5 vinkkiä, miten käsittelet ilmastonmuutosta lapsen kanssa

girl holding white flower during daytime
Photo by Caroline Hernan

Ilmastonmuutos, tai ilmastokriisi, vaikuttaa elämään monin tavoin ympäri maailman ja sillä on myös niin terveysvaikutuksia kuin sosiaalisiakin vaikutuksia. Huoli ilmastonmuutoksesta voi heijastua jopa ihmisen ihanteellisena pitämään lapsilukuun, kuten Väestöliiton Perhebarometri osoitti.

Ilmastonmuutos voi olla vaikea ja ahdistava asia aikuisenkin mielestä, mutta lapsesta se voi olla suorastaan pelottava. Aihetta on kuitenkin syytä käsitellä lapsen kanssa ja lähestyä sitä ikätasolle sopivilla tavoilla – toiveikkuutta unohtamatta. Miten ilmastonmuutosta voi sitten käytännössä käsitellä lapsen kanssa? HuffPost on listannut vinkkejä tieteilijöiden ja ympäristöaktivistien avustuksella, kenellä on itselläänkin lapsia.

Kun on aika käsitellä ilmastonmuutosta lapsen kanssa, muista nämä neuvot

Vietä lapsen kanssa aikaa luonnossa

Ympäristöaktivisti Bill McKibbenin mukaan ilmastokriisistä ei pitäisi puhua aivan pienten lasten kanssa. Ensin on saatava lapsi rakastumaan luontoon ja se voi olla vaikeaa ja pelottavaa, jos hän tietää, miten hurja kohtalo kotiplaneettaa voi odottaa. Kun lapsi on hieman vanhempi ja ilmastoasioista alkaa keskustella hänen kanssaan, ymmärtää lapsi paremmin, mikä on panoksena ja miten ilmastonmuutos voi vaikuttaa ympärillä olevaan elämään. Luonto tekee myös hyvää ihmiselle, ja Ruuhkavuosien aiemmin julkaisemassa artikkelissa annetaan vinkkejä, miten kasvatat lapsestasi luontoihmisen.

Rajoita lapsen altistumista luontokatastrofiuutisoinnille

Science Moms -yhteisöön kuuluva lastenlääkäri Lisa Patel suosittelee rajoittamaan lapsen mediakulutusta, kun on kyse metsäpalojen ja tulvien kaltaisista luontokatastrofeista. Se lisää lapsen ahdistusta ja stressiä eikä siitä ole rakentavaa hyötyä lapselle, joka yrittää ymmärtää maailmaa. Aihetta ei tarvitse vältellä, mutta mediakulutus kannattaa pitää minimissä, jotta huolet eivät niin sanotusti lähde käsistä.

Anna lapsen ilmaista tunteensa ja löytää tapoja vaikuttaa

Lapselle on annettava tilaisuus puhua ilmastoasioiden herättämistä peloista ja vanhemman on yritettävä huojentaa lapsen mieltä faktapohjaisesti. Lapselle kannattaa antaa vaihtoehtoja tunteiden ilmaisemiseen keskusteluista tunteiden purkamiseen piirustusten kautta tai kouluprojekteissa.

Ilmakehätieteiden professori Melissa Burt kannustaa myös antamaan lapsen löytää tapoja vaikuttaa, koska näin pelosta tai ahdistuksesta voi päästä yli toiminnan kautta. Koko perhe voi luoda yhdessä esimerkiksi suunnitelman, miten he yrittävät pienentää hiilijalanjälkeään. Burt muistuttaa olemaan realistinen ja löytämään omalle perheelle parhaiten sopivia tapoja; lihansyöntiä voi vähentää alkamatta täysin vegaaniksi.

Anna positiivisia esimerkkejä

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tehdään erilaisia tekoja niin Suomessa kuin muualla maailmassa. Niitä voi käydä läpi lapsen kanssa, jotta hän näkee, että hyviä muutoksia ollaan tekemässä.

Pidä yllä toivoa

Sekä Burt että Patel käyttävät lapsiystävällistä kieltä ja keskittyvät toimintamahdollisuuksiin, kun he selittävät ilmastonmuutosasioita lapsilleen.

”Yritän rauhoitella tytärtäni muutamilla tavoilla. Kerron, että kaikki kyllä järjestyy ja me selviämme … Mutta vakuutan häntä myös siitä, että ihmiset tekevät kovasti töitä ratkaistakseen ilmastonmuutosongelman ja koska ihmiset ovat vaikuttaneet ongelmaan itse, voivat he auttaa myös ratkaisemaan sen”, Burt kertoi HuffPostille.

Ruuhkavuodet on julkaissut aiemmin artikkelin, jossa annetaan neuvoja, miten lapselle voi opettaa ympäristötietoisuutta ja kestäviä arvoja. Voit lukea aiheesta lisää täällä.

Lähde: HuffPost

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)