Joulu on aivan nurkan takana ja monissa perheissä tehdään viimeisiä valmisteluja juhla-ajan viettoa varten. Lahjojen hankkiminen, kodin koristelu ja jouluruokien valmistaminen ynnä muu jouluinen puuha voi kuitenkin aiheuttaa kiirettä ja stressiä joulun alla. Rentoutuminen ja rauhoittuminen onkin hyvä muistaa myös jouluna.
Lapsiperheen joulu voi olla yhtä vilinää ja vilskettä. Koko perheen yhteiset rentoutumis- ja rauhoittumishetket voivat tarjota joulukiireiden vastapainoksi korvaamattoman mahdollisuuden nauttia joulusta. Terveystalon mukaan paras joululahja itselle ja koko perheelle onkin taukojen tarpeen tunnistaminen sekä rentoutuminen yhdessä.
”Kun oppii tietämään, missä väsymys ja stressi itsessä useimmiten tuntuu, on helpompi pysähtyä. Toiset kokevat olonsa stressaantuneina enemmän ylivirittyneiksi, toiset taas voimattomiksi ja uupuneiksi”, Terveystalon psykologi ja kouluttajapsykoterapeutti Katri Laine kertoo.
Laine listaa esimerkkeinä tauon tarpeesta muun muassa jumissa olevat hartiat, huonon unen, kireän pinnan tai kokonaisvaltaisesti kierroksilla olevan olon. Merkit väsymyksestä ja tauon sekä rauhoittumisen tarpeesta ovat pienissä lapsissa samankaltaisia.
”Lapset voivat olla levottomia ja villejä, rauhoittuminen voi olla vaikeaa, lasta voi kiukuttaa ja itkettää usein, maha voi olla kipeä tai jokin muu kipu tuntua kehossa. Toisaalta lapset voivat ilmaista myös väsymystä, olla vakavia ja hakeutua makuulle”, Laine sanoo.
Harjoituksia voi tehdä lastenkin kanssa
Nykymaailmassa ihmiset elävät jatkuvan informaatio- ja ärsyketulvan kohteena, minkä seurauksena tunneyhteys omaan itseen katoaa hyvin helposti. Ajan antaminen rauhoittumiselle auttaa palauttamaan tämän tunneyhteyden.
”Kun yhteydet ovat katki, emme osaa vastata omiin tarpeisiimme ja hoitaa itseämme parhaalla mahdollisella tavalla. Kun rauhoitumme, kiinnitämme huomiomme ulkomaailman ärsykkeistä omaan kehoon ja mieleen. Parhaimmillaan tämä näkyy konkreettisesti kehossa: lihakset rentoutuvat, nukumme paremmin, pinna kasvaa ja syke sekä verenpaine laskevat”, Laine kuvailee.
Rauhoittumisharjoituksia kannattaa tehdä myös pienten lasten kanssa. Ne opettavat niin aikuisia kuin lapsia kuuntelemaan itseään ja pysähtymään itsen äärelle. Laine kertoo, että turvallisen aikuisen kanssa lapsi oppii hyvää itsesäätelyä. Siinä tärkeänä on myös kyky pysähtyä ja levähtää – taito, joka kantaa läpi elämän.
Lasten kanssa rauhoittumisharjoituksia voi tehdä ikätasoisella tavalla.
”Pienet lapset eivät jaksa keskittyä paikallaan meditointiin tai mielen tyhjentämiseen ilman virikkeitä. He tarvitsevat rauhallisen aikuisen apua rentoutumiseen”, Laine selventää.
4 harjoitusta koko perheelle jouluaikaan
- Niin aikuisen kuin lapsen on helppo keskittyä kosketukseen. Hieronnan antaminen, silittely tai esimerkiksi sulan kuljettaminen pitkin kehon rajoja saa luonnostaan pysähtymään. Aikuinen voi ensin sivellä lasta ja sen jälkeen toisinpäin. Toisen hoivaaminen on usein pikkulapsille mieluisaa ja saa sekin rauhoittumaan.
- Rauhallisen kappaleen kuuntelu yhdessä viltin alla rauhoittaa kehoa ja mieltä.
- Vähän isompien lasten kanssa voi kuunnella yhdessä esimerkiksi ohjatun meditaatioharjoituksen.
- Arkiset rentoutumishetket rauhoittavat myös: yhdessä joulusaunan löylyistä nauttiminen, samalla sohvalla loikoilu ja lukeminen, glögin juonti ja kynttilän tai takkatulen katseleminen.
Teksti: Miia