Näin lopetat nykyvartalosi vertailun menneisiin – 4 vinkkiä!

Kuva: Pexels/Ismael Sánchez

Ulkonäköpaineiden ja kauneusihanteiden ristiaallokossa oman vartalon muutokset voivat aiheuttaa mielipahaa, etenkin kun nykyvartaloa vertaa siihen, miltä on näyttänyt nuorempana. Tämä vertailu voi herättää negatiivisia ajatuksia nykyistä vartaloa kohtaan ja sille kannattaa yrittää laittaa piste.

Ihmisen ulkonäkö ja vartalo muuttuvat vuosien kuluessa. Harvassa ovat ihmiset, jotka näyttävät samalta kuin 20, 10 tai 5 vuotta aiemmin – ja parissa vuodessakin ehtii tapahtua selviä muutoksia.

Isot elämänmuutokset raskaudesta terveysongelmiin voivat jättää jälkensä vartaloon, minkä lisäksi pelkkä iän karttuminen aiheuttaa luonnollisia muutoksia ulkonäköön. Raskaus voi näkyä kropassa vielä vuosia myöhemmin, hidastuva aineenvaihdunta voi lisätä painokiloja ja ihon menettäessä kimmoisuuttaan voi juonteita ja ryppyjä ilmestyä.

Muutokset voi olla vaikea hyväksyä; nykyvartalo tuntuu kurjalta, ennen kaikki oli paremmin. Kun tähän yhdistetään kauneusihanteet ja ulkonäköpaineet, on melkoinen soppa valmis. Mieleen tulvahtavia ikäviä ajatuksia voi kuitenkin haastaa ja opetella vertailusta sekä haitallisista ajatustavoista pois.

4 vinkkiä, miten lopetat nykyvartalosi vertailun menneisiin ja olet myötämielisempi muuttuvaa ulkonäköäsi kohtaan

Haasta negatiiviset ajatukset faktoilla

Negatiivinen tapa ajatella itsestä voi olla niin automaattista, ettet välttämättä edes huomaa, miten ikävästi puhut itsellesi. Ensiaskel onkin tunnistaa tällaiset ajatukset, kuten ”Olin ennen niin paljon paremmassa kunnossa” tai ”Olin paljon nätimpi, kun olin nuori”. Seuraavan kerran, kun moukaroit ulkonäköäsi vastaavilla ajatuksilla, suosittelee terapeutti Jennifer Rollin muistuttamaan itseäsi siitä, että nuo ovat pinnallisia, värittyneitä ja toisinaan vääristyneitäkin ajatuksia, jotka kumpuavat epävarmuudesta sen sijaan, että ne olisivat todellisuuteen perustuvia faktoja. Sinun ei tarvitse väitellä sisäisen kriitikkosi kanssa, vaan tiedosta ajatukseksi ja päätä, ettei tuollainen itsekritiikki vaikuta arvoosi. Mitä aktiivisemmin haastat negatiiviset ajatukset, sitä helpompi ne on jatkossa hiljentää.

Kehystä vartalosuhteesi uusiksi

Itsensä hyväksyminen on vaikeaa, kun on vuosia yrittänyt saavuttaa mahdottomat kauneusihanteet. Itseään ei voi myöskään pakottaa arvostamaan jokaista osaa vartalossaan. Sen sijaan voit yrittää kehystää fyysiset muutokset luonnollisena merkkinä elämän kulusta eikä minään ongelmina, jotka pitäisi korjata. Muutokset, olivatpa ne naurujuonteita silmien ja suun ympärillä tai raskaudesta syntyneitä jälkiä, kertovat eletystä elämästä eivätkä ne suinkaan vähennä arvoasi.

Kirjoita ylös, mitä ihailet itsessäsi

Euroviisuselostaja Mikko Silvennoisella on tapana päättää juontojaan sanoilla ”Muista rakastaa itseäsi.” Tähän sinunkin kannattaa pyrkiä ja kirjoittaa hyviä piirteitäsi muistiin sekä palata niihin, jolloin annat negatiivisille ajatuksillesi kyytiä. Koeta keskittyä myös muihin kuin ulkoisiin ominaisuuksiisi, jotta et sido arvoasi ulkonäköösi. Voit esimerkiksi kirjoittaa jotain vastaavaa: ”Vartaloni on muuttunut, mutta olen hyvässä parisuhteessa ja kumppanini rakastaa minua tällaisena kuin olen.”

Älä kiusaa itseäsi vaatteilla, jotka eivät tunnu hyvältä päällä

On vaikeampaa keskittyä hyväksymään nykyvartaloa, jos ylläsi olevat vaatteet ovat puristava ja epämukava muistutus menneisyydestä. Pukeudu sinulle sopiviin vaatteisiin ja laita pieneksi jääneet eteenpäin lahjoituksina tai myy ne kirpputorilla. Rollinin mukaan tämä on voimakas tapa mennä kohti itsensä hyväksymistä. Jos sinulla on varaa, osta vaatteita, jotka sopivat ja imartelevat nykyvartaloasi.

Muistuta itseäsi, että muutosten ja itsensä hyväksyminen on prosessi. On myös huonoja päiviä, jolloin ikäville ajatuksille on vaikeampi laittaa vastaan. Yritä myös saada tukea läheisiltä, jotka eivät jatkuvasti juoruile ja puhu negatiivisesti muiden ulkonäöstä tai saa sinua tuntemaan oloasi kurjaksi nahoissasi.

Lähde: Self

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)