Teinin kasvattamisen monet ilot: 7 vanhempien huomiota

woman in red sweater and blue denim jeans sitting on yellow sofa chair
Kuva: Laura Chouette

Vanhemmuus muuttuu entistä koettelevammaksi, kun lapsi tulee teini-ikään – tai näin voi ainakin moni ajatella. Teini-iän kasvukivut ja tunnemyrskyt voivat kyllä aiheuttaa harmaita hiuksia vanhemmille, mutta teinin kasvattamisessa on myös paljon hyvää.

Kärttyinen teini on liimautuneena puhelimeensa, ei kuuntele ja tiuskii vanhemmilleen eikä halua viettää aikaa yhdessä, vaan suosii kavereitaan. Minne katosi se lapsi, jonka mielestä vanhemmat olivat hauskoja ja lempeitä eikä noloja ja elämää rajoittavia? Tällaisia negatiivisia stereotypioita liittyy teineihin ja heidän kasvattamiseensa. Niissä on totuuden siemen, mutta ne eivät anna kuvaa koko todellisuudesta. Teinin kasvattamiseen liittyvät negatiiviset puolet pääsevät usein esiin, mutta HuffPost on päättänyt nostaa valokeilaan odottamattomiakin hyviä puolia siitä, että oma lapsi on teini-iässä.

Vanhempien positiivisia kokemuksia teinien vanhemmuudesta

Teini pitää vanhemmatkin ajan tasalla

”Teineillä voi olla mainioita suosituksia tuotteista, ruoasta, musiikista, viihdesisällöstä ja muustakin. He puhuvat ihmisten kanssa ja saavat tietoa sosiaalisesta mediasta, joten he ovat todella kiinni siinä, mikä on uutta ja mielenkiintoista. Asioita, jotka eivät välttämättä ole vanhemman tutkassa. Tyttäreni on kertonut minulle esimerkiksi hyvistä meikki- ja hiustuotteista, hauskoista sovelluksista ja mahtavasta taco-ravintolasta. Minusta teineillä on paljon tietoa. Avainasemassa on osoittaa kiinnostusta heidän kiinnostuksen kohteita kohtaan. Kysy kysymyksiä. Pyydä suosituksia. Bonuksena tämä auttaa luomaan merkityksellisen yhteyden teinin kanssa.” – A.H.

Odottamattomat hellyydenosoitukset

”Vaikka ne ovat nykyään harvinaisempia, odottamattomat ’rakastan sua, äiti’ tai puskista tulevat halaukset. Arvokkaampia kuin koskaan ennen.” – T.S.

Uusia taitoja vanhemmallekin

”Osaan meikata paremmin 48-vuotiaana kuin koskaan aiemmin. Tyttäreni ovat niin kilttejä ja kehuvat ja he todella tykkäävät antaa neuvoja ja vinkkejä, joita he ovat oppineet.” – J.L.

Kun teini löytää itsensä

”Siitä ei puhuta, miten hienoa on seurata lapsen löytävän itsensä kasvaessaan. Vanhin lapseni on 14 ja hänellä oli vaikeaa 13-vuotiaana. Poikani oli hämillään ja vihainen kehonsa muutoksista ja mielialoista. Mutta kun saa nähdä, millainen hän on nyt ja miten hän pääsi tuosta yli. Hän on mahtava tyyppi. Poikani tuntee arvonsa. Hän on itsevarmempi. Meillä on syvällisiä keskusteluja ihmeellisiin aikoihin, kun hän on juttutuulella.” – S.B.

Teinien näkemykset aikuisista

”Hauskat ja mielenkiintoiset näkökulmat aikuisista. Teinit ovat hyvin tarkkaavaisia ja huomaavat kaiken. Yksi pojistani osaa imitoida ääniä ja hänen sketsinsä siitä, millaisina hän näkee aikuiset ja heidän matkimisensa on hulvatonta. Teinit tarkkailevat meitä aivan kuin me tarkkailemme heitä.” – B.D

Vanhemman puoleen kääntyminen

”Ei ole suurempaa iloa kuin se, että teini lähestyy sinua omasta aloitteestaan. Kun hän tarvitsee neuvoja tai apua jossain, kun hän haluaa vain tuntea olevansa kotona ja turvassa ja hän lähestyy sinua, se on sydäntä särkevän mahtavaa. Tiedät, että olet tehnyt hänen olonsa riittävän hyväksi yrittää pärjätä jossain asioissa itse, mutta olet silti hänen kotisatama.” – E.K.

Myötätunnon havaitseminen

”Kun kuuntelen miten teinini yrittää ymmärtää maailmaa, näen myötätunnon heräävän. Hänellä on kirkas sydän, joka ei ole katkeroitunut. Hän on täynnä mahdollisuuksia ja toivoa. Nautin nähdä, kuinka tulevaisuus kukoistaa hänen sisässään.” – J.

Lähde: HuffPost

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)