7 tapaa tukea lapsen itsetuntoa

Kuva: Pexels/ Arina Krasnikova

Lapsen itsetunnon tukeminen alkaa varhaisista vuosista lähtien. Lapselle annettu ehdoton rakkaus, huolenpito ja hoiva tukevat lapsen turvallisuuden tunnetta sekä itsetuntoa. Lapsi oppii hurjaa vauhtia uusia taitoja, joiden vuoksi hän saa itseluottamusta käyttää niitä. Myös epäonnistumiset opettavat lapselle tärkeitä asioita. Kun lapsi oppii selviämään niistä erilaisten keinojen avulla, hänen itsetuntonsa vahvistuu terveellä tavalla.

Hyvä itsetunto on yksi tärkeimmistä lapsen kehityksen ominaisuuksista. Itsetunnon avulla lapsi pystyy käsittelemään paremmin vastoinkäymisiä elämässään. Myönteinen itsetunto on myös mielenterveyttä suojaava tekijä.

Tue lapsen itsetuntoa näiden seitsemän keinon avulla

1. Ole lapselle esimerkkinä

Lapsi ottaa mallia vanhemmastaan kaikessa. Niinpä vanhemman on tärkeää olla hyvän itsetunnon esimerkkinä lapselle, puhuen itsestään kauniisti ja arvostavasti, sekä ottaen vastaan uusia tehtäviä optimistisella mielellä. Vanhemman ei kuitenkaan tarvitse teeskennellä olevansa täydellinen. Hyvään itsetuntoon kuuluu sekin, että vanhempi antaa mallia, kuinka hankalista tilanteista selvitään.

2. Osoita lapselle ehdotonta rakkautta

Lapsi tarvitsee vanhemmiltaan ehdotonta rakkautta ja sen osoittamista joka päivä eri tavoin. Se luo pohjan kaikille terveille ihmissuhteille, joita lapsi muodostaa myöhemmin elämässään. Vanhemman tulee muistaa halata lastaan mahdollisimman paljon ja pitää häntä lähellä. Esimerkiksi iltasatua lukiessa lapsi voi istua vanhemman sylissä. Vanhemman on hyvä kertoa lapselle rakastavansa häntä, eikä olettaa että kyllä lapsi sen tietää. Nämä rakkaudenosoitukset tulisi toistaa päivittäin ja mielellään monta kertaa päivässä.

3. Ole läsnä ja vietä aikaa lapsen kanssa

Paras tapa, millä vanhempi voi osoittaa ehdotonta rakkautta joka päivä, on olla läsnä ja viettää aikaa lapsen kanssa. Näin lapsi tuntee olevansa arvokas vanhemman silmissä. Yhdessä ollessa lapsen kanssa voi leikkiä, pelata, lukea tai tehdä arjen askareita. Vanhemman tulisi olla kiinnostunut lapsen asioista ja pysähtyä kuuntelemaan, mitä lapsella on kerrottavana. Tällöin lapsi saa kokemuksen siitä, että häntä kuunnellaan ja hänen sanoillaan on merkitystä.

4. Kannusta lasta itsenäisyyteen ja anna hänelle vastuuta

Lapselle olisi hyvä antaa vastuuta perheen yhteisistä asioista ja askareista ikätason mukaisesti. Se lisää lapsen yhteenkuuluvuuden tunnetta, sekä tarkoitusta elämässä. Vanhemman tulee muistaa kehua lastaan, vaikka askareet eivät vielä onnistuisi täydellisesti. Yrittäminen on tärkeintä ja sitä tulee arvostaa, sekä kiittää lasta siitä. Lasta voi myös muistuttaa, että harjoituksen myötä askareet onnistuvat yhä paremmin. Lasta tulee kannustaa itsenäisyyteen varsinkin alakouluvuosien alettua. Lapsen itsetunto kohenee, kun hän kantaa vastuuta ja on yhä itsenäisempi.

5. Anna lapsen yrittää ja epäonnistua

Anna lapsen yrittää tehdä asioita ja epäonnistua. Lapsi oppii virheistään, eikä täydellistä ihmistä ole olemassa. Auta lastasi näkemään takapakit ja epäonnistumiset mahdollisuutena kasvaa ja kehittyä. Opeta lasta käsittelemään virheet terveellä tavalla, jolloin ne eivät lannista häntä, vaan tukevat hyvää itsetuntoa.

6. Anna lapselle mahdollisuuksia luoda ja esitellä töitään

Anna lapsellesi mahdollisuuksia tehdä taidetta ja erilaisia projekteja, ostamalla lapselle niihin tarvittavat välineet ja antamalla tilan, jossa hän voi työskennellä. Pyydä lastasi esittelemään tuotoksiaan sinulle ja kertomaan niistä. Anna lapselle aitoa positiivista palautetta. Ota myös aikaa sille, jotta lapsi voi osoittaa uusia taitojaan, joita hän on oppinut koulussa.

7. Auta lasta tunnistamaan omat vahvuutensa

Auta lasta tunnistamaan omat vahvuutensa pienestä pitäen. Opeta häntä, kuinka hän voi käyttää niitä hyödyksi elämässään ja kehittää taitojaan lisää. Käykää läpi myös asioita, joissa lapsi tarvitsee vielä harjoitusta. Ota huomioon lapsen ikätaso.

Monet elämässä olevat asiat vaikuttavat lapsen itsetuntoon ja vanhemmilla on suuri rooli lapsen itsetunnon tukena. Artikkelissa kerrotut seitsemän keinoa auttavat vanhempaa lapsen itsetunnon tukemisessa.

Kuinka voisit tukea lapsen itsetuntoa? Olisiko edellä mainituista keinoista apua?

Lähteet: Childmind institute, UT health Houston, Verywell family

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.