Tällaisia tapaturmia lapsille sattuu eniten lomareissuilla

man, woman and child holding hands on seashore
Kuva: Natalya Zaritskaya

Kevätlukukausi on täydessä käynnissä ja monen lapsiperheen arkea tahdittaa päiväkotiarki ja/tai lasten ja nuorten koulunkäynti. Helmi-maaliskuussa porrastetusti vietettävä talvilomaviikko tarjoaa pienen hengähdystauon, jolloin osa perheistä lähtee lomareissuun.

Sairastumisia ja tapaturmia tapahtuu aikaan sekä paikkaan katsomatta, eikä lomareissut ole tässä mikään poikkeus. Uusi ympäristö ja loman luonne voi myös tarjota otollisia tilaisuuksia haavereille; mitä aktiivisempi loma, sitä enemmän riskejä. Sairastumisiin ja tapaturmiin on hyvä varautua etukäteen kaiken varalta; matka-apteekin perustarpeisiin lukeutuvat muun muassa lasten aurinkosuojavoide, kuumemittari, kuumetta alentava lääke, maitohappobakteerit, ripulijuomajauhe, laastarit sekä käsidesi.

Mutta minkälaisia haavereita lapsille ja nuorille tapahtuu reissujen aikana? Vakuutusyhtiö Ifin vahinkotilastojen mukaan lapset sairastavat hyvin samanlaisia tauteja ulkomailla kuin kotona. Pienet lapset (0-11 v) saavat ulkomailla lähinnä tuttuja lastentauteja. Eniten sairastutaan korvatulehdukseen, jota seuraavat kuume, hengitystieinfektio, silmätulehdus ja suolistosairaus. Vanhemmilla (12-17 v) lapsilla on vaivana usein myös ihoreaktiot.

Lasten (0-17 v) sairastumisia tapahtuu eniten suomalaisten suosimissa matkakohteissa eli Espanjassa, Thaimaassa, Kreikassa ja Turkissa. Vatsatauti ja ripuli ovat lasten kiusana Ifin tilastojen mukaan useimmiten Espanjassa ja Thaimaassa.

”Jos kotimaanmatkat otetaan mukaan, on suolistosairaustilastoissa Espanjan jälkeen seuraavana Suomi, joten ihan pelkkien turistivatsataudin piikkiin ei mene, vaikka usein suolistosairaus yllättääkin kuumissa maissa”, Ifin henkilökorvausten asiantuntija Anne Koivisto kommentoi.

Tapaturmissa näkyy lapsen ikä

Matkojen aikana tapaturmia sattuu useimmiten Espanjan jälkeen naapurimaissa, Ruotsissa sekä Virossa. Koivisto arvioi, että tämän syynä voisi olla se, että naapurimaihin tehdään paljon lyhyitä matkoja, kun taas sairastumisia tulee enemmän pidemmillä matkoilla.

Pohjola Vakuutuksen vahinkotilastoissa Espanja on kärjessä ja sitä seuraavat kotimaa sekä Viro ja samankaltaisista havainnoista kertoo vakuutusyhtiö Fenniakin. Ruotsi ja Viro ovat matkamäärien perusteella suosituimpia matkakohteita, mutta matkat ovat usein lyhyitä, kun taas Espanjaan tehdään kestollisesti pidempiä matkoja. Fennian tuotepäällikkö Laura Luhtasen mukaan tuolloin luonnollisesti myös vahinkoja ehtii tapahtua suuremmalla todennäköisyydellä.

Tapaturmien luonteeseen näyttäisi vaikuttavan paljon lapsen ikä. Ifin tilastoista ilmenee, että pienimpien lasten (0-5 v) tapaturmista ylivoimaisesti yleisin on haava, jota seuraavat muun muassa auringonpolttamat. Murtumat ovat pienille lapsille harvinaisia matkatapaturmia. Pikkulasten tapaturma sattuu useimmiten kompastuessa tai pyörtyessä esimerkiksi nestehukan takia ja he loukkaavat herkimmin pään ja kasvot.

Alakouluikäisille (6-11 v) lapsille tyypillisin matkatapaturma sattuu myös kompastellessa, mutta pään sijaan kovimmalle joutuvat käsivarret ja kädet. Tässä ikäryhmässä yleisin tapaturma on haava, mutta myös murtumat ovat selvästi yleisempiä kuin alle kouluikäisillä.

Vanhemmilla lapsilla (12-17 v) selvästi yleisin matkatapaturma on murtuma, jonka lisäksi venähdykset ja revähdykset korostuvat sekä sijoiltaanmenot. Tässä ikäryhmässä useimmiten vahinko tapahtuu jaloille ja kaatumisen seurauksena.

Tee majoitustila turvalliseksi

Reissun aikana majoitustila voi lisätä riskiä tapaturmiin; If muistuttaa, että loma-asunto tai hotellihuone ei yleensä ole sisustettu pieniä lapsia ajatellen. Lapsen turvallisuutta matkakohteessa voi kuitenkin lisätä yksinkertaisilla keinoilla.

Varmista, että huoneen ikkunat ovat lukittuina ja parvekkeen ovet salvassa. Jos pieni lapsi on parvekkeella, älä jätä häntä sinne yksin. Jos taas huone on maan tasalla, on tärkeä varmistaa, että mahdollisen terassin ympärillä on aita.

Huonetta voi laittaa tarpeen vaatiessa hieman uuteen järjestykseen. Siirrä tai poista sellaiset huonekalut, joihin lapsi ylettää ja jotka voivat kaatua. Suojaa pistorasiat pistokesuojilla, jos lapsi tykkää tutkia paikkoja. Laita myös sähköjohdot tarpeen mukaan piiloon.

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.