Digitalisaation vuoksi multitaskaamisesta on tullut arkipäivää. Ihminen voi kuvitella olevansa äärimmäisen tehokas multitaskatessaan asioita ja tehtäviä. Ihmisen työmuisti on kuitenkin erittäin rajallinen, joten oikeasti multitaskaus ei ole edes mahdollista. Ihminen pystyy keskittymään vain yhteen tarkkaavaisuutta vaativaan tehtävään kerrallaan. Onko multitaskaamisesta enemmän haittaa kuin hyötyä?
Multitaskaaminen onnistuu vain silloin, kun ihminen tekee yhtä tarkkaavaisuutta vaativaa tehtävää ja samaan aikaan toteuttaa jotain rutiininomaista työtä. Esimerkiksi kokeneelta neulojalta onnistuu sukan neulominen ja television katsominen samaan aikaan. Myös siivoaminen ja äänikirjan kuuntelu luonnistuu ihmiseltä yhtä aikaa. Sen sijaan työelämässä tarkan työn tekeminen, joka vaatii täyden keskittymisen, sekä puhelimessa TikTokin selaaminen eivät onnistu yhtä aikaa.
Aivotutkijat Minna Huotilainen ja Katri Saarikivi ovat kertoneet kirjassaan ”Aivot työssä” (2018), että aivoja ajatellen multitaskaamista ei ole edes olemassa. Se ei ole itseasiassa keskittymistä moneen asiaan yhtä aikaa, vaan tehtävästä toiseen poukkoilemista. Ihmisen tarkkaavaisuus pystyy keskittymään vain yhteen asiaan kerrallaan.
Tutkimuksien mukaan multitaskaus ei ole hyväksi ihmisen jaksamiselle ja keskittymiselle.”Multitaskingia on tutkittu paljon, ja tiedetään, mitä siitä seuraa. Siitä seuraa kuormittumista, virheitä ja tehtävän hidastumista”, aivotutkija Minna Huotilainen kertoo.
On kuitenkin tilanteita, jolloin multitaskaamisesta voi olla jopa hyötyä ja se auttaa keskittymään. Esimerkiksi joillekin sopii työtä tehdessä tai opiskellessa musiikin kuuntelu paremmin kuin tyhjä huone ja hiljaisuus. Toisia puolestaan musiikki häiritsee, mutta silläkin on merkitystä mitä kuuntelee.
Multitaskaus on yleistynyt
Maailma ja elämä on digitalisoitunut, joten myös multitaskaus on yleistynyt. Altistumme päivittäin esimerkiksi puhelimien ilmoitusäänille ja muille vastaaville häiriötekijöille. Ihmiset ovat jo tottuneet jatkuviin keskeytyksiin. Multitaskaus on heikentänyt ihmisten kykyä keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Myös sosiaalinen media vie meidän huomiomme pois muista tehtävistä vähän väliä.
Pandemian jälkeen etätyö räjähti nousuun ja on jäänyt tavaksi vielä sen jälkeenkin. Monille etätyö on hyvä asia esimerkiksi oman työelämän ja perhe-elämän yhteensovittamisen takia, mutta se kannustaa ihmisiä multitaskaamiseen. Etätyötä tekevän onkin hyvä pitää mielessä multitaskauksen hyödyt ja haitat, sekä pyrkiä tehostamaan omaa työntekoa ja kodinhoitoa oikealla tavalla.
Kohti parempaa keskittymistä
1. Poista häiriötekijät
Yrittäessäsi keskittyä työntekoon, poista kaikki ylimääräiset häiriötekijät, kuten erilaisten viestimien ilmoitusäänet. Tarkista sähköpostit ennen keskittymistä vaativaa tehtävää ja poista sen jälkeen ilmoitusäänet käytöstä ja lakkaa vilkuilemasta sähköpostia. Sulje tietokoneelta ylimääräiset välilehdet ja kirjaudu pois sähköpostista ja somekanavilta. Laita myös puhelin syrjään.
2. Pysähdy silloin, kun ajatuksesi alkavat poukkoilla
Mikäli huomaat aivojesi ylikuormittuneen ja ajatustesi poukkoilevan, pysähdy pohtimaan, mitä olitkaan tekemässä. Joskus ajatusten harhailu voi olla myös merkki siitä, että tarvitset tauon. Venyttele pieni hetki tai hae kuppi kahvia.
3. Tauotus
Pidä riittävästi taukoja työnteon tai kotiaskareiden lomassa. Näin aivosi virkistyvät, luovuudelle jää tilaa ja liikuteltuasi kehoasi, saat myös verenkierron liikkeelle. Voit kokeilla tauon aikana toiseen huoneeseen menemistä, välipalan nauttimista, venyttelyä tai happihyppelyä.
4. Priorisointi
Laita asiat tärkeysjärjestykseen ja keskity hoitamaan yhtä asiaa kerrallaan sen sijaan, että säheltäisit monen eri tehtävän välillä. Kokeile tehdä ”To do”-lista päivän tehtävistä ja pysyttele siinä. Siirry seuraavaan tehtävään vasta, kun edellinen on hoidettu. Yliviivaa tehdyt tehtävät listalta. Päivän päätteeksi yliviivattu tehtävälista palkitsee ja antaa aivoillesi ajatuksen siitä, että hommat on hoidettu.
5. Pomodoro-tekniikka
Kokeile töissä tai kotitehtävissä pomodoro-tekniikkaa. Se on hyvä tapa välttää multitaskausta ja sen seurauksia. Pomodoro-tekniikan tarkoituksena on keskittyä yhteen tehtävään 25 minuutin ajan ja levähtää sen jälkeen viisi minuuttia. Sitten aloitetaan alusta uusi 25 minuuttinen. Neljän pomodoro-jakson jälkeen tauko pidennetään vartin mittaiseksi.
Muista, että pomodoro-tekniikan aikana keskittyessäsi yhteen tehtävään, et voi vilkuilla puhelintasi tai sähköpostiasi. Se voi olla aluksi haasteellista, mutta harjoittelun myötä opit kyllä keskittymään yhteen asiaan kerrallaan. Voit käyttää viestien tarkistamiseen yhden pomodoro-jakson verran erikseen. Näin saat sen pois tehtävälistalta, eikä sinun tarvitse vilkuilla viestejä jatkuvasti.
6. Harrasta joutenoloa
Aivojen on tärkeää saada viettää myös virikkeettömiä hiljaisia aikoja. Ne ovat tärkeitä aivoille ja luovalle ajattelulle. Aivot nauttivat siitä, kun poistat niiden tieltä kaikki ärsykkeet ja annat niiden levätä vain hetken. Vietä tällaisia hiljaisia hetkiä useampia päivässä. Tarvittaessa pelkkä viiden minuutin taukokin voi tehdä hyvää. Taukoja voi pidentää harjoittelun myötä.
Onko sinulla tapana multitaskata asioita? Aiotko kokeilla artikkelissa kerrottuja keinoja paremman keskittymisen saavuttamiseksi?
Lähteet: Askel terveyteen, Duunitori, Kotiliesi, Mediakasvatusseura
Teksti: Anne-Mari Valta