, että oma lapsi meikkaa liian vahvasti, asia kannattaa ottaa hellävaraisesti puheeksi

Joskus voi olla niin, että vanhempaa ei meikkaaminen yleisellä tasolla häiritse, mutta hän on huolissaan lapsen ihon kunnosta vahvan meikkikerroksen alla. Tällöin kannattaa olla erityisen sensitiivinen ottaessaan asian esille, sillä iho on usein nuorelle hyvin herkkä paikka.

Jos vanhempaa häiritsee meikkaaminen ylipäätään, eikä hän toivoisi lapsensa käyttävän lähes ollenkaan meikkiä, kannattaa miettiä, minkä takia asia tuntuu itsestä niin pahalta. Joskus vanhempi saattaa kokea hyvin häiritsevänä teini-ikäisen lapsensa provosoivan meikkaamiseen ja pukeutumisen. Vaikka jokin asia häiritsee vanhempaa, tämä ei tarkoita, että tämä asia tulisi automaattisesti kieltää nuorelta.

Nuoruuteen kuuluu monenlainen rajojen kokeilu ja itsensä tutkiskelu

Pukeutuminen ja meikkaaminen ovat tapoja ilmaista itseään. Nuori haluaa näiden keinojen avulla tutkia muiden suhtautumista itseään kohtaan sekä kokeilla, miltä tietyt asiat itsestä tuntuvat. Pukeutuminen ja meikkaaminen ovat tehokkaita keinoja viestiä ympäristölle, minkälainen ihminen on. Nuorena ihminen vasta tutustuu itseensä eikä ole epätavallista, että esimerkiksi meikkaamisen ja pukeutumisen suhteen nuori käy läpi monenlaisia eri vaiheita. Hiusten väri voi muuttua monta kertaa vuoden aikana, samoin kuin pukeutumistyyli.

Nuoren kannalta on ihanteellista, jos hän saa vanhemmiltaan tukea ja kannustusta itsensä ilmaisuun sen sijaan, että vanhemmat arvostelevat hänen ulkonäköään ja yrittävät ehkä jopa saada hänet luopumaan tyylistä, jonka nuori kokee itselleen tärkeänä.

Toki jos on selkeä vaara, että nuori voi esimerkiksi joutua muiden pilkan kohteeksi koulussa meikkaamalla ymmärtämättään liian vahvasti huonossa valaistuksessa, hänelle voi hellävaraisesti puhua asiasta. Tällöin kannattaa asennoitua keskusteluun niin, että nuorta voi hyvässä hengessä neuvoa meikkaamaan hivenen kevyemmin sen sijaan, että esimerkiksi kieltää meikkaamisen kokonaan. Näin nuoren itsetunto ei koe niin kovaa kolausta.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)