YLE: Vakavaa raskauspahoinvointia saatetaan pian kyetä hoitamaan

grayscale photo of woman in black coat
Kuva: Enrique Guzmán Egas

Joidenkin odottavien äitien kohdalla raskauspahoinvointi on niin voimakasta, että odottaja saattaa joutua jopa sairaalahoitoon. Uudet tutkimustulokset antavat toivoa siitä, että vakavaan raskauspahoinvointiin saattaisi viimein olla tulossa hoitokeino.

Onnellisuudella ei tunnu olevan rajoja, kun hartaasti odotettu lapsi viimein ilmoittaa tulostaan. Raskausaikaan on varauduttu huolellisesti lukemalla oppaita, ostamalla löysiä vaatteita ja kyselemällä vinkkejä perheellisiltä ystäviltä. Odottavalla äidillä saattaa olla tietynlainen visio mielessään siitä, kuinka juuri hänen raskausaikansa tulee sujumaan. Järkytys voi olla suuri, jos raskaudenaikainen pahoinvointi yllättäen onkin niin voimakasta, että kaikki suunnitelmat menevät uusiksi.

Moni odottaja on kokenut jonkinasteista raskauspahoinvointia

Raskaudenaikaisen pahoinvoinnin kesto ja voimakkuus voi vaihdella paljon odottajien välillä. Kaikkien kohdalla pahoinvointia ei välttämättä esiinny lainkaan tai se on hyvin vähäistä. Joidenkin kohdalla taas pahoinvointi saattaa olla hyvinkin voimakasta ja voi häiritä arkea merkittävästi.

Vakava raskauspahoinvointi voi viedä odottavan äidin jopa sairaalaan

Joskus oksentelu ja pahoinvointi voi olla niin voimakasta, että odottava äiti ei kykene selviytymään arjesta normaalisti. Töissä käynti ei onnistu ja tavallisetkin arjen askareet kotona saattavat tuntua ylivoimaiselta. Kaikkein vakavimmissa tapauksissa odottava äiti saattaa joutua jopa sairaalahoitoon hyvin voimakkaan raskauspahoinvoinnin takia.

Tutkija Miina Nurmi Turun yliopistosta kertoo Ylen artikkelissa, että kaikkein vakavimpaan raskauspahoinvoinnin muotoon sairastuu keskimäärin prosentti kaikista odottavista äideistä. Tällöin oksentelu voi olla hyvin voimakasta ja odottaja voi kokea olevansa täysin toimintakyvytön. Oksentelua voi ilmetä jopa kymmeniä kertoja päivässä useiden viikkojen ajan.

Joskus oireet saattavat helpottaa raskauden edetessä. Joidenkin kohdalla vakavat oireet, oksentelu ja pahoinvointi saattavat kuitenkin jatkua koko raskauden ajan. Tällöin oireet helpottavat vasta synnytyksen jälkeen.

Vakavaan raskauspahoinvointiin saattaa viimein olla tulossa hoitokeino

Ylen artikkelissa kerrotaan uuden tutkimuksen vahvistavan, että kohdussa olevan GDF15-hormonin määrä ja odottavan äidin aiempi altistuminen tälle hormonille vaikuttaa raskausajan pahoinvoinnin voimakkuuteen. Mitä enemmän äiti on herkistynyt hormonille, sitä voimakkaampaa pahoinvointi ja oksentelu ovat.

Tutkimus vahvisti havainnon, että hormonin korkea taso äidin veressä liittyy vakavan raskauspahoinvoinnin esiintymiseen. Lisäksi havaittiin, että jos hormonin pitoisuus ennen raskautta on alhainen, tämä lisäsi odottavan äidin riskiä sairastua vakavaan raskauspahoinvointiin raskauden aikana. Sitä vastoin esimerkiksi äidin sairaudesta johtuva hyvin korkea hormonipitoisuus ennen raskautta vähensi riskiä vakavan pahoinvoinnin kehittymiseen raskauden aikana.

Nämä havainnot voivat auttaa tulevaisuudessa kehittämään keinoja ehkäistä vakavaa raskauspahoinvointia. Esimerkiksi hormonille altistuminen ennen raskautta saattaisi vähentää riskiä sairastua vakavaan raskauspahoinvointiin. Lisäksi jos pahoinvointia aiheuttavan hormonin pääsy sille spesifiin reseptoriin äidin aivoissa voidaan estää, tämä saattaa myös ehkäistä pahoinvoinnin syntyä.

Lähteet:

Yle: Vakavaan raskauspahoinvointiin voi olla luvassa hoitokeino
Yle: Vakava raskauspahoinvointi on harvinainen, mutta toimintakyvyn täysin vievä sairaus – synnytys katkaisee oireet kuin veitsellä leikaten

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)