Nämä aktiviteetit kehittävät taaperon kognitiivisia taitoja

boy playing cube on white wooden table
Kuva: Ryan Fields

Taaperon kognitiivisia ja kielellisiä taitoja voi kehittää monien erilaisten harjoitteiden avulla. Hauskat leikin varjolla tapahtuvat harjoitteluhetket vanhemman kanssa auttavat lasta myöhemmin oppimaan tärkeitä taitoja, kuten lukemista ja laskemista.

Oman lapsen kanssa touhutessa aiemmin tylsiltä tuntuneet arkiset askareet voivat tuntua aivan toisenlaisilta, kun tavanomaiset asiat näkee lapsen uteliaan innostuksen kautta. Parents- sivustolla on listattu hauskoja ja samalla tehokkaita keinoja, joiden avulla taaperon erilaisia taitoja voi kehittää yhteisen tekemisen ja leikin varjolla. Listasimme niistä muutamia.

Näin kehität taaperon taitoja leikin kautta

Kirjaimiin ja numeroihin tutustuminen erilaisten materiaalien koskettelun avulla

Taaperot oppivat paljon ympäristöstään aistiensa avulla. Asioiden koskettelu, haistelu ja maistelu ovat tärkeässä roolissa, kun lapsi opettelee ymmärtämään maailmaa ympärillään. Taaperon voi tutustuttaa kirjaimiin ja numeroihin hauskalla tavalla esimerkiksi piirtämällä näiden muodot taululle. Tämän jälkeen kirjainten ja numeroiden sisäpuolet voi koristella yhdessä lapsen kanssa erilaisilla materiaaleilla. Taapero voi tunnustella materiaaleja ja opetella samalla tuntemaan kirjainten ja numeroiden muotoja.

Tällä tavalla lapsi tutustuu kirjaimiin ja numeroihin jo ennen kuin hän oppii kirjoittamaan ja alkaa tunnistaa näitä samoja muotoja erilaisissa paikoissa ympärillään. Tästä on hänelle paljon hyötyä myöhemmin hänen opetellessaan lukemaan.

Kodin esineiden nimeäminen irroteltavien kirjaimien avulla

Valitse muutama kodin esine tai huonekalu, esimerkiksi jääkaappi, ikkuna tai tuoli, ja nimeä nämä esineet kirjoittamalla niiden nimet yksittäisillä tarrakirjaimilla tai paperista leikatuilla ja väritetyillä kirjaimilla. Nimettyjä esineitä voi vaihdella muutaman viikon tai kuukauden välein. Näin lapsi oppii, että maailmassa eri objekteilla on samoista perussymboleista muodostuva tunniste.

Jos lapsi on jo sen ikäinen, että hän osaa tunnistaa kirjaimia, häneltä voi esimerkiksi kysellä, millä kirjaimella “lamppu” alkaa ja etsiä sellaiset esineet, jotka alkavat tällä kirjaimella. Jos lapsi on vielä niin nuori, ettei tunnista kirjaimia, hänelle voi lukea päivittäin ääneen nimettyjen esineiden nimiä, jolloin hän oppii assosioimaan tietyt äänteet ja nimet tiettyihin kirjaimiin.

Järjestelmällisyyden opettelua leikin varjolla

Lapselle voi opettaa myös järjestelmällisyyttä pienestä pitäen erilaisilla hauskoilla lähestymistavoilla. Sen sijaan, että kodin siivoaminen olisi tylsä tai jopa epämiellyttävä aktiviteetti, siitä voi tehdä hauskan leikin oman taaperon kanssa. Tavaroita paikoilleen laitettaessa lapselta voi kysyä esimerkiksi, mihin housut menevät ja sitten yhdessä viedään ne hyllyyn, samalla kun sanotaan hyllyn nimi. Samoin voi kysyä, mihin kuuluvat kengät, astiat, lelut, likaiset pyykit, ja niin edelleen. Tällä tavalla lapsi oppii tunnistamaan nämä tutut paikannimet ja samalla assosioimaan tavaroiden järjestelyn yhteiseen hauskaan leikkihetkeen vanhemman kanssa. Kun lapsi kasvaa, häntä voi pyytää itse viemään tavaroita niiden oikeille paikoille.

Parents-sivustolta voi lukea lisää vinkkejä, joiden avulla lapsen erilaisia taitoja voi harjoittaa hauskoilla yhteisillä aktiviteeteilla pienestä pitäen.

Lähde: Parents

Teksti: Sonja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.