Milloin lapsen pään kolauttamisesta tulisi huolestua?

boy in white and yellow crew-neck t-shirt
Kuva: Janko Ferlič

Kun lapsi lyö päänsä, vanhempi voi pelästyä pahanpäiväisesti. Milloin lapsen pään alueelle osuneesta iskusta tai kolahduksesta tulee huolestua?

Lähes jokainen vanhempi on kokenut tilanteen, jolloin pienen lapsen pää kolahtaa lattiaan tai muualle lapsen temmellyksen tuoksinassa. Varsinkin jos kyseessä on hyvin pieni lapsi, joka ei vielä osaa kertoa sanallisesti siitä, miltä hänestä tuntuu kolahduksen jälkeen, vanhemman huoli voi olla kova. Vanhemman lapsen kohdalla on mahdollista kysyä hänen voinnistaan ja sillä tavoin selvittää, onko hänellä oireita, jotka viittaavat esimerkiksi aivotärähdykseen. Hyvin pienen lapsen kohdalla vanhempi joutuu luottamaan omaan arviointikykyynsä ja tuntemukseen lapsestaan.

Suurin osa lapsista kolauttaa jossain vaiheessa päänsä johonkin

Pienen vauvan kallon luut ovat onneksi varsin joustavia, eivätkä pienet kolaukset usein ole vauvalle vaarallisia. Jos vauva kopsauttaa hiukan päätään esimerkiksi kierimistä ja ryömimistä harjoitellessaan, tilanne saattaa tuntua vanhemmasta hyvin pelottavalta. Varsinkin jos kyseessä on ensimmäinen lapsi ja hän ei ole vielä kertaakaan kolauttanut päätään mihinkään, vanhempi voi pelästyä pahanpäiväisesti. Mielessä saattaa risteillä kauhukuvia mahdollisesta aivovauriosta tai muista vakavista seurauksista.

On kuitenkin hyvin tavallista, että vauva liikkumista harjoitellessaan välillä kopsauttaa päätään johonkin. Varsinkin kävelemään opetellessa kaatumisia on vaikeaa täysin välttää. Toki on aina tärkeää pyrkiä siihen, ettei vauva löisi päätään mihinkään. Jos kuitenkin näin sattuu käymään, vanhemman ei tarvitse syyllistää itseään ja kokea huonoa omaatuntoa asian johdosta. Pieni vauva voi olla hyvin vikkelä liikkeessä varsinkin harjoitellessaan erilaisia liikeratoja. Hän ei itsekään vielä hallitse motoriikkaansa ja siksi voi olla hyvin vaikea ennustaa, mihin suuntaan hän seuraavaksi päättää kääntyä.

Vauvasta on mahdotonta pitää joka hetki kiinni. Vaikka vanhempi istuisi vieressä lapsen harjoitellessa kierimistä lattialla, lapsi saattaa silti kolauttaa päänsä vanhemman silmien edessä. Tämä ei merkitse, että vanhempi olisi toiminut millään lailla väärin. On tärkeää pitää tämä mielessä, jos kokee ahdistusta ja huonoa omaatuntoa lapsen kopsautettua päänsä esimerkiksi kieriessään lattialla.

Jos vanhempi kokee minkäänlaista huolta liittyen lapsen pään kolauttamiseen, kannattaa olla mieluummin liian matalalla kynnyksellä yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisiin kuin jäädä seuraamaan lapsen vointia kotiin epävarmassa tilanteessa. Jos lapsi on menettänyt tajuntansa päänsä lyödessään vaikka vain hyvin lyhyeksi aikaa, on tämä aina syy käydä lapsen kanssa lääkärissä. Vaikka tajunnan menetystä ei olisi ollut, on tärkeää seurata lapsen vointia kolahduksen jälkeen. Jos lapsella ilmenee pahoinvointia, pääkipua tai hän käyttäytyy normaalista poikkeavalla tavalla, tällöinkin on tärkeää viedä lapsi lääkärin vastaanotolle.

Terveyskirjaston sivuilta voi lukea lisää tietoa lapsen aivotärähdyksestä ja siitä, minkälaisissa tilanteissa kannattaa kääntyä pikaisella aikataululla lääkärin puoleen.

Lähde: Terveyskirjasto

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.