Joululla on pitkä historia ja sitä vietetään eri tavoin ympäri maailmaa. Pimeyden juhlintaa, hämähäkinseittejä ja 17 miljoonaa vihreää kuulaa; kokosimme 15 mielenkiintoista faktaa jouluun ja joulunviettoon liittyen. Oletko kuullut näistä aiemmin?
1. Mistä joulun perinnejuhla on lähtöisin?
Joulun perinnejuhla on syntynyt kauan ennen kristinuskoa ja Jeesuksen syntymää. Vuoden vaihtumista on juhlittu jo tuhansia vuosia sitten. Skandinaavisen joulun perinne ulottuu 6000 vuoden taakse ja se on lähtöisin Mustanmeren länsirannikolta. Silloin siihen liittyi teema uudenvuoden tulon takaamisesta ja perinteisiin kuului hevosen uhraaminen.
2. Pimeyden juhla
Joulu on ollut pimeyden ja kuoleman siivittämä juhla aikojen alussa. Auringon valon vähetessä on ajateltu, että pimeyden voimat ovat päässeet valloilleen. Valoa on yritetty saada takaisin monenlaisin uskonnollisin menoin ja uhrausperintein.
3. Joulupukin alkuperä
Joulunpukin todennäköinen esikuva on ollut etelässä piispa Pyhä Nikolaos, joka eli neljännellä vuosisadalla Myran kaupungissa, nykyisen Turkin alueella. Hänen nimensä jäi kirkkohistoriaan, koska hän antoi paljon lahjoja ja teki sen kovin huomaamattomalla tavalla. Hän nimittäin pani kolikoita öisin köyhien kenkiin. Siitä juontaa juurensa joissakin maissa käytetty tapa asettaa kengät oven ulkopuolelle joulun aikoihin, jotta niihin ilmaantuisi jouluaamuna jokin pieni lahja.
4. Ukrainalaisten joulunvietto
Ukrainalaiset koristelevat joulukuuset hämähäkinseiteillä ja muilla hämähäkkiaiheisilla koristeilla. Jouluperinne on saanut alkunsa vanhasta tarinasta, jonka mukaan köyhä leskiäiti ja hänen lapsensa kasvattivat joulukuusen kävystä.
Heillä ei ollut varaa joulukoristeisiin, mutta seuraavana aamuna he heräsivät outoon näkyyn: joulukuusi oli kauttaaltaan hämähäkinseitin peitossa ja ikkusta tullut auringonvalo muutti seitit hopeaksi ja kullaksi. Perhe ei joutunut enää koskaan elämään köyhyydessä.
5. Miten joulukalenteri päätyi Suomeen?
Joulukalenteri eli adventtikalenteri saapui ensimmäistä kertaa Suomeen vuonna 1947 partiolaisten mukana. Joulun juhlinta itsessään on lyhyt pyrähdys, joten joulukalenterin kanssa joulun odottaminen 24 päivän ajan pidentää juhlan tuntua.
6. Joulupukin vaatetus ja koko
Joulupukilla ei ole aina ollut punainen nuttu ja vaatetus. Joitakin vuosisatoja sitten joulupukki esiintyi tummassa viitassa. Yhdysvaltojen sisällissotien aikana 1800-luvulla Thomas Nast kuvasi joulupukin Harper’s weekly-lehdessä pienikokoiseksi mieheksi, joka lähinnä muistutti suomalaisen kansaperinteen pientä tonttua tai haltijaa.
7. Hitler ja natsit vihasivat joulua
Natsit vihasivat joulua. Hitler halusi varastaa Jeesukselta joulun. Jeesus oli juutalainen, mikä ei sopinut Hitlerille.
8. Piparkakun historia
Ennen vanhaan piparkakut olivat suurta luksusta. Ne olivat eksoottisia ja kalliita, koska ne maustettiin pippurilla, joka oli harvinainen ja kallis mauste. Ensimmäisen kerran Suomessa piparkakkuja maisteltiin 1700-luvulla. Piparkakkureseptiä pidettiin visusti salassa vielä 1800-luvullakin.
9. Saunominen
Sauna on suomalainen vanha perinne ja paljon vanhempi kuin joulu, kertoo tutkija Juha Nirkko. ”Kristinuskoa ei ole ollut täällä vielä tuhattakaan vuotta, mutta saunottu on kyllä tavalla tai toisella jo tuhansia vuosia,” sanoo Nirkko.
10. Joulumakeisten määrä yllättää
Joulun aikaan tehtaat tekevät valtavia määriä suklaata ja makeisia. Esimerkiksi Fazerin tehtailta lähtee noin 12 kilometrin pituinen rekkajono täynnä makeisia. Pelkästään virheitä kuulia valmistetaan Lappeenrannan tehtaalla jouluksi noin 17 miljoonaa.
11. Joulukortin historia
Ensimmäinen kaupallinen joulu- ja uudenvuodenajan kortti suunniteltiin ja valmistettiin Lontoossa 1843. Sitä ennen puun kaivertajat tuottivat erilaisia uskonnollisia painotuotteita jo keskiajalla.
12. Joulukuusen historia
Joulukuusi on alkujaan saksalainen keksintö, jossa sitä on käytetty jo 1400-luvulta lähtien. Aluksi kuusia ei ollut tapana koristella ja niitä käytettiin vain julkisilla paikoilla. 1600-luvulta lähtien kuusia on alettu koristella ja tuolloin koristeet olivat syötäviä, kuten pipareita ja omenoita. Kuusta valaisivat kynttilät. Kuusen vehreys muistutti kasvusta ja hyvinvoinnista.
13. Suositut joululaulut
Yksi tunnetuimpia joululauluja on Silent night (Jouluyö, juhlayö). Se on itävaltalaisen Josep Mohrin kirjoittama vuonna 1818. Kappaletta on laulettu yli 180 kielellä. Maailmain myydyin joulusingle on kuitenkin Bing Crosbyn- White christmas.
Radiossa soitetuimmat joululaulut ovat olleet: Whamin- Last christmas, John Lennonin- Happy Xmas (war is over), Leevi & The Leavingsin- Jossain on kai vielä joulu. Kymmenen kärjestä 50 prosenttia on kotimaisia kappaleita.
14. Joulukuusien määrä
Joulukuusia kasvatetaan Euroopassa noin 60 miljoonaa. Muovikuusista suurin osa on kiinalaista alkuperää.
15. Espanjalaisten jouluperinne
Espanjassa joulun juhlintaan kuuluu maailman suurimman lottoarvonnan jännittäminen. Voittajan julistaminen on valtavan suuri sosiaalinen tapahtuma. Ihmiset kokoontuvat yhteen joka puolella Espanjaa lottokuponkiensa kanssa ja jännittävät yhdessä arvonnan tulosta. Päävoitto saattaa olla jopa monta sataa miljoonaa euroa. Sen lisäksi arvotaan tuhansia pienempiä rahapalkintoja. Vuonna 2021 pääpalkinto oli yli 2,4 miljardia euroa. Lottoarvonnan jälkeen espanjalaiset rauhottuvat joulunviettoon.
Mikä oli mielestäsi mielenkiintoisin fakta joulusta? Onko joulun historia sinulle tuttu?
Lähteet: Historia, Ilta-sanomat, Listafriikki, Suomen Luonto, YLE
Teksti: Anne-Mari Valta