Stressi vaikuttaa uneen – tiesitkö näistä 4 vaikutuksesta?

Kuva: Anthony Tran

Stressi on ajoittainen riesa lähes jokaisen elämässä. Stressin ikävät vaikutukset voivat näkyä hyvinvoinnissa ja terveydessä monin tavoin aina heikentyneestä immuunijärjestelmästä kohonneeseen verenpaineeseen, minkä vuoksi stressiä kannattaisi aina mahdollisuuksien mukaan vähentää.

Ei liene yllätys, että yöunet voivat kärsiä stressistä. Sen sijaan yllättävää voi olla se, miten moninaisilla tavoilla stressi vaikuttaa nukkumiseen ja uneen. Kliinisen psykologian apulaisprofessori Phil Gehrman ja unilääketieteen tohtori Daniel Barone ovat avanneet näitä stressin vaikutuksia HuffPostille.

4 tapaa miten stressi vaikuttaa uneen

Unettomuus

Gehrman kertoi, että stressin vaikutuksia uneen on tutkittu melko paljon ja valtaosa on keskittynyt unettomuuteen. Unettomuudesta kärsivän ihmisen on vaikea nukahtaa tai pysyä unessa.

”Se ei ole mikään uutinen, että stressin kourissa voi olla vaikeampi nukahtaa, etenkin alkuyöstä”, Gehrman sanoi.

Unettomuudella on monia, niin lieviä kuin vakavampiakin vaikutuksia hyvinvointiin. Se voi esimerkiksi aiheuttaa ärtyneisyyttä ja tehdä nukkumaanmenoajasta ahdistavan, kun taas tuoreessa tutkimuksessa löydettiin yhteys unettomuuden ja halvausriskin väliltä.

Painajaiset

Jos yöunet häiriintyvät, johtuu se Baronen mukaan usein kahdesta pääsyystä: joko jokin fyysinen asia herätti tai jokin ei-fyysinen tai henkinen tekijä sai unen keskeytymään. Fyysinen asia voi olla esimerkiksi uniapnea tai krooninen kipu, kun taas jälkimmäisen joukkoon lukeutuvat muun muassa stressi, masennus ja vastaavat tekijät.

”Kun jollakulla on painajaisia, ajattelemme ensimmäisenä sitä, voisiko se johtua näistä kategorioista”, Barone selitti ja huomautti, että usein painajaiset liittyvät henkisen puolen asioihin.

Unissapuhuminen, -syöminen ja -kävely

Gehrman nosti esiin unen erityishäiriöt, parasomniat, joita voi ilmetä myös silloin, kun on stressaantunut. Gehrmanin mukaan ne ovat jopa todennäköisempiä silloin, kun ahdistaa. Parasomnioihin kuuluvat muun muassa unissapuhuminen, -syöminen ja kävely. Painajaiset menevät myös tämän kattotermin alle. Parasomnioita voi olla vaikea havaita, jos nukkuu yksin – ellet sitten herää eri huoneesta kuin siitä, jossa kävit nukkumaan. Jos nukut toisen ihmisen kanssa, voit pyytä häntä tarkkailemaan tilannetta.

Syvän unen puute

Kun stressaantunut ihminen nukahtaa, ei hän kuitenkaan nuku niin paljon syvää unta kuin tavallisesti.

”Kuvailen tätä usein niin, että stressi tavallaan seuraa uneen ja voi pitää sinua pois syvän unen vaiheista”, Gehrman kuvaili.

Jos nukut enemmän kevyttä unta, on todennäköisempää, että heräilet yön aikana. Et myöskään saa kunnon levon antamia palauttavia hyötyjä niin paljon.

”Et vain nuku yhtä laadukkaasti”, Gehrman tiivisti.

Ruuhkavuodet kertoi aiemmin keinosta, joka tutkitusti voi auttaa nukahtamaan paremmin. Jos taas heräät usein väsyneenä, voivat nämä 3 aiemmin esiteltyä tapaa helpottaa aamujasi.

Lähde: HuffPost

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.