Eihän teidän perheessänne säästetä sähköä näin?

a table with some lights hanging from it
Kuva: Polina Kuzovkova

Hintojen noustessa ja korkojen ollessa korkealla monessa perheessä pyritään säästämään kaikessa missä voidaan. Varsinkin jos sähkösopimus tuli otettua kalliiseen aikaan, myös sähköä pyritään säästämään erilaisilla keinoilla. Oikeisiin asioihin keskittymällä voi saada aikaan todellista säästöä, mutta vääristä keinoista voi pahimmillaan olla suurta haittaa perheen taloudelle. Säästetäänkö teidän perheessänne sähköä oikeilla keinoilla?

Inflaatio, korkojen nousu ja epävarma taloudellinen tilanne on vaikuttanut monien lapsiperheiden arkielämään. Pakkasen kiristyessä monissa kodeissa yritetään pienentää sähkönkulutusta. Toiset keinot ovat tehokkaampia kuin toiset. Jos tavoitteena on saada aikaan merkittävää säästöä, keinot kannattaakin valita huolella.

Säästöinnon ei kuitenkaan kannata antaa mennä liian pitkälle. Jos kodin lämpötila laskee liian alas, rakenteet voivat kärsiä. Myöskään ilmanvaihtoventtiilien tukkiminen pakkasella ei ole pidemmän päälle kannattavaa, vaikka äkkiseltään saattaisikin tuntua, että se on oivallinen keino estämään lämmön karkaaminen ulos. Jos ilma ei pääse vaihtumaan asunnossa, kosteus alkaa tiivistyä rakenteisiin ja seurauksena voi olla hintava kosteusvaurio.

Tietyt laitteet ovat energiasyöppöjä, siinä missä toisen kuluttavat hyvin vähän sähköä

Lämmitys vie talviaikaan usein kodeissa leijonanosan sähkönkulutuksesta. Lämmityksen lisäksi paljon sähköä kuluu veden lämmittämiseen ja ilmanvaihtoon. Aina ei tule ajatelleeksi, että jos käy päivittäin suihkussa ja nautiskelee lämpimän veden alla pidempään, tämä näkyy myös sähkölaskussa. Paljon riippuu myös suihkupään rakenteesta. Toiset suihkupäät kuluttavat toisia enemmän vettä, jos niiden alle jää pidemmäksi aikaa lämmittelemään.

Jos kotona on sauna ja perheessä on tapana saunoa usein, sähkösaunan lämmittäminen kuluttaa runsaasti sähköä varsinkin kovalla pakkasella. Monissa perheissä säästetäänkin sähköä vähentämällä saunomista ja välttämällä sitä kaikkein kovimmilla pakkasilla.

Pimeässä ei tarvitse istua

Edellä mainittuihin suuriin energiasyöppöihin verrattuna monet sellaiset sähkölaitteet, joiden käyttöä monet pyrkivät vähentämään talvella, kuluttavat todellisuudessa hyvin pienen määrän energiaa. Valojen sammuttelu ja pimeässä oleilu ei tuota niin suuria säästöjä kuin perhe saattaa toivoa. Toki on hyvä käytäntö sammuttaa valot huoneesta, jos siellä ei oleile kukaan. Merkittävää euromääräistä säästöä sähkölaskuun tästä ei kuitenkaan seuraa, varsinkin jos perinteiset hehkulamput on jo ehditty korvata energiaa säästävillä ledeillä.

Kynttilöiden kanssa kannattaa varoa lapsiperheessä

Kynttilät ja takka saattavat tuntua houkuttelevilta vaihtoehdoilta kalliin sähkön aikana, mutta on tärkeää tiedostaa niihin liittyvät riskit. Lapsiperheessä kynttilöitä tulee valvoa erityisen tarkoin, sillä lapset saattavat epähuomiossa huitaista ne kumoon. Jos perheessä on lemmikkejä, nekin saattavat liikkuessaan tönäistä kynttilöitä, jolloin saattaa pahimmassa tapauksessa syttyä tulipalo.

Millaisilla keinoilla teidän perheessänne säästetään sähköä?

Lähde: Iltalehti

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.