Vanhemmat eivät aina halua sukulaisten tai läheisten apua lastenhoidossa, vaikka sitä olisi saatavilla. Joskus sukulaiset eivät joko halua tai voi osallistua lastenhoitoon. Toisinaan vanhemmat eivät pyydä apua, vaikka sitä olisi saatavilla. Joskus syynä voi olla vanhemman epävarmuus. Lapsi kannattaisi kuitenkin totuttaa jo pienestä pitäen olemaan myös muiden ihmisten hoidossa. Muutoin hoitoon jääminen voi olla lapselle ja vanhemmalle hyvin vaikeaa myöhemmin.
On monia mahdollisia syitä siihen, mikseivät vanhemmat halua sukulaisten tai läheisten hoitavan lapsia. Jos välit sukulaisten kanssa eivät ole hyvät, vanhemmista ei voi hyvällä omallatunnolla antaa lastaan heidän hoidettavaksi. Toisinaan välit ovat kuitenkin hyvät, mutta vanhemmat eivät silti halua hyödyntää mahdollisuutta jättää lasta sukulaisten hoitoon. Syynä tähän voi olla vanhemman oma epävarmuus.
Vanhempaa voi pelottaa jättää lapsensa toisten hoitoon
Toisissa perheissä lapsi uskalletaan antaa jo varsin pian syntymän jälkeen isovanhempien tai muiden läheisten hoitoon, jotta vanhemmat pääsevät käymään esimerkiksi ravintolaillallisella lataamassa akkuja lapsiarjen keskellä. Kahdenkeskiset hetket ovat usein hyvin tärkeitä parisuhteen hyvinvoinnin kannalta.
Joskus taas voi kulua monia kuukausia tai jopa vuosia, ennen kuin lapsi ensimmäistä kertaa on pidempään hoidossa kodin ulkopuolella. Tällöin kynnys lapsen hoitoon jättämiseksi voi olla jo muodostunut hyvin korkeaksi niin lapselle kuin vanhemmallekin. Jos lapsen ensimmäistä hoitoonjättämistä lykkää kovin pitkälle, voi lapsi kokea turvattomuutta, kun hetki väistämättä joskus koittaa, jolloin hänen on vietettävä aikaa poissa vanhempiensa läheltä.
Vanhemmalla saattaa kokea, että jotain pahaa voi tapahtua lapselle, jos hän ei ole aina lähellä
Jos lapsen jättäminen hoitoon tuntuu kovin pahalta, kannattaa kysyä itseltään, mistä epäröinti pohjimmiltaan johtuu. Jos kyse on omasta epävarmuudesta eikä esimerkiksi käytännön esteistä, kuten läheisten asumisesta kauempana, kannattaa miettiä, miten epävarmuuden tunnetta voisi lievittää.
Jos tuntuu pahalta jättää vauvaa hoitoon, voi harjoittelun aloittaa hyvin pienillä jaksoilla. Vanhempi voi esimerkiksi käydä aluksi vain lyhyellä kävelyllä ja jättää lapsen siksi ajaksi luotetun läheisen hoitoon kotiin. Pikkuhiljaa kävelyjen kestoa voi pidentää, kunnes vanhempi tuntee olonsa riittävän luottavaiseksi ja kykenee olemaan poissa lapsen luota myös pidempiä aikoja.
Omia tunteitaan ei tarvitse hävetä
Vanhempaa voi joskus hävettää paljastaa muille, ettei hän uskalla jättää lastaan hoitoon. Tunteitaan ei kuitenkaan tarvitse hävetä. Moni vanhempi kokee ensimmäisillä kerroilla vaikeaksi jättää vauvaa hoitoon. Samoin kuin moni muu asia, tämäkin vaatii totuttelua. Luottamus hoitoonjättämiseen kasvaa pikkuhiljaa, kun vanhempi huomaa, että lapsi pärjää hyvin myös ilman häntä. Luotettava läheinen hoitaja onkin kullanarvoinen vauva-arjen keskellä.
Oletko sinä uskaltanut jättää lapsesi jo pienenä muiden hoitoon?
Teksti: Sonja
Ei vielä kommentteja