Irti myrkyllisestä parisuhteesta – 6 askelta

a close up of a person laying on a bed
Kuva: Jen Theodore

Myrkyllisen parisuhteen päättäminen ei aina ole helppoa. Joskus irti päästäminen voi vaatia useampia yrityksiä. Kuinka myrkyllisestä parisuhteesta pääsee irti?

Myrkyllisestä ihmissuhteesta irtautuminen saattaa olla hyvin haastavaa, varsinkin jos suhteen alussa kuvioissa on ollut vahvat tunteet ja ongelmat ovat alkaneet ilmaantua pikkuhiljaa. Jos perheessä on lapsia, vanhempi ymmärrettävästi toivoo viimeiseen asti, ettei kotia tarvitsisi hajottaa. Toisinaan kuitenkin lasten kannalta on parasta, etteivät vanhemmat asuu saman katon alla. Ahdistavassa parisuhteessa ei kannata sinnitellä lasten takia.

Näillä keinoilla irtaudut myrkyllisestä parisuhteesta:

Rakenna sosiaalinen turvaverkosto

Myrkyllisestä suhteesta irtautumisessa auttaa, että on etukäteen pitänyt huolta siitä, että vahva turvaverkko kannattelee itseä ja lapsia eropäätöksen jälkeen. Kannattaa myös miettiä, missä tulee asumaan eron jälkeen ja kuinka lähellä turvaverkkoon kuuluvat henkilöt ovat, jotta he kykenevät konkreettisesti auttamaan arjessa tarvittaessa. Eron jälkeen ihminen on usein henkisesti hauraassa tilassa, jolloin kaikki apu on tarpeen.

Varaudu uuteen taloudelliseen tilanteeseen

Jos on ollut pitkään lasten kanssa kotona ja oma ura on saattanut jäädä vähemmälle huomiolle, eroa suunnitellessa on hyvä hetki miettiä omaan työhön liittyviä visioita ja haaveita. Tällaiset ajatukset antavat luottamusta omiin kykyihin ja tulevaisuuteen. Ymmärrettävästi työkuvioihin voi liittyä epävarmuuksia, mutta jo asioiden suunnittelu yhdessä läheisten kanssa antaa usein paljon positiivista energiaa ja luottoa siihen, että myös uudenlainen pienempi perhe tulee pärjäämään.

Uskoudu läheisille

Jos suhteessa on ollut ongelmia, joskus ihminen voi hävetä asiaa ja on saattanut pyrkiä piilottamaan ongelmat läheisiltään. Jos kuitenkin suunnittelee eroa, kannattaa olla rehellinen lähipiirilleen eroon johtaneista syistä. Tällöin läheiset voivat parhaiten tukea eroprosessin aikana. Läheisten ja ystävien henkinen tuki on usein ratkaisevan tärkeässä roolissa eroprosessin aikana.

Hae ammattiapua

Jos suhteessa on ollut pitkään ja lapsiakin on jo syntynyt, ero on aina vaikea asia. Jos kyseessä on myrkyllinen ihmissuhde, ero voi olla entistäkin haastavampaa. Ei kannata arastella ammattiavun hakemista, päinvastoin apu voi olla ratkaisevassa roolissa oman jaksamisen kannalta.

Katkaise yhteys eksään

Myrkyllisestä parisuhteesta irtautuessa on usein parasta olla kommunikoimatta entisen puolison kanssa eron jälkeen. Puoliso saattaa yrittää vakuutella muuttuneensa ja pyrkiä pitämään yhteyttä, toiveenaan mahdollisesti palata takaisin yhteen. Tällainen voi aiheuttaa lisää ahdistusta, jos on jo selvää, että suhde ei todennäköisesti tule parantumaan. Siksi useimmiten parasta on olla olematta yhteydessä aiempaan kumppanin muutoin kuin esimerkiksi lastenhoitoon liittyvissä pakollisissa asioissa.

Huolehdi itsestäsi

Myrkyllinen ihmissuhde on usein suuri rasitus henkiselle hyvinvoinnille. Eroprosessin aikana kannattaa pyrkiä pitämään itsestään mahdollisimman hyvää huolta. Ota itsellesi omaa aikaa ja tee asioita, joista nautit. Vaikka alkuvaiheessa eron aiheuttama suru voi olla voimakasta, pikkuhiljaa ahdistus väistyy mielestä ja uusi valoivampi elämänvaihe voi alkaa.

Lähde ja lisätietoa: Verywell Mind

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.