IL: Päiväkodista karanneen lapsen äiti otti lapsensa pois hoitopaikasta

children sitting on road
Kuva: Emma Frances Logan

Jokaisen vanhemman painajainen on, että lapsi pääsee livahtamaan huomaamatta pois päiväkodin henkilökunnan valvonnasta ja altistuu vaaroille liikkuessaan yksin päiväkodin ulkopuolella. Jos näin pääsee todella käymään, on ymmärrettävää, ettei vanhempi välttämättä halua lapsensa enää palaavan kyseiseen päiväkotiin.

Kuluneena vuonna lasten päiväkodeista karkaamisista on uutisoitu eri medioissa. Tämä voi herättää huolta monissa vanhemmissa. Iltalehdessä kerrotaan 5-vuotiaasta Luca-pojasta, joka onnistui karkaamaan päiväkodista. Äiti kertoo olevansa hyvin pettynyt päiväkodin tapaan käsitellä asiaa. Hän toteaa artikkelissa, ettei enää luota lapsensa olevan turvassa kyseisessä päiväkodissa ja päätyi siksi jäämään palkattomalle vapaalle, kunnes Lucalle löytyy uusi hoitopaikka. Luca ei äidin mukaan tule koskaan enää palaamaan päiväkotiin, josta hän karkasi.

Äidin pelko lapsensa turvallisuuden puolesta on hyvin ymmärrettävää. Päiväkodin henkilökunta ei varmasti ole tahallaan päästänyt lasta karkaamaan. Artikkelissa päiväkodin johtaja toteaa, että työvuorossa oli hyvin henkilökuntaa ja päiväkodin piha-alueen portit ja aidat olivat kunnossa. Kaiken piti siis olla kunnossa ja kuitenkin lapsi pääsi karkaamaan hoitajilta.

On ymmärrettävää, että jos henkilökuntaa on vähän, jokaista lasta on mahdotonta pitää näköpiirissään jokaisena hetkenä. Resurssipula ei tee lasten karkaamisesta yhtään sen hyväksyttävämpää, mutta auttaa kenties ymmärtämään paremmin, miksi karkaaminen on päässyt tapahtumaan. Jos sen sijaan päiväkodista viestitään, että kaikki on ollut kunnossa, henkilökuntaa riittävästi ja aidat ja portit ehjiä, herää ymmärrettävästi ihmetys siitä, kuinka tällaisissa olosuhteissa lapsen on mahdollista onnistua karkaamaan ja olla karkuteillä jonkin aikaa, ennen kun asia huomataan. Päiväkodin ja Lucan äidin arviot ajasta, jonka poika oli karkuteillä, eroavat toisistaan.

Aidon pahoittelun ilmaiseminen ja vastuun kantaminen virheen jälkeen ovat avainroolissa luottamuksen kannalta

Vaikka olisi yrittänyt ottaa jokaisen mahdollisen seikan huomioon ja varautua kaikkeen, harva järjestelmä on sataprosenttisen vedenpitävä. Päiväkodissa tilanteet saattavat muuttua nopeasti. Jos lapset nahistelevat, saattaa hoitajien huomio herpaantua hetkeksi muista lapsista, jolloin karkaaminen saattaa joltakin onnistua.

Lucan äiti kertoi Iltalehden haastattelussa kokeneensa, että hänen lapsensa karkumatkaa vähäteltiin päiväkodissa. Vanhempi on ymmärrettävästi hyvin järkyttynyt tällaisen kokemuksen jälkeen. Jos vahinko on tapahtunut ja lapsi on päässyt karkaamaan, olisi hyvin tärkeää, että päiväkoti ilmaisisi selkeästi olevansa asiasta hyvin pahoillaan ja ottaisi tilanteesta aina täyden vastuun. Jos vanhemmalle pääsee syntymään välinpitämätön kuva päiväkodin suhtautumisesta, kommunikaatiotyyliä vanhemman suuntaan kriisitilanteissa tulisi kehittää.

Ei ole yllättävää, että vanhempi ei halua päästää lastaan palaamaan päiväkotiin, jos hänelle on syystä tai toisesta päässyt syntymään tunne, että päiväkoti ei ole ollut selkeän pahoillaan virheen jälkeen. Usein jo selväsanainen aidosti ilmaistu anteeksipyyntö riittää luomaan välittämisen tunteen. Päiväkodin henkilökunnan tulisi aina tällaisessa tilanteessa kohdata vanhempi empaattisesti ja kärsivällisesti, ymmärtäen hänen järkytyksensä ja mahdollisesti myös suuttumuksensa.

Lähde: Iltalehti

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.