Korvalääkäri: Tämä keino voi auttaa korvakipuista lasta yöllä

woman hugging boy on her lap
Kuva: Jordan Whitt

Lapsella on ollut flunssaa ja hän alkaa itkeä kipeää korvaansa – korvatulehdushan se kiusaa. Äkillinen välikorvatulehdus on yleinen pienten lasten tauti, joka Terveyskirjaston mukaan on tavallisimpia syitä, miksi lapsen kanssa lähdetään lääkäriin.

Kun korvakipuisen lapsen kanssa käy lääkärissä, ei kotiin enää aina lähdetäkään antibioottireseptin kera. Pihlajalinnan korva- nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Timo Autio on kertonut sanomalehti Kalevalle, että antibiootteihin suhtautuminen on kymmenen vuoden sisällä muuttunut selvästi, eikä pienten lasten korvatulehduksia aina automaattisesti hoideta antibiooteilla.

Alati lisääntyvä käytäntö on se, että jos lapsella on korvatulehdus vain toisessa korvassa, ei lääkäri välttämättä määrää antibioottikuuria. Aution mukaan siitä ei ole näyttöä, kannattaako hoitaa toispuoleista korvatulehdusta antibiooteilla; ajatus voi olla, että jos tulehdus on toispuoleinen, tilanne on lievempi.

”Joissakin tutkimuksissa molempien korvien tulehduksia sairastaneet lapset ovat hyötyneet antibioottihoidosta enemmän kuin toispuoleista tulehdusta sairastaneet”, korvalääkäri täsmentää ajatusta antibioottien määräämisen vähentämisessä.

Autio kuitenkin huomauttaa Kalevassa, että antibioottihoidolla haetaan oireiden lievittymistä ja tulehduksen keston lyhenemistä silloin, jos oireet ovat voimakkaat. Näin ollen jos toispuoleinen korvatulehdus oireilee voimakkaasti, voi sekin olla järkevää hoitaa antibiooteilla.

Tulehduksen voimakkuus selviää käymällä lääkärin pakeilla. Lääkäri arvioi tilanteen katsomalla korvaan sekä oireiden perusteella. Vastaanotolla lääkäri arvioi myös sitä, onko lapsen tulehdus sellainen, joka menee ohi helposti itsekseen.

Milloin lääkäriin?

Monet lapset sairastavat korvatulehduksen käymättä lainkaan sen vuoksi lääkärissä. Aution mukaan korvatulehduksilla on kaiken kaikkiaan hyvä paranemistaipumus.

”Suurin osa korvatulehduksista paranee itsekseen. On järkevää odottaa ja seurata, jos tulehdus on lievä ja kivun kanssa kipulääkkeillä kohtuudella pärjää”, korvalääkäri kertoo Kalevassa.

Aution mukaan korvatulehduksesta kärsivää lasta voi seurailla kotosalla pari päivää, jos kipu hellittää kipulääkkeillä niin, että lapsi jaksaa leikkiä. Kotiseurannalle ei voi kuitenkaan antaa tarkkaa päivärajaa, ja joskus on parempi mennä lääkäriin, vaikka oireet olisivat kestäneet vasta vähän aikaa.

Vanhempien on syytä pitää silmällä lapsen yleisvointia sekä oireiden voimakkuutta ja kestoa. Korvatulehduksen lisäksi taustalla voi olla muutakin, joka olisi hyvä tarkistaa. Vastaanotolla on hyvä käydä myös, jos lapsen vointi on heikko, keuhkot rohisevat, lapsi on vaisu ja jos vointi huononee tai kuume sahaa edestakaisin.

”Jos on hirvittävän kipeä eikä pysty olemaan mitenkään, kannattaa tilanne tarkistaa vastaanotolla. Aina, jos vointi on alentunut ja lapsi on selvästi sairaalloinen, on syytä katsoa, vaikka oireet olisivat kestäneet lyhyenkin aikaa”, Autio muistuttaa.

Lääkärin vinkki itkuisiin öihin

Kipeää korvaa kipuilevaa lasta hoidetaan kotona kipulääkkeillä. Autiolla on myös vinkkinsä tilanteisiin, kun lapsi itkee kipeää korvaansa yöllä ja on odotettava kipulääkkeen vaikutuksen alkua. Vinkki on puuduttavat korvatipat, joita voi kokeilla, jos lapsen korvia ei ole putkitettu, tärykalvossa ei ole reikää eivätkä korvat vuoda.

”Niiden tehosta ei ole tutkimusnäyttöä, mutta niistä ei ole haittaa. Jos lapsi herää yöllä kipuun, kipulääkkeen vaikutuksen odottaminen voi tuntua pitkältä ajalta. Puuduttava tippa saattaa silloin auttaa tai ainakin sitä voi kokeilla”, korvalääkäri päättää.

Lähde: Kaleva

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.