Vanhemmat eivät aina tunne opettajan laillisia oikeuksia

boy in black hoodie sitting on chair
Kuva: Taylor Flowe

Toisinaan sekä oppilaat että heidän vanhempansa saattavat kokea, että opettaja ylittää toimintavaltuutensa esimerkiksi poistaessaan oppilasta luokasta. ”Lakiope” Anu Rapala valottaa Helsingin Sanomien artikkelissa asiaa lain näkökulmasta.

Keskustelupalstoilla näkee välillä kiivastakin väittelyä siitä, kuinka vanhempi on kokenut opettajan kohdelleen lastaan kaltoin. Jos lapsi esimerkiksi on käyttäytynyt huonosti luokassa, häirinnyt opetusta tai tuhonnut koulun omaisuutta, opettaja on saattanut poistaa hänet luokasta. Oppilas on saattanut kertoa tilanteesta kotonaan, minkä seurauksena vanhemmat ovat olleet yhteydessä kouluun.

Joidenkin vanhempien saattaa olla vaikeaa uskoa, että oma lapsi kykenee käyttäytymään huonosti koulussa. Vanhempi saattaa lapsensa kanssa olla sitä mieltä, ettei opettajalla ole laillisia oikeuksia toimia tavalla, jolla hän on toiminut.

Helsingin Sanomien artikkelissa kerrotaan ”lakiopena” tunnetusta Anu Rapalasta, joka opettajan työssään uuvuttuaan päätti lähteä opiskelemaan toista alaa. Rapala kertoo työuupumuksen johtuneen pitkälti samoista syistä, jotka ovat viime aikoina olleet runsaasti esillä mediassa. Suuressa luokassa sattui ja tapahtui ja samalla itse opettamiselle jäi vähemmän aikaa. Samaan aikaan hän koki, että sekä oppilaat että näiden huoltajat tuntuivat kyseenalaistavan hänen auktoriteettinsa, ammattitaitonsa ja kurinpitonsa.

Rapala kertoo uupumusoireiden olleen hyvin voimakkaita. Tällöin hän oli tehnyt päätöksen, ettei anna työn viedä terveyttään. Hän päätti lähteä opiskelemaan oikeustradenomiksi. Rapala kuvailee, kuinka hänelle opiskelujen myötä syntyi uudenlainen ymmärrys siitä, minkälaisiin kurinpitotoimiin opettajalla todellisuudessa on lain mukaan oikeus.

Suorittaessaan työharjoittelua käräjäoikeudessa Rapala kertoo harkinneensa pysyvää alanvaihtoa. Hänelle kuitenkin tuli tunne, että saatuaan paljon konkreettista tietoa siitä, minkälaisia laillisia mahdollisuuksia opettajilla on toimia luokassa, hän halusi jakaa oppimaansa myös muille opettajille. Rapala kertoo kokeneensa, että hänen on pakko tehdä jotain. Lisäksi hän kertoo, että opettajan työssä on hänen mielestään niin paljon hyvää, että myös tämän vuoksi hän halusi jatkaa opetustyötä.

Opettaja on lain silmissä virkamiesasemassa

Rapala toteaa, ettei moni välttämättä tiedosta, että opettaja on lain silmissä virkamiesasemassa oleva henkilö. Hän kertoo esimerkkinä tapauksen, joka eteni hovioikeuteen asti. Opettaja oli yrittänyt poistaa oppilasta luokasta, mutta oppilas oli vastustellut ja lyönyt opettajaa poskelle. Oppilas tuomittiin oikeudessa sakkoihin nuorena henkilönä virkamiehen vastustamisesta.

Rapala toteaa artikkelissa, että moni opettaja ei välttämättä tiedä, mihin opettajan oikeus poistaa oppilas luokasta perustuu. Jos oppilas ja tämän vanhemmat ryhtyvät kyseenalaistamaan opettajan toimintaa ja väittävät hänen toimivan vastoin lakia, opettaja itsekin saattaa kokea epävarmuutta siitä, onko hänellä oikeus toimia näin. Tämä luo Rapalan mukaan epävarmuuden ja varovaisuuden ilmapiirin. Rapala toteaa, että olisi hyvä, että pelisäännöt ovat kaikille selvät, jotta voisi lopettaa väittelyn siitä, kuka sanoo viimeisen sanan.

”Lakiope” Anu Rapalasta ja hänen neuvoistaan voi lukea lisää Helsingin Sanomien artikkelista.

Lähde: Helsingin Sanomat

Teksti: Sonja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.