Terapeutin toive: Vanhemmat, älkää tehkö enää näitä 12 asiaa!

woman holding child while sitting down
Kuva: Colin Maynard

Lapsuudessa ja nuoruudessa koetut asiat voivat jättää ihmiseen jälkiä, jotka voivat vaikuttaa hänen elämäänsä vielä vuosikymmeniäkin myöhemmin. Vanhempien tekemillä kasvatusvalinnoilla ja muilla ratkaisuilla on tämän kannalta myös iso merkitys.

Vanhempi voi niin tietoisesti kuin tietämättään toimia lapsen kanssa tavoilla, jotka jättävät lapseen niin sanottuja emotionaalisia haavoja. Lapsuuden traumoihin erikoistunut terapeutti Morgan Pommells on nostanut tällaiset tavat valokeilaan. Pommells vetoaa vanhempiin Instagramissa julkaisemillaan listoilla, jossa hän antaa esimerkkejä teoista ja tavoista, joita hän toivoisi vanhempien välttävän kasvatuksessa.

”Vanhemmuus on stressaavaa eikä kukaan odota, että vanhemmat olisivat täydellisiä. Lapset eivät tarvitse täydellistä vanhemmuutta ja kasvatusta, he tarvitsevat vain turvallista vanhemmuutta”, terapeutti kertoo ensimmäisen julkaisun kuvatekstissä.

Julkaisuissaan Pommells listaa yhteensä 12 tapaa. Hän anelee vanhempia lukemaan tekstit ja hiomaan vanhemmuustyylejään näiden neuvojen perusteella, jotta lapset eivät joutuisi käsittelemään lapsuustraumoja myöhemmin aikuistuessaan. Ruuhkavuosien toimitus suomensi Pommellsin listaukset.

Vanhempi, ethän tee näitä asioita lapsellesi:

  1. Huudat lapsellesi heti, kun tulet kotiin.
  2. Pidät mykkäkoulua perheelle, kun olet pahoittanut mielesi tai olet pois tolaltasi.
  3. Herätät lapsesi aggressiivisella käytöksellä tai kovilla äänillä.
  4. Kohtelet sisaruksia eri tavoilla, joista huomaa, että sinulla on oma suosikkilapsi.
  5. Sanot ”Olen varmaan maailman huonoin vanhempi” tai vastaavaa, kun lapset kertovat sinun loukanneen heitä.
  6. Et suostu pyytämään anteeksi, koska olet vanhempi ja sinun ei silloin tarvitse pahoitella tekojasi.
  7. Odotat koko perheen olevan varuillaan kanssasi, kun olet huonolla tuulella.
  8. Et suojele lapsiasi toiselta vanhemmalta, kun hän tekee jotain selvästi haitallista tai väärää.
  9. Turvaudut lapsiisi emotionaalisen tuen toivossa kuin turvautuisit kumppaniin.
  10. Kohtelet heitä epäreilusti, koska ”maailma ei ole reilu”, mutta tämä ei valmista lapsia mihinkään ja johtaa vain traumoihin.
  11. Näet lapset itsesi jatkeena. He ovat kuitenkin paljon enemmän.
  12. Uskot, että lasten pitäisi olla kiitollisia siitä, että he saavat sinulta ruokaa ja kodin. On kuitenkin sinun tehtäväsi huolehtia lapsistasi.

Vanhempien on pyrittävä parempaan

Listausjulkaisujen kuvateksteissä Pommells on avannut ajatuksiaan näistä asioista tarkemmin. Esimerkiksi huutaminen aiheuttaa vain vahinkoa lapsen hermostolle.

”Ne (listan kolme ensimmäistä kohtaa) voivat laukaista kehon stressireaktion, joka aiheuttaa taistele tai pakene -tilan ja saa sen pysymään päällä, jos on jatkuvasti elettävä pelossa”, Pommells kirjoitti.

Listauksen loppupään teoista Pommells sanoi, että hän on jo pitkään kehottanut vanhempia lopettamaan omien ongelmiensa ja kipukohtiensa käsittelemisen lasten kautta. Terapeutti muistuttaa, että vanhempien pitäisi laittaa lastensa turvallisuus etusijalle kaikissa tilanteissa. Jos se ei onnistu, on lopputuloksena lapsi, joka hakeutuu myöhemmällä iällä terapiaan.

”Uskon vakaasti, että 99,9 prosenttia vanhemmista tekee ehdottomasti parhaansa. Useimmat näistä virheistä tehdään alitajuisesti, mutta se ei tarkoita, etteivätkö niillä olisi seurauksia tai etteikö vanhempien pitäisi pyrkiä parempaan”, Pommells huomauttaa julkaisussaan.

Lähde: Your Tango

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.