Yli 40-vuotiaan synnyttäjän on huomioitava palautuminen paremmin

Kuva: Pixabay / redgular

Syntyvyydessä on tilastoja tarkastelemalla havaittu selvät muutokset jo useana vuonna: syntyvyys laskee ja synnyttäjien ikä nousee. Kun tulee vanhemmalla iällä äidiksi, on palautuminen synnytyksestä kuitenkin entistä hitaampaa.

Vaikka yleisesti syntyvyys on Suomessa laskenut, saavat 40 vuotta täyttäneet naiset aiempaa enemmän lapsia. Äitien auttamiseksi perustetun Nordic Fit Maman mukaan tämä ikäryhmä on ainoa, jonka kohdalla tällainen huomio on tehty. Tässä on kuitenkin omat riskinsä: iän myötä raskauteen ja synnytykseen liittyvät komplikaatioriskit kasvavat ja odotusaika voi olla kuormittavampaa keholle.

Mitä korkeammalla iällä synnyttää ja tulee äidiksi, on synnytyksestä ja pikkulapsiarjen valvotuista öistä palautuminen entistä hitaampaa. Tästä syystä odottavan äidin itsestä huolehtiminen raskausaikana sekä kuntoutuminen synnytyksen jälkeen ja yhteisön tuki korostuvat entisestään.

”Jotta raskausaika ja synnytyksestä palautuminen sujuisivat mahdollisimman hyvin, ovat fyysisen kunnon ylläpitäminen ja vahvistaminen tärkeässä roolissa”, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aura Pyykönen.

”Yhtä tärkeää on kuitenkin riittävä lepo, sillä yli 40-vuotiailla naisilla saattaa olla nuorempia enemmän työ- tai perhevelvollisuuksia, jotka vaativat aikaa ja energiaa. On tärkeää ottaa riittävästi aikaa levätä ja toipua synnytyksen fyysisistä ja emotionaalisista vaikutuksista”, hän jatkaa.

Kuormitus näkyy nelikymppisessä odottajassa monin tavoin

Raskaus on merkittävä kuormitus keholle, eikä korkeampi ikä paranna kehon sietokykyä ainakaan fyysiselle kuormitukselle. Kuormitus näkyy herkästi muun muassa kohonneena verenpaineena, kipuina ja heikentyneenä sokerinsietona.

Lisäksi raskaus aiheuttaa jo alkumetreillään voimakkaita muutoksia verenkierrossa, mikä 40-vuotiaan kehossa voi näkyä kohonneena verenpaineena tyypillisesti viimeistään viimeisellä kolmanneksella. Lisäksi on todennäköisempää, että raskauteen liittyvä, kaikilla esiintyvä insuliiniresistenssi etenee raskausdiabetekseksi.

Nordic Fit Maman mukaan nelikymppiset ensisynnyttäjät kaipaavat tutkitusti enemmän tukea raskauteensa sekä synnytyksestä palautumiseen. Nämä synnyttäjät tiedostavat, että palautuminen on hitaampaa ja he ovat motivoituneita pitämään itsestään hyvää huolta raskausaikana sekä kuntouttamaan kehoaan synnytyksen jälkeen.

”Muutos viimeisen 10 vuoden sisällä on ollut merkittävä”, toteaa Nordic Fit Maman perustaja Riina Laaksonen.

”Yleisesti ottaen yli 40-vuotiaat äidit ovat hyvin perusteellisia äitiydessään ja haluavat paljon tietoa ja tukea. On mahtavaa, että meillä on mahdollisuus sitä tarjota ja sitä kautta edistää äitien hyvinvointia raskausaikana ja synnytyksen jälkeen”, hän jatkaa.

Ruuhkavuodet kertoi aiemmin tavallisen äidin kirjoituksesta, jossa hän pohtii mahdollisia keinoja, joilla syntyvyys saataisiin nousuun. Voit lukea aiheesta lisää täällä.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)