Lapsen seksuaalisuuden ja sukupuoli-identiteetin kehittyminen

Kuva: Pexels/ Heyday Photism

Käsitykset sukupuolesta ovat viime aikoina muuttuneet täysin. Ennen ajateltiin, että sukupuolia olisi vain kaksi eli nainen ja mies/ tyttö ja poika. Sukupuolen määritti aikaisemmin ainoastaan biologia ja sukuelimet. Nykykäsityksen mukaan sukupuolta pidetään moniulotteisempana ilmiönä.

Sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan ETENE:n mukaan ”Sukupuoli on erilaisista geneettisistä, kehityksellisistä, hormonaalisista, fysiologisista, psykologisista, sosiaalisista ja kulttuurisista ominaisuuksista koostuva jatkumo.” Toisin sanoen sukupuoli on monimutkainen asia, jota ei voi tarkastella vain ulkoisten merkkien perusteella. Loppujen lopuksi ihminen päättää itse, miten kokee oman sukupuolensa ja myöhemmässä iässä seksuaalisen suuntautumisensa.

Se, kuinka me aikuiset näemme nykyään nämä käsitteet, vaikuttaa tietenkin myös lapsiimme. Lapset ottavat mallia aikuisista kaikessa. Lapset ovat kuitenkin lapsia, heidän kehityksensä on kesken ja he etsivät itseään vielä pitkään.

Lapsen seksuaalisesta kehityksestä puhuttaessa kannattaa muistaa, että se ei liity mitenkään aikuisten väliseen seksiin. Sen sijaan se tarkoittaa normaalia kasvua, tutustumista omaan kehoon ja ihmisenä olemiseen. Lapsen kanssa keskustellessa täytyy muistaa aina puhua lapsen ikätasoon sopivalla tavalla. Leikki-iässä lapset alkavat yleensä enemmän kysellä kehoon ja lisääntymiseen liittyvistä asioista.

”Lapsen kysymyksiin on aina tärkeä vastata. Vaikeneminen luo helposti tunteen siitä, että asiassa on jotakin pahaa tai häpeällistä. Kun lapsen oma kiinnostus herää, on se otollinen hetki tarjota lapselle perustietoa lisääntymisestä. Mitä pienempi lapsi, sitä yksinkertaisemmin, lähellä lapsen maailmaa, asioista kannattaa puhua, ” kertoo psykologi Tania Virintie.

Lapsen sukupuoli ja seksuaalisuus alkavat kehittymään syntymähetkestä ja kehitys jatkuu pitkälle aikuisuuteen. Jokainen lapsi kehittyy omaan yksilölliseen tahtiinsa, mutta lapsissa on myös nähtävissä tiettyjä yhteisiä virstanpylväitä, joita he saavuttavat.

Sukupuoli-identiteetti kehittyy tyypillisesti vaiheittain. Noin kaksivuotiaana lapset tiedostavat tyttöjen ja poikien väliset fyysiset eroavaisuudet. Ennen kuin lapsi täyttää kolme, hän voi helposti leimata itsensä joko tytöksi tai pojaksi. Neljävuotiaana suurimmalla osalla lapsista on selkeä käsitys omasta sukupuoli-identiteetistään.

Lapsuudessa opitaan myös sukupuoliroolikäyttäytymistä samaan aikaan kun lapsen sukupuoli-identiteetti kehittyy. Lapset siis oppivat tiettyjä asioita, joita tyttöjen tai poikien ajatellaan tekevän. Kuitenkin erilaiset kokeilut ja tutkiminen ovat normaali osa lapsuutta ja sukupuolen kehitystä. Esimerkiksi pojilla saattaa tulla vaihe, jolloin mekkoihin pukeutuminen kiinnostaa.

Ajan myötä kaikilla lapsilla on tapana kehittää selkeämpi käsitys itsestään ja sukupuolestaan. Transsukupuoliset lapset tietävät tutkimusten mukaan yhtä johdonmukaisesti ja selkeästi oman sukupuolensa kuin muut ikätoverinsa. Heidän tulisi myös saada kehitykseensä samalla tavalla sosiaalista hyväksyntää, rakkautta ja tukea kuin muutkin lapset.

Kuinka vanhempi voi tukea lapsen seksuaali- ja sukupuoli-identiteetin kehittymistä?

1. Hyväksy ja rakasta lasta sellaisena kuin hän on

Hyväksy lapsesi sellaisena kuin hän on ja rakasta häntä ehdoitta. Anna lapsen tutkia, kokeilla ja leikkiä rauhassa erilaisia sukupuoli-identiteettejä ja -rooleja. Tarjoa siihen mahdollisuuksia, kuten esimerkiksi pojille mekkoja. Muista kuitenkin, että sukupuolen identiteetti ja sukupuolen ilmaisu ovat kaksi eri asiaa. Se, millä tavalla lapsi ilmaisee itseään, ei välttämättä määritä sukupuolta ja sama koskee aikuisiakin.

2. Keskustele lapsesi kanssa sukupuoli-identiteetistä

Kun lapsesi osaa sanoa sanoja, kuten poika ja tyttö, hän myös alkaa ymmärtämään sukupuolta. Kysele lapselta sukupuoli-identiteettiin liittyviä kysymyksiä. Se on oiva tapa kuulla lapsesi ajatuksia sukupuolesta.

3. Monipuoliset sukupuolta käsittelevät kirjat ja ohjelmat

Lue lapsen kanssa kirjoja tai katso ohjelmia, joissa puhutaan eri tavoista olla tyttö, poika tai jokin muu sukupuoli-identiteetti. Hyödynnä myös nettiä. Tee tämä kaikki lapsen ikätaso huomioon ottaen.

4. Varaudu mahdolliseen kiusaamiseen

Ole tietoinen mahdollisista negatiivisista ongelmista, joita lapsesi saattaa kohdata päiväkodissa ja koulussa. Näin voi olla varsinkin, jos lapsesi on sukupuoleltaan moninainen. Kerro lapsellesi, että haluat kuulla, mikäli häntä kiusataan tai pelotellaan. Keskustele asiasta myös päiväkodin ja koulun henkilökunnan kanssa.

5. Turvaudu ammattiapuun

Jos olet huolissasi omasta tai lapsesi hyvinvoinnista, niin keskustele asiasta lääkärin tai kouluterveydenhoitajan kanssa. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi lapsen kokema ahdistus omasta sukupuolestaan, lapsen kiusatuksi joutuminen päiväkodissa tai koulussa sekä oma epävarmuutesi lapsen ilmaistessa kokemaansa sukupuoli-identiteettiä.

Oletko puhunut lapsesi kanssa sukupuolista? Osaatko olla asian suhteen avarakatseinen?

Lähteet: Caring for Kids, Healthy children, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus ja Terveystalo

Teksti: Anne-Mari Valta

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.