Parisuhteen alkutaipaleella kaikki on uutta ja jännittävää, eikä kumppanista meinaa saada tarpeekseen. Kymmenen vuotta myöhemmin tilanne voi olla päinvastainen.
Kun on ollut kumppaninsa kanssa vuosia ja etenkin kun elää ruuhkavuosia, voi parisuhde arkipäiväistyä. Rutiinit ottavat vallan, suhde alkaa tuntua liian tutulta ja turvalliselta ja kumppania voi alkaa jopa pitää itsestään selvänä. Yllättäen voikin huomata ajattelevansa, ettei enää tunne vetoa kumppaniinsa samaan tapaan kuin ennen. Vastaavat tilanteet ovat melko yleisiä.
”Vetovoiman hiipuminen tapahtuu yleensä ajan mittaan, kun pari ei enää jaa uusia tai jännittäviä kokemuksia. Kun et enää ole utelias kumppaniasi kohtaan, voit kokea olosi tylsistyneeksi ja paikoilleen pysähtyneeksi”, terapeutti Rebecca Phillips selittää.
Jokainen pari on erilainen. Joillakin vetovoiman hiipuminen on vain fyysistä, eivätkä kipinät enää sinkoile parin välillä. Toisilla taustalla voi olla parisuhteessa tapahtuneet luonnolliset, mutta vaikeat muutokset. Oman lisänsä tuovat vanhemmuuden vastuut ja kiireiset aikataulut. Kumppani voi jopa tuntea, että lapset varastivat puolison huomion.
Vetovoiman hiipuminen ei kuitenkaan ole kuolinisku parisuhteelle. Tilanteen voi korjata, mutta sen eteen on tehtävä töitä. Nämä neljä asiantuntijoiden neuvoa voivat auttaa herättämään kumppaniasi kohtaan tuntemasi vetovoiman henkiin!
Selvitä syyt
Ennen kuin vetovoimaa kumppania kohtaan voi alkaa palauttaa, on selvitettävä, minkä takia se alkoi haihtua. Mitä tilanteen taustalla on? On tärkeää, että olet itsellesi rehellinen, kun käyt tilannetta läpi ja mietit syitä vetovoiman katoamiselle. Muistele, milloin viimeksi tunsit vetoa kumppaniisi ja mikä on muuttunut sen jälkeen. Se auttaa eteenpäin!
Pohdi omaa rooliasi
Olisi helppo vain osoittaa syyttävällä sormella kumppania tai suhdetta, mutta on tärkeä pohtia myös omaa rooliasi tilanteen taustalla. Esimerkki: kaipaat lisää jännitystä suhteeseen, mutta milloin viimeksi teit itse aloitteen johonkin uuteen? Jos taas koet, ettei kumppani täytä tarpeitasi, oletko puhunut niistä hänelle suoraan? Voit olla aloitteellinen vetovoiman palauttamiseksi.
Käsittele tilannetta hienotunteisesti kumppanin kanssa
Aina tilanne ei parane ilman, että keskustelee tilanteesta kumppanin kanssa. Tässä on oltava hienotunteinen ja Phillips suosittelee, että tiedät tarkalleen, missä ongelma on ennen kuin otat asian esille kumppanisi kanssa. Se voi auttaa, että keskustelet tilanteestasi läheisen tai terapeutin kanssa. Kun olet valmis puhumaan kumppanille, ole rehellinen ja kunnioittava. Kerro tunteistasi ja havainnoistasi sekä keskity siihen, että haluat läheisyyttä kumppanisi kanssa.
Tee suunnitelma
Keskustelun jälkeen miettikää yhdessä keinoja, millä kipinän voisi palauttaa suhteeseen. Miettikää ratkaisuja sen mukaan, mitä vetovoiman hiipumisen taustalla on. Phillips kehottaa muuttamaan tuttuja rutiineja spontaaniudella niin paljon kuin mahdollista. Vaalikaa emotionaalista läheisyyttäkin, eli antakaa aikaa suhteelle ja toisillenne myös ilman puhetta kotiarjen pyörittämisestä. Voit myös muistella säännöllisesti, mikä kumppanissasi herätti kiinnostukseksi ja keskity puoliin, joista hänessä pidät. Tarvittaessa voitte kääntyä myös parisuhdeterapeuttien ja -neuvonnan puoleen.
Lähde: Fatherly
Teksti: Miia
Ei vielä kommentteja