Näin rauhoitat itkevän vauvan – 7 kokeilemisen arvoista keinoa

Kuva: Pexels/ Antoni Shkraba

Vauvat itkevät, koska se on heidän eloonjäännin ja hyvinvoinnin tae. Vauvalle olisi hengenvaarallista olla koskaan itkemättä. Vauvat itkevät, jotta heidän tarpeensa täytettäisiin. He itkevät jos heillä on nälkä, yksinäinen olo tai he tuntevat epämukavuutta, pelkoa, kipua tai kylmyyttä-kuumuutta. Miten rauhoittaa itkevä vauva?

Vauvan itku aiheuttaa vanhemmissa positiivista stressiä; hoivavietti laukeaa ja vanhempi varmistaa, että vauvalla on kaikki hyvin ja hän tyyntyy. Kun vauvan viestit on tulkittu oikein, hänen tarpeensa on tyydytetty, sekä itku loppuu, myös vanhempi rauhoittuu ja piristyy. Aina vauvan itkun syytä ei ole kuitenkaan niin helppoa tunnistaa, eikä hän välttämättä rauhoitu, vaikka vanhempi kokeilisi mitä.

Keinoja rauhoittaa itkevä vauva

1. Opi tuntemaan vauvasi

Lapset ovat synnynnäisesti luonteeltaan erilaisia. Luonne-erot määrittävät sen, kuinka herkkä vauva on ja, miten helposti hän tyyntyy lohdutettaessa. Jotkut vauvat itkevät paljon, jotkut eivät juuri ollenkaan ja toiset siltä väliltä. Paljon vaikuttaa myös se, kuinka hyvin vanhempi tuntee vauvansa ja osaa tulkita hänen tarpeitaan.

Aluksi tulkinta saattaa olla haastavaa ja vanhemmalla voi olla vaikeuksia ymmärtää vauvan viestejä. Kun vanhempi oppii tuntemaan vauvansa, myös hänen kieli tulee tutuksi. Vauvan temperamentti ja luonne vaikuttavat kuitenkin keskeisesti siihen, kuinka itkuherkkä hän on. Sen ymmärtäminen voi helpottaa vanhemman oloa varsinkin, jos vauva on kovin itkuherkkä. Jotkut vauvat eivät ole nopeita rauhoittumaan, vaikka vanhempi tekisi kaikkensa, jotta hänellä olisi hyvä olla.

2. Vauvan perustarpeet

Vastasyntyneen vauvan yleisin itkun syy on nälkä. Syöttäminen voi kuitenkin olla hankalaa, jos vauva on ehtinyt kerätä kierroksia ja itkeminen on muuttunut lohduttomaksi parkumiseksi. Mikäli niin käy usein, kannattaa opetella tarkkailemaan lapsen viestejä nälästä ja syöttää hänet jo ennen kuin hän ehtii hermostua liikaa.

Toinen yleinen syy vauvan itkuun vastasyntyneenä on väsymys tai yliväsymys. Tällöin tilanne voi helpottaa, kun vauva pääsee lähelle vanhempaa ja hänet keinutellaan sekä kanniskellaan uneen. Muita syitä lapsen itkuun voivat olla läheisyyden kaipuu, yleinen epämukavuus tai jostain tietystä syystä johtuva epämukava olo (kuten liian kylmä tai kuuma, kipu tai märkä vaippa).

Varsinkin iän myötä vauvan itkun repertuaari laajenee ja hän voi alkaa itkemään muistakin syistä, kuten siitä, että hän kaipaa seuraa tai virikkeitä, hän haluaa jotakin tai jonnekin ja niin edelleen. Ensimmäisten kolmen kuukauden jälkeen itkuisuus saattaa kuitenkin vähentyä, koska vanhempi oppii paremmin oman vauvansa viestejä. Näin vanhempi ehtii reagoimaan vauvan tarpeisiin jo ennen kuin tämä alkaa varsinaisesti itkemään.

3. Kävely ja vauvan kanniskelu

Japanilaisessa tutkimuksessa todettiin, että lapsen kanniskelu ja hänen kanssaan kävely on paras tapa rauhoittaa itkevää vauvaa. Tutkimuksen mukaan näin ollen puolet vauvoista nukahtivat äidin syliin. Se johtuu luultavasti siitä, että liike muistuttaa vauvoja äidin puuhista raskauden aikana. Vauvaa ei pidä laskea sänkyyn heti nukahtamisen jälkeen. Sen sijaan tulee odottaa tovi vauva sylissä ja antaa unen syventyä.

4. Kokeile yhtä rauhoittelutapaa tarpeeksi kauan

Vauvan itku voi saada vanhemman stressaantumaan, jolloin hän käyttää rauhoittelutapoja liian tiuhaan tahtiin. Anna siis kullekin rauhoitelutavalle mahdollisuus toimia, kokeillen sitä riittävän pitkään ennen seuraavaan siirtymistä. Useimmiten yhtä keinoa täytyy jatkaa jonkun aikaa ennen kuin vauva rauhoittuu.

5. Pysy rauhallisena

Itkevän vauvan hoitaminen on henkisesti rankkaa. Se voi aiheuttaa vanhemmassa voimattomuutta, alakuloisuutta ja ahdistusta. Vanhemman tulisi kuitenkin yrittää pysyä tyynenä ja rauhallisena, jolloin vauvankin on helpompi tyyntyä. Vanhemman reaktio on kuitenkin täysin luonnollista. Se kertoo siitä, että vanhempi osaa eläytyä vauvan tunteisiin ja on läsnä. Stressi vaikuttaa siten, että vanhempi alkaa rauhoittelemaan lasta sekä tyydyttämään hänen tarpeensa.

6. Muut rauhoittelukeinot

Vauvan rauhoitteluun on myös monia muita keinoja. Kokeile esimerkiksi kapalointia, vaunulenkkejä ja autolla ajelua. Yritä selvittää, mitkä keinot toimivat juuri sinun vauvallesi. Opettele, mitkä ovat hänen lempiasentojaan. Kokeile, että pitääkö vauvasi erilaisista rauhoittelevista ääntelyistä. Voit esimerkiksi hyssytellä vauvaa.

Vauvat tykkäävät yksinkertaisista ja samanlaisina toistuvisti lodutuskeinoista. Siksi vanhemman kannattaa valita pari itselleen ja vauvalle sopivaa lohdutuskeinoa ja pysyä niissä riittävän pitkään.

7. Pyydä apua

Vanhemman ei tulisi uuvuttaa itseään yrittämällä selviytyä yksin itkeskelevän vauvan kanssa, vaan vuorotella vauvan hoidossa kumppanin tai muun läheisen kanssa. Joskus voi olla mahdollista saada kotiapua, mikäli perheellä ei ole tukiverkostoa. Asian voi ottaa esille neuvolassa.

Millaisia keinoja olet kokeillut itkevän vauvan rauhoitteluun? Aiotko kokeilla jotakin näistä seitsemästä lohdutuskeinosta?

Lähteet: Ensi- ja turvakotienliitto, Hyvä kysymys, Libero, Maaseudun tulevaisuus

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.