Toinen raskaus voi alkaa näkyä aiemmin – tästä se johtuu

Kuva: Pexels/Amina Filkins

Raskauden aikana elimistö kokee muutoksia, joista kasvava raskausvatsa on yksi näkyvimpiä muutoksia. On yksilöllistä, missä vaiheessa raskausvatsa alkaa näkyä, mutta usein se tapahtuu toisen kolmanneksen aikana.

Moni odottaja voi yllättyä, kun ensimmäisen raskauden jälkeen seuraavat raskaudet alkavatkin näkyä aiemmin. Tämä on yleistä ja normaalia. Joillakin seuraavat raskaudet voivat näkyä jopa useita viikkoja aiemmin kuin ensimmäinen raskaus näkyi.

”Ei ole mitään tarkkaa sääntöä, milloin raskausvatsa alkaa näkyä toisen raskauden aikana. Jokainen odottaja on erilainen ja monet tekijät vaikuttavat siihen, milloin raskaus alkaa näkyä”, synnytyslääkäri Lynn L. Simpson taustoittaa.

Simpsonin mukaan näkymisajankohdassa on vaihtelua, mutta toisen lapsen ja sitäkin seuraavien raskauksien aikana raskausvatsa alkaa kuitenkin tyypillisesti näkyä raskausviikkojen 14-24 aikana. On kuitenkin yleistä, että raskausvatsa voi alkaa näkyä jo ennen viikkoa 14 tai vasta viikon 24 jälkeen.

Mikä sitten on syynä siihen, että ensimmäistä raskautta seuraavat raskaudet alkavat näkyä aiemmin? Synnytyslääkäri Kelly Culwell epäilee, että taustalla on vatsalihasten kunto. Vatsalihakset usein heikentyvät ensimmäisen raskauden aikana.

”Kun vatsalihakset ovat venyneet raskauden aikana, ovat ne hieman ’rennommat’, mikä voi saada raskausvatsan näkymään aiemmin myöhemmillä kerroilla. Tämä on todennäköisempää odottajilla, joilla on ollut vatsalihasten erkaumaa”, Culwell selittää ja Simpson myötäilee ja listaa sitten muita syitä, miksi myöhemmät raskaudet voivat näkyä ensimmäistä aiemmin:

 • monikkoraskaus (jos odottaa useampaa lasta, alkaa raskaus näkyä aiemmin)
 • raskaudet ovat ajallisesti lähellä toisiaan
 • hormonien vaikutus voi olla vahvempaa kuin ensimmäisen raskauden aikana
 • progesteronitasot voivat rentouttaa sileää lihaskudosta ja ne voivat mahdollisesti vaikuttaa myös luustolihaksiin, mikä voi höllentää vatsanpeitteitä

Ei syytä huoleen

Jos raskaus alkaa näkyä todella aikaisin, kuten ennen viikkoa 14, voi odottajassa herätä huoli, onko kaikki hyvin. Sekä Simpson että Culwell vakuuttavat, että raskausvatsan varhainen näkyminen on normaalia ja harvoin merkki mistään terveydellisestä ongelmasta. Culwell myös huomauttaa, että ensimmäinen raskaus voi näkyä todella aikaisin.

”Kun odotin esikoistani, alkoivat työkaverini kysellä olenko raskaana, kun olin noin 9. viikolla. Olen ollut vain kerran raskaana, joten kuka tietää miten aikaisin myöhemmät raskaudet olisivat näkyneet”, Culwell kertoo omista kokemuksistaan.

”Kunhan käyt säännöllisesti neuvolassa ja sinua hoitavat ammattilaiset eivät ole ottaneet mitään huolia puheeksi kanssasi, ei varhaisessa näkymisessä pitäisi olla syytä huoleen”, hän jatkaa.

Simpson kuitenkin suosittelee asian mainitsemista neuvolassa, koska vatsassa voi kasvaa yllätys.

”Yleensä raskausvatsan aikainen näkyminen ei ole huolenaihe, mutta se voi olla merkki monikkoraskaudesta, joten varhainen ultraäänitutkimus voi olla hyvä idea”, synnytyslääkäri toteaa.

Toisinaan raskaus voi edetä hyvinkin pitkälle, eikä se silti näy päältä päin. Ruuhkavuodet kertoi aiemmin toista lasta odottaneesta naisesta, jonka raskausvatsaa ei näkynyt vielä kahdeksannella kuullakaan.

Lähde: Verywell Family

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)