Älä tee näitä 4 virhettä lapsen ruokailun kanssa!

girl in blue and white stripe long sleeve shirt holding ice cream
Kuva: Ekaterina Shakharova

Vanhemmilla on merkittävä rooli lastensa ruokailutapojen kehityksessä. Parhaimmillaan vanhemmat voivat auttaa lastaan oppimaan terveelliset ruokailutavat elämän ensimetreiltä alkaen. Vanhemmat voivat myös opettaa lapselleen vääränlaiset ruokailutottumukset, jotka voivat pahimmillaan vaarantaa lapsen terveyden.

Parents-sivustolla vanhempi kertoo lapsestaan, jonka hän oletti aluksi olevan nirso syömisen suhteen. Vanhempi kuvailee, kuinka lapsi lopetti vihannesten syömisen täytettyään kaksi vuotta. Lapsi ei myöskään suostunut maistamaan uusia ruokia.

Kaikki keinot kokeiltiin ruokahalun parantamiseksi. Houkuttelu, jälkiruuan poisjättäminen ja jopa lapsen seuraaminen täyden ruokalusikan kanssa eivät tuottaneet tulosta. Vanhempi kertoo sarkastisesti, että osan ajasta hän ajatteli toimivansa luovilla tavoilla ruokailun suhteen, mutta useimmiten hän tiedosti olevansa yksinomaan epätoivoinen tilanteessa. Hän kertoo nyt tiedostavansa, että hyvistä aikeista huolimatta hän vain pahensi lapsensa ruokailuun liittyviä ongelmia.

Tutkimusten valossa vanhempien suhtautumisella niin lapsen kuin myös omaan ruokailuunsa on suuri merkitys sen kannalta, miten lapsen syöminen sujuu.

Virheitä, jotka voivat tehdä lapsen ruokailusta haasteellisempaa.

Älä ole huomaamattasi huono esimerkki lapsellesi

Eräs tehokkaimmista keinoista, jonka avulla vanhempi voi auttaa lastaan oppimaan syömään terveellisesti on syödä itse terveellisesti lapsen nähden. Jos vanhempi nauttii terveellisten ruokien syömisestä ja ruokailu on iloinen ja miellyttävä tapahtuma, on todennäköisempää, että hänen lapsensakin syövät terveellisesti. Jos vanhempi sen sijaan itse syö epäterveellisesti tai liikaa, ei itsekään syö vihanneksia tai jättää lapsen syömään yksin, on todennäköisempää, että lapsenkin ruokailutavat muodostuvat vastaavanlaisiksi.

Älä painosta lasta syömään

Painostaminen ei ylipäätään ole hyvä kasvatusmetodi. Tämä pätee myös ruokailun kohdalla. Vaikka lapsi pakotettuna söisi ruuan, hän saattaa jättää syömättä tilanteissa, joissa häntä ei valvota. Painostaminen myös muuttaa syömisen vanhemman ja lapsen väliseksi valtataisteluksi, jolloin lapsi voi jättää syömättä pyrkiessään kohti itsenäisyyttä.

Älä lahjo lasta

Jos lasta ryhtyy lahjomaan erilaisilla palkinnoilla, mikäli hän syö vanhemman toivomalla tavalla, lahjomisesta voi olla myöhemmin vaikeaa päästä eroon. Siksi lahjomista ei kannattaisi edes aloittaa. Jos vanhempi esimerkiksi lupaa lapselle hänelle mieluisan makeisen palkkioksi, kun lapsi ensin syö pääruuan, tämä toiminta viestittää lapselle, että pääruoka on “epämiellyttävä” välttämätön paha, joka pitää syödä vain, jotta saa sen jälkeen mieluisan makeisen. Tämä vahvistaa lapsen tunnetta siitä, että makeiset ja muu epäterveellinen ruoka on parempaa kuin terveellinen ruoka.

Älä luovuta liian aikaisin uusien ruokien kohdalla

Jos lapsi ei halua kokeilla uusia ruokia, ei kannata luovuttaa liian helpolla. Liian monet vanhemmat antavat lapselleen yksipuolista ruokaa siksi, koska lapsi pitää vain muutamista ruokalajeista ja syö niitä ongelmitta. Jotta lapsi oppisi monipuolistamaan ruokavaliotaan, hänelle täytyy tarjota monipuolista ruokaa. Jos lapselle ei tarjoa erilaisia vaihtoehtoja, hänellä ei ole mahdollisuutta oppia syömään monipuolisesti.

Parents-sivustolta voi lukea lisää vinkkejä siitä, kuinka lasta voi auttaa oppimaan syömään terveellisemmin.

Lähde: Parents

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.