5 faktaa hormonaalisesta ehkäisystä hälventävät epäluuloja

Kuva: Unsplash / Danilo Alvesd

Ehkäisytuotteilla on pitkä historia, ja saatavilla on sekä hormonaalisia että hormonittomia ehkäisyvaihtoehtoja. Kun ehkäisyn käyttö tulee ajankohtaiseksi, valitsee moni juuri hormonaalisen vaihtoehdon. On kuitenkin tärkeä muistaa, että kondomi on ainoa ehkäisy, joka suojaa sukupuolitaudeilta.

Hormonaalinen ehkäisy on olennainen osa monen naisen elämää. Raskauden ehkäisyn lisäksi niillä voidaan hoitaa epäsäännöllisiä tai kivuliaita ja runsaita kuukautisia, aknea tai vaikeita PMS-oireita. Pitkästä historiasta ja yleisyydestään huolimatta hormonaalisen ehkäisyn ympärillä liikkuu jonkin verran epävarmuutta ja kysymyksiä.

Sosiaalinen media, kuulopuheet ja edellisen sukupolven kokemukset voivat synnyttää kielteisiä tai epävarmoja ajatuksia ehkäisypillereiden käytöstä. Mehiläisen valtakunnallinen vastuugynekologi Tuuli Soini haluaa hälventää epäluuloisuutta hormonaalisen ehkäisyn ympäriltä. Valtaosa ei esimerkiksi saa minkäänlaisia sivuoireita.

”Hormonaaliset ehkäisytuotteet ovat viime aikoina kehittyneet merkittävästi. Uusissa matalahormonisissa e-pillereissä on elimistön omaa estrogeenia vastaavaa hormonia, jolla pyritään minimoimaan mahdollisia sivuvaikutuksia”, Soini kertoo.

”Hormonaalisesta ehkäisystä saadaan todistetusti myös terveyshyötyä. Jos kuukautisoireet alkavat rajoittaa sosiaalista kanssakäyntiä, oikealla hormonihoidolla voidaan parantaa elämänlaatua. Osa potilaista myös yllättyy kuullessaan hormonien pienentävän selvästi joidenkin syöpien kohdalla riskiä sairastua”, gynekologi selventää.

Soini haluaa myös tyrmätä aiemmin vallalla olleen uskomuksen, että hormonikierukat sopivat vain synnyttäneille naisille. Todellisuudessa kierukka sopii lähes kaikille naisille ja etenkin nuorten keskuudessa matalahormoniset ja pienikokoiset kierukat ovat lisänneet suosiotaan.

Soini ja Mehiläisen työterveyspsykologi Sari Valavuori ovat yhdessä käyneet läpi viisi väitettä hormonaalisesta ehkäisystä ja näin pyrkivät hälventämään niiden ympärillä olevia epäluuloja.

5 faktaa hormonaalisesta ehkäisystä

Lihottavatko ehkäisypillerit?

”On todistettu, että uudet matalahormoniset valmisteet eivät nosta painoa. Jos paino nousee, niin taustalla voi olla muitakin tekijöitä. Drospirenonia sisältävän minipillerin kohdalla on itseasiassa todettu jopa hienoista painonlaskua.”

Saako elimistö tuplahormonit hormonaalisen ehkäisyn käytön myötä?

”Omat hormonit ja pillereistä saatavat hormonit eivät yhdisty niin sanotuksi tuplahormoniksi, eivätkä nosta elimistön hormonitasoja kaksinkertaiseksi. Naisen keho osaa säätää omaan hormonituotantoaan ja tasoittaa määrän juuri oikeanlaiseksi. ”

Lisääkö hormonaalinen ehkäisy syöpäriskiä?

”Ehkäisytuotteiden hormonit pienentävät syöpäriskiä useissa syövissä. Munasarja- ja kohdunrungonsyövän riski pienenee alle puoleen ja paksusuolen syövän riski viidesosan. Suojavaikutus säilyy jopa parikymmentä vuotta sen jälkeen, kun e-pillereiden käytön lopettaa. Rintasyöpäriskin nousu on todella pieni ja riskin nousu häviää käytön lopettamisen jälkeen noin viidessä vuodessa.”

Voiko mielialan vaihtelu johtua hormoniehkäisyn aloituksesta?

”Tarjolla on lukuisia hormoniehkäisytuotteita ja lääkärin kanssa kannattaa miettiä juuri itselle parhaiten sopiva hormonivalmiste. Tuotteita voi vaihtaa vaikka parin kuukauden välein. Joskus myös muut kuin hormonaaliset syyt voivat vaikuttaa mielialaan. Ammattilaisen kanssa kannattaa käydä avoin keskustelu ja poissulkea mahdolliset muut elämässä tapahtuneet asiat, jotka voivat vaikuttaa mielialaan.”

Voiko hormoniehkäisyn aloittaa, jos on diagnosoitu masennus/uupumus?

”Masennus tai muu psyykkinen sairaus ei ole este hormonaaliselle ehkäisylle. Joskus psyykkinen sairaus voi vaikuttaa esimerkiksi lääkkeen ottamisen muistamiseen, mikä huomioidaan ehkäisyvalmisteen valinnassa. Valmisteet, joita ei tarvitse muistaa päivittäin, kuten hormonikierukka tai ehkäisykapseli voivat olla arkea helpottavia valintoja.”

Entä sitten, jos lopettaa hormonaalisen ehkäisyn: miten pian elimistö palautuu ennalleen? Voit lukea aiheesta lisää aiemmin julkaistusta artikkelista täällä.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.