Puistattava ilmiö tuli Suomeenkin: Tätä on sextortion

Kuva: Pixabay / un-perfekt

Lapsiin ja nuoriin verkossa kohdistuva seksuaaliväkivalta on jatkuvassa kasvussa. Ruuhkavuodet kertoi alkuvuodesta, että jo alle kouluikäiset kohtaavat netissä seksuaaliväkivaltaa. Tänä vuonna esiin on noussut myös uusi ilmiö, sextortion.

Lapsiin ja nuoriin kohdistuvan seksuaaliväkivallan saralla on alkanut yleistyä sextortioniksi kutsuttu ilmiö. Sextortionissa on kyse siitä, että lapsilta ja nuorilta kiristetään rahaa seksuaalissävytteisellä materiaalilla, jota he ovat itse aiemmin ottaneet. Termi sextortion yhdistää englanninkieliset sanat sex ja extortion (kiristys).

Pelastakaa Lasten Nettivihje on tänä vuonna saanut jo toistakymmentä ilmoitusta liittyen seksuaalisävytteisillä kuvilla kiristämiseen – edellisenä vuonna tällaisia ilmoituksia ei tullut yhtäkään. Myös keskusrikospoliisin Lasten seksuaalisen hyväksikäytön torjunta -ryhmässä tilastoitavien tietojen mukaan kyseistä ilmiötä on kuluneena vuonna näkynyt Suomessa yli kaksinkertainen määrä edelliseen vuoteen verrattuna.

”Sextortionissa uhria kiristetään uhkaamalla jakaa häneltä aiemmin saatuja seksuaalissävytteisiä kuvia tai videoita uhrin ystäville, perheelle tai laajemmin internetissä. Tässä ilmiössä korostuvat tällä hetkellä erityisesti pojat, joilta kiristetään rahaa”, Nettivihjeen asiantuntija Mikko Ahtila kertoo.

Myös Internet Watch Foundation (IWF) julkaisi syyskuussa tiedon, jonka mukaan vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla heidän asiantuntijansa olivat saaneet 257 prosenttia enemmän ilmoituksia sextortionista kuin koko viime vuonna. IWF:kin on havainnut saman kuin suomalaiset asiantuntijat: uhrina on todennäköisemmin poikia. IWF:n mukaan suurimmassa vaarassa ovat 14–17-vuotiaat teinit ja pojat.

Kymmeniä tuhansia ilmoituksia materiaalista

Ahtila muistuttaa, että lapsiin kohdistuva seksuaaliväkivalta digitaalisissa ympäristöissä on aikamme isoimpia haasteita. Pelastakaa Lasten mukaan joka sekunti verkossa jaetaan vähintään kaksi kuvaa tai videota lapseen kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta. Joka kolmannessa ilmoitetussa lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavassa materiaalissa on alle 10-vuotias lapsi.

”On erittäin tärkeää, että materiaalin leviämiseen puututaan nopeasti. Jokaisessa kuvassa on lapsi, jonka on elettävä sen todellisuuden kanssa, että häneen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa materiaalia levitetään muiden ihmisten seksuaalisten tarpeiden tyydyttämiseksi. Kuvat ja videot voivat kiertää verkossa vuosia ja vuosikymmeniä”, Ahtila huomauttaa.

Tänä vuonna Pelastakaa Lasten Nettivihje on käsitellyt yli 20 000 ilmoitusta lapsiin netissä kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta ja siihen liittyvästä materiaalista. Nettivihje on saanut suoraan 9 200 vihjettä ja asiantuntijoiden etsivällä työllä se on käynyt läpi 12 600 verkko-osoitetta, joissa on lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa materiaalia.

Nettivihjeeseen voi ilmoittaa anonyymisti lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta ja siihen liittyvästä materiaalista. Nettivihje on tehnyt jo yli 20 vuotta yhteistyötä keskusrikospoliisin kanssa lapsiin netissä kohdistuvan seksuaaliväkivallan torjumiseksi.

Myös grooming yleistyy Suomessa, ja turvataitojen opettaminen lapsille painottuu entistä tärkeämpänä. Ruuhkavuodet julkaisi aiheesta aiemmin artikkelin, jonka voit lukea täällä.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.