Muistathan, että parisuhteesi toimii mallina lapsellesi!

man and woman holding hands together with boy and girl looking at green trees during day
Kuva: Ioann-Mark Kuznietsov

Vanhemman esimerkki on lapselle tärkeä monissa asioissa. Tämä tuo mukanaan paljon vastuuta. Aikuisten riitely voi tehdä lapsen olon hyvin turvattomaksi. Vastaavasti vanhempien hyvä parisuhde toimii lapselle esimerkkinä siitä, kuinka toista kohdellaan lämmöllä ja kunnioituksella.

Jos lapsuudenkodissa on painotettu ystävällisyyden ja kärsivällisyyden merkitystä, ei olla korotettu ääntä toisiaan kohtaan tai huudettu epäkohteliaasti, on todennäköisempää, ettei lapsikaan aikuisena näin toimi. Sen sijaan jos kotona on esimerkiksi kiroiltu paljon, puhuttu muista ihmisistä epäkunnioittavaan sävyyn ja käyttäydytty huonosti perheenjäseniä kohtaan, voi lapsen omakin kynnys tällaiseen toimintaan olla aikuisena matalampi.

Vanhempien parisuhde on lapsille malli kahden aikuisen välisestä romanttisesta suhteesta

Jos vanhempien suhde on ollut rikkonainen tai jos lapsuudenkodissa on käytetty runsaasti alkoholia, tämä ei toki merkitse automaattisesti, että lapsi itse toimii aikuisena samoin. Päinvastoin, moni alkoholistiperheessä kasvanut ihminen tekee päätöksen olla itse koskaan altistamatta lapsiaan samankaltaiselle ympäristölle. Tulevaisuus ei koskaan ole kiveen kirjoitettu.

Valitettavasti joskus kuitenkin käy niin, että lapsuudessa opitut käyttäytymismallit ja vanhempien näyttämä esimerkki heijastuvat aikuisena siihen, kuinka ihminen kohtelee läheisiään. Vaikka ihminen ei tietoisesti haluaisi esimerkiksi olla väkivaltainen puolisoaan kohtaan, hänen saattaa olla vaikeaa sisäistää sitä, että esimerkiksi vaatteista repiminen tai läpsäisy avokämmenellä on yhtä tuomittavaa kuin lyöminen nyrkillä, jos hän on nähnyt vanhempiensa käyttäytyvän näin lapsuudenkodissaan.

Tunteet saa näyttää, mutta toisia pitää kohdella hyvin

Vanhempien on tärkeää olla tietoisia siitä, että heidän käyttäytymistään seuraavat jatkuvasti pienet silmäparit, jotka jäsentävät paraikaa omaa maailmankuvaansa ja tallentavat “tietopankkiinsa” kaiken näkemänsä. Vaikka vanhemmat olisivat turhautuneita ja tekisi mieli esimerkiksi huutaa puolisolle ilkeästi, kannattaa pyrkiä selvittämään välit tilanteissa, joissa pienet lapset eivät ole pahinta riitelyä todistamassa.

Toki lasten on hyvä myös oppia, että tunteita on luvallista näyttää. Turhautumista ei tarvitse pyrkiä täydellisesti piilottamaan, mutta toisen usein tapahtuva haukkuminen ei kuitenkaan ole aikuismaista toimintaa.

Väsyneenä kynnys turhautumisen näyttämiseen voi madaltua

Jos tunnistaa itsessään sellaista väsymystä, joka saa käyttäytymään tavoilla, joiden ei koe olevan oman perusluonteensa mukaisia, kannattaa keskustella läheisten kanssa siitä, kuinka arkea voisi helpottaa siten, ettei väsymyksen taso pääsisi äitymään niin pahaksi. Sen lisäksi, että oma olo on rennompi, myös lapset hyötyvät siitä, että vanhemmat voivat hyvin parisuhteessaan. Vanhempien keskinäinen hyvinvointi heijastuu aina laajemminkin perhe-elämään ja samalla myös lapset saavat arvokkaan mallin hyvin toimivasta parisuhteesta myöhempää aikuiselämäänsä varten.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.