Uusi vuosi on lupausten kulta-aikaa. Monet haluavat asettaa tavoitteita uudelle vuodella ja saada siten jollain tavalla paremman elämän. Mutta kuinka määrittää tavoitteita, jotka voit oikeasti saavuttaa? Listasimme artikkeliin muutamia vinkkejä.
1. Kirjoita tavoitteet muistiin
Tavoitteet tulisi kirjoittaa muistiin, koska muuten ne unohtuvat nopeasti. Pidä muistiosi päätöksistäsi paikassa, jossa näet ne säännöllisesti. Näin voit arvioida edistymistäsi ja sitoutua tavoitteisiin uudelleen johdonmukaisesti. Voit myös kirjoittaa tavoitteet tai lyhyen muistiinpanon niistä erittäin näkyvälle paikalle, kuten jääkaapin oveen.
2. Luo tavoitteita elämäsi eri osa-alueille
Muista luoda tavoitteita elämäsi eri osa-alueille. Vaikka olisit huolissasi esimerkiksi raha-asioistasi, niin älä unohda muita elämän osa-alueita. Eri osa-alueet usein tukevat toisiaan. Erilaisia tavoitteita voivat olla esimerkiksi parisuhteen, työelämän, uran ja talouden tavoitteet sekä terveys- ja kuntotavoitteet.
3. Aseta lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteet
Yleensä tarvitaan sekä lyhyen että pitkän aikavälin tavoitteita. Yksi tavoite voi sisältää monia välietappeja. Pitkän aikavälin tavoitteet ovat usein haaveita, jotka voivat muuttua ja tarkentua ajan saatossa. Esimerkiksi opiskelu on pitkän aikavälin tavoite, jossa tähdätään kohti valmistumista, mutta se sisältää monia välietappeja.
4. Sopivan kokoinen ja realistinen tavoite
Tavoitteiden tulisi olla sopivan kokoisia. Niiden tulisi haastaa meitä, mutta ei olla kuitenkaan liian suuria. Liian suuret tavoitteet voivat lannistaa. Tavoitteiden ei tule myöskään olla epärealistisia, epämääräisiä tai vaatia koko elämän muuttamista päälaelleen. Tavoitteita ei tulisi olla myöskään liikaa yhtä aikaa. Täysimittaiseen triathloniin osallistuminen voi periaatteessa kuulostaa realistiselta, mutta se ei ole sitä sellaiselle henkilölle, joka ei ole uinut vuosikausiin tai harrastanut muutakaan liikuntaa.
5. Täsmällinen ja saavutettavissa oleva tavoite
Hyvä tavoite on konkreettinen, realistinen sekä mitattavissa, saavutettavissa oleva ja aikaan sidottu. Täsmällinen ja määritelty tavoite on selkeämpi hahmottaa kuin ympäripyöreä ”aion elää terveellisesti”-tavoite. Päätä sen sijaan tarkasti, mitä sinun terveellisesti eläminen tarkoittaa esimerkiksi näin: ”Syön kourallisen hedelmiä ja vihanneksia joka päivä ja kävelen työmatkat säällä kuin säällä.”
6. Mitattavissa oleva tavoite
Tavoitteen tulee olla mitattavissa oleva motivaation ylläpitämiseksi ja siksi, että pystyt tarkkailemaan edistymistäsi. Tavoitteen tulee myös olla sellainen, että tiedät varmuudella, milloin olet sen saavuttanut, eli sen verran selkeä ja täsmällinen.
7. Tavoitteen ei tule olla riippuvainen toisista
Tavoitteiden ei tulisi myöskään olla riippuvaisia muista ihmisistä tai heidän päätöksistään. Voit muuttaa vain omaa toimintaasi.
8. Kerro tavoitteesta jollekin läheiselle
Kerro tavoitteistasi jollekin läheiselle ja etsi itsellesi tukihenkilö, joka voi tsempata sinua vaikeina hetkinä. Näin pysyt siinä paremmin kiinni kuin, jos pitäisit tiedon vain itselläsi.
9. Varaudu haasteisiin ja hankaliin hetkiin
Varsinkin pitkän aikavälin tavoitteissa on varsin tavallista, että matkan varrella tulee erilaisia haasteita ja vaikeita ajanjaksoja. Tällöin jopa motivaatio voi olla koetuksella. Pohdi siis etukäteen, mitä teet tällaisissa tilanteissa. Auttaisiko tiedosto, johon olet kirjoittanut syitä, miksi haluat saavuttaa tavoitteet? Voit palata tiedoston ääreen niin monta kertaa kuin se on tarpeen ja lisätä sinne kohtia, miksi haluat onnistua tavoitteissasi.
Voit soittaa ystävillesi tai tukihenkilöllesi. Ehkä puhelun jälkeen koet olevasi jälleen motivoituneempi kulkemaan kohti tavoitteitasi tai ehkä saat ”ahaa”-elämyksen, että jokin tavoite on syytä muuttaa.
10. Aseta tavoitteelle deadline
Tavoitteelle tulee asettaa jokin aikaraja, jolloin se on mitattavissa oleva ja sen saavuttamisen voi tarkistaa. Kun tavoitteen deadline on tiedossa, pystyy tehtävän purkamaan pienempiin osiin ja se auttaa hahmottamaan ajankäyttöä.
11. Palkitse itsesi tavoitteiden saavuttamisesta
Muista palkita itsesi tavoitteidesi ja välitavoitteidesi saavuttamisesta. Palkintoja voivat olla esimerkiksi jonkin kivan asian ostaminen, kun olet maksanut velkaa tietyn verran tai päiväunien ottaminen, kun olet selvinnyt viikon ajan tavoitteista. Päätavoitteen saavutettuasi palkinnon tulisi olla jotain suurempaa, kuten kylpyläloma.
Oletko tehnyt uudenvuodenlupauksia tänä vuonna? Ovatko tavoitteesi realistisia?
Lähteet: Iltalehti, Mielenterveystalo, Sign up genius, Tunne ja mieli
Teksti: Anne-Mari Valta