HPV voi tarttua lapseen jo raskauden ja synnytyksen aikana!

Kuva: Unsplash / Michael Podger

Ihmisen papilloomavirus, eli HPV (human papilloma virus) on yleisin seksin välityksellä tarttuva virus. Uudessa tutkimuksessa on kuitenkin saatu näyttöä siitä, että virus voi tarttua myös muita reittejä.

HPV-virus saattaa siirtyä molemmista vanhemmista vastasyntyneeseen lapseen jo raskauden ja synnytyksen aikana, osoittaa lääketieteen lisensiaatti Nelli Kalliomaan väitöstutkimus. Tutkimuksessa vastasyntyneistä löydettiin samoja HPV-tyyppejä kuin heidän vanhemmistaan.

Tutkimuksessa oli mukana 321 vastasyntynyttä lasta sekä 319 äitiä ja 132 isää. Vastasyntyneiltä otettiin HVP-näytteet heti syntymän jälkeen ja vanhemmilta äidin raskausaikana. Lisäksi jokaiselta osallistujalta määritettiin HLA-G-geenien tarkat variaatiot.

”HLA-G eli Human leukocyte antigen G on niin kutsuttu ihmisen kudostyyppimolekyyli, joka vaikuttaa elimistön puolustautumiskykyyn taistella viruksia ja bakteereja vastaan. Tästä syystä HLA-G-geenien eri variaatioiden vaikutusta HPV-infektion taudinkulkuun on kiinnostava tutkia”, Kalliomaa selittää tiedotteessa.

Tutkimuksessa tiettyjen HLA-G-geenivariaatioiden osoitettiin lisäävän isän genitaalialueen HPV-infektioriskiä. Toiset geenivariaatiot puolestaan osoittautuivat suojaavan suun HPV-infektiolta ja infektion kroonistumiselta. HLA-G näytti vaikuttavan myös isästä lapseen tapahtuvaan HPV-tartuntaan. Isän roolista vastasyntyneen lapsen HPV-tartunnassa tarvitaan kuitenkin vielä lisää tietoa.

”Tämä tutkimus on tietääksemme ensimmäinen, joka osoittaa, että HLA-G saattaa vaikuttaa isän HPV-infektion ilmenemiseen ja hänen vastasyntyneen lapsensa riskiin saada HPV-tartunta. Tulevaisuudessa HLA-G-geenien avulla voisi tunnistaa ne yksilöt, jotka ovat erityisessä riskissä HPV-infektion kroonistumiselle ja edelleen pahalaatuisen taudin kehittymiselle, mutta lisätutkimuksia tämän suhteen tarvitaan vielä paljon”, toteaa Kalliomaa.

Osalla HPV-tartunta johtaa syöpään

HPV-infektio on yksi yleisimmistä seksivälitteisesti tarttuvista taudeista ja arvioiden mukaan jopa yli 80 prosenttia seksuaalisesti aktiivisista ihmisistä saa tartunnan elämänsä aikana. Terveyskirjaston mukaan se on usein oireeton. Erilaisia HPV-virustyyppejä tunnetaan yli 200.

Kroonisella eli pitkittyneellä HPV-infektiolla on todettu olevan merkittävä rooli useiden syöpien, erityisesti kohdunkaulan ja suunielusyövän, kehityksessä. Kohdunkaulan syöpää pyritään ehkäisemään sekä seulonnalla että HPV-rokotuksella. Suomessa HPV-rokote on osa kansallista rokotusohjelmaa ja se tarjotaan ensisijaisesti kaikille 10–12-vuotiaille tytöille ja pojille.

Suurimmalla osalla HPV-infektio parantuu itsestään elimistön oman puolustusjärjestelmän ansiosta, mutta osalla genitaali- tai suun alueen HPV-infektio kroonistuu ja etenee syövän esiasteiden kautta syöväksi. On kuitenkin yhä epäselvää, miksi näin käy.

”Lisää tietoa tarvitaan erityisesti geneettisistä ja elimistön puolustautumisjärjestelmään vaikuttavista tekijöistä, jotka vaikuttavat HPV-infektion kroonistumiseen ja mahdolliseen syövän kehitykseen”, Kalliomaa sanoo.

”Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että suurin osa vastasyntyneiden HPV-infektioista parantuu itsestään muutamassa kuukaudessa. Tulevaisuudessa on kuitenkin tärkeää selvittää, mikä on varhaislapsuuden HPV-infektion vaikutus yksilön riskiin saada HPV-välitteinen syöpä myöhemmällä iällä. Tulevaisuudessa lisääntyvä tutkimustieto aiheesta voi jopa mahdollisesti muuttaa rokotusohjelman HPV-rokottamisikää”, hän toteaa.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)