Huusitko lapsellesi ja nyt kaduttaa?

Huusitko lapsellesi ja nyt kaduttaa?
Kuva: Derek Thomson

Moni vanhempi kokee voimakasta huonoa omaatuntoa, jos syystä tai toisesta tulee huudettua omalle lapselle. Huono omatunto voi jäytää mieltä joskus päiväkausia. Kuinka huonosta omastatunnosta selviää, jos on väsyneenä ja stressaantuneena huutanut lapselleen?

Jotkut ihmiset kykenevät käyttäytymään epäkohteliaasti toisia kohtaan ja loukkaamaan muita ilman, että tämä herättää heidän mielessään pienintäkään katumusta. Suurin osa ihmisistä kuitenkin tuntee omantunnon pistoksen, jos tiedostaa toimineensa tavalla, joka on loukannut toista. Varsinkin tilanteessa, jossa toinen osapuoli ei ole ansainnut huonoa käytöstä, normaalilla empatialla varustetun ihmisen omatunto voi kolkuttaa hyvinkin voimakkaasti.

Huono omatunto on hyödyllinen tunne siinä mielessä, että se saa aikaan halun pyytää anteeksi toiselta. Varsinkin jos on loukannut toista syyttä, aito rehellinen anteeksipyyntö on usein ainoa keino nollata tilanne siten, ettei ihmisten välille jää pitkäaikaista kaunaa.

Mutta entä jos huutamisen kohde on oma lapsi, joka on niin nuori, ettei kykene ymmärtämään vanhemman anteeksipyyntöä?

Jos vanhempi on huutanut pienelle lapselleen, huono omatunto voi olla hyvin voimakas

Vanhemmalla saattaa joskus olla virheellinen käsitys, että kaikilla muilla vanhemmuus sujuu kuin tanssi, eivätkä he koskaan huuda lapsilleen. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa. Jokainen vanhempi on jossain vaiheessa kohdannut tilanteen, jossa pinna palaa ja tulee sanottua asioita, joita myöhemmin katuu.

Paras keino päästä eroon piinaavasta syyllisyydentunteesta onkin muistuttaa itseään siitä, että samalla lailla kuin positiiviset vanhemmuuteen liittyvät asiat, myös maltin menetys kuuluu olennaisena osana vanhemmuuteen. Vanhempi on vain ihminen ja on täysin inhimillistä paineen alla väsyneenä menettää kärsivällisyytensä.

Tärkeintä on, kuinka toimii sen jälkeen, kun maltin on menettänyt

Jos vanhempi tiedostaa olevansa yliväsynyt ja riski maltinmenetykseen on suuri, on tärkeää pyrkiä helpottamaan arkea siten, että todennäköisyys pinnan palamiselle pienenisi. Ääritapauksissa yliväsynyt vanhempi saattaa maltinmenetyksen seurauksena jopa päätyä vahingoittamaan lastaan ravistelemalla. Tapaukset ovat aina hyvin järkyttäviä ja usein vanhempi itsekin katuu toimintaansa syvästi jälkeenpäin. Jos raivonpuuska on johtanut lapsen fyysiseen vahingoittamiseen, tilanteeseen ei pidä jäädä yksin, vaan tulee aina etsiä ammattiapua.

Jos vanhempi havahtuu tilanteeseen jo siinä vaiheessa, kun maltinmenetys on vasta ärtynyt tunne omassa mielessä, hänen saattaa olla vielä mahdollista estää tilanteen eskaloituminen. Jos tuntee pinnan palamisen olevan lähellä, kannattaa vetäytyä hetkeksi omaan rauhaan vetämään henkeä, jos se suinkin on mahdollista. Jos perheessä on kaksi vanhempaa, voi toinen voi ottaa vastuuta hetkeksi lapsista, jotta toinen pääsee rauhoittumaan. Tällä tavalla yhteistoiminnassa vanhemmat voivat auttaa toinen toisiaan vaikeiden tilanteiden yli. Yhden vanhemman perheessä olisi tärkeää, että lähellä on turvaverkkoja, jotka voivat tulla apuun ja päästää vanhemman hetkeksi irtautumaan perhearjesta lataamaan akkuja.

Onko sinulla omakohtaisia hyviä neuvoja ja vinkkejä muille vanhemmille sen suhteen, kuinka huonosta omastatunnosta voi päästä ylitse omalle lapselle huutamisen jälkeen?

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *