10 asiaa joista puhua, kun pari menee nukkumaan eri aikaan

Kuva: Pexels/ Andrea Piacquadio

Yksi tapa vaalia onnellista parisuhdetta on mennä nukkumaan yhtä aikaa puolisonsa kanssa aina, kun siihen on mahdollisuus. Erilaiset unirytmit ja nukkumaanmenoajat voivatkin aiheuttaa haasteita ja ongelmia pariskunnille.

Jokaisella ihmisellä on oma kronotyyppinsä, jonka perusteella he kokevat olevansa joko aamuvirkkuja, iltavirkkuja tai näiden kahden ääripään välillä. Monet parit eivät mene nukkumaan samaan aikaan, ja jos parisuhteen osapuolilla on vielä erilaiset kronotyypit, voivat erot nukkumaanmenoajoissa olla suuria.

Lisensoitu psykologi Guy Winch on kirjoittanut aiheesta Psychology Todayssa. Hänen mukaansa sillä voi olla suuri vaikutus parisuhteelle, miten hyvin parin nukkumaanmenoajat ovat synkassa. Vaikutukset voivat olla niin positiivisia kuin negatiivisia, mutta usein ne ovat sekoitus kumpaakin.

”Jotkut ihmiset rakastavat sitä, kun he voivat nukahtaa toista syleillen, koska se on heistä fyysisesti lohduttavaa. Toisille yhtenevät nukkumaanmenoajat puolestaan edustavat sitä, että suhde voi hyvin. Sängyssä yksin oleminen herättää ahdistusta, koska he yhdistävät kumppanin poissaolon riidan tai välttelyn merkiksi”, Winch toteaa ja lisää, että jos mitään kränää ja jännitteitä ei ole, voi tunne olla merkki syvemmästä psykologisesta ongelmasta.

Monessa parisuhteessa eroavat nukkumaanmenoajat ovat kuitenkin normi eivätkä ne heijasta parisuhteen tilaa. Kronotyypin lisäksi nukkumaanmenoajat voivat olla totuttuja tapoja, jotka ovat kehittyneet monista syistä. Henkilö voi esimerkiksi arvostaa omaa aikaansa ja sitä voi olla mahdollista saada vain puolison jo nukkuessa, joten hän valvoo myöhempään.

Kun parilla on erilaiset nukkumaanmenoajat, on sen parisuhdevaikutuksista kuitenkin tärkeä keskustella ja käsitellä siitä mahdollisesti aiheutuvat ongelmat.

10 asiaa joista puhua, jos sinun ja kumppanisi nukkumaanmenoajat eroavat toisistaan

  1. Tarvitseeko teidän järjestää aikaa keskustelulle ja läsnäololle muihin ajankohtiin, jos sitä on tyypillisesti tehty sängyssä ollessa?
  2. Tarvitseeko teidän etsiä aikaa seksille ja fyysiselle läheisyydelle, jos sitä on yleensä harrastettu ennen nukkumaanmenoa?
  3. Pitäisikö teidän harkita, että omistatte tunnin halailulle ja hellille hetkille sohvalla ennen kuin aamuvirkku menee nukkumaan ja yökyöpeli jää valvomaan?
  4. Jos erilaiset nukkumaanmenoajat johtuvat toisen halusta saada omaa aikaa, olisiko sitä mahdollista järjestää muina aikoina, jotta unille meneminen olisi enemmän synkassa?
  5. Tarvitseeko teidän saada lapset nukkumaan aiemmin, jotta teillä olisi enemmän yhteistä aikaa ennen kuin väsy iskee?
  6. Tarvitseeko teidän löytää vaihtoehtoisia ajankohtia yhteisten ohjelmien ja elokuvien katselua varten?
  7. Pitäisikö teidän aikatauluttaa päiväunia viikonloppuihin, mikä mahdollistaisi intiimin (tai seksuaalisen) rentoutuneen ajanvieton sängyssä yhdessä?
  8. Tarvitseeko teidän kommunikoida paremmin syistä, joiden vuoksi toinen valvoo tai menee nukkumaan aiemmin?
  9. Kuorsaako jompikumpi tai molemmat? Tarvitseeko lääkärin kanssa keskustella uniapneasta?
  10. Onko jommankumman tai molempien parannettava unirutiinejaan ja mentävä sänkyyn säännöllisesti samaan aikaan iltaisin ja herättävä samaan aikaan aamuisin?

Winch neuvoo, että suhteen osapuolten kannattaa valita ylläolevista kysymyksistä aiheet, joista he haluaisivat puhua. Keskustelu aloitetaan aiheista, jotka molemmat ovat ottaneet itselleen ylös ja sen jälkeen vuorotelleen keskustellaan niistä aiheista, jonka vain toinen on valinnut.

Erilaiset nukkumaanmenoajat voivat aiheuttaa haasteita, mutta kommunikaatio ja tilanteen työstäminen auttavat pääsemään samalle sivulle niin, ettei suhde kärsi.

Lähde: Psychology Today

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)