Osaatko nauttia juuri tästä aikakaudesta elämässäsi?

woman watching child playing on beach during daytime
Kuva: Xavier Mouton Photographie

Tulevaisuutta ei voi ennalta nähdä ja elämä voi muuttua toisinaan dramaattisesti nopealla aikataululla. Jos juuri tällä hetkellä kaikki on hyvin, siitä kannattaa itseään muistuttaa päivittäin. Kun osaa pysähtyä arvostamaan arjen pieniä onnellisia asioita, se auttaa jaksamaan paremmin myös haastavien aikojen osuessa kohdalle.

Ruuhkavuosia ei turhaan kutsuta elämän kiireisimmäksi ajaksi. Kun vanhempi yrittää taiteilla työelämässä ja lapsiarjen haasteiden äärellä, henkiset voimavarat voivat olla koetuksella. Loma-aika voi käytännössä olla ainoa hetki, jolloin pystyy hiljentämään tahtia. Tällöin voi olla mahdollista istua hetki rauhassa aloillaan katsellen lasten leikkejä ajatellen, kuinka onnellinen juuri sillä hetkellä on. Miksi samanlaiseen olotilaan on usein niin vaikeaa päästä tavallisessa arjessa?

Väsyneenä voi olla vaikeaa nähdä omassa elämässä olevia hyviä asioita

Kun mieli ja keho on uupunut, huomio tulee usein kiinnitettyä helpommin negatiivisiin asioihin. Kuitenkin elämässä on lähes aina myös positiivisia asioita, joita ei välttämättä havaitse väsymyksen ja kiireen keskellä. Jos nämä pienet positiiviset asiat huomaa arkielämässä, tämä auttaa pitämään stressin keskelläkin helpommin yllä tunnetta, että oma elämä on juuri nyt hyvää.

Monet vanhemmat kokevat, että lasten varhaiset elinvuodet ovat eräs elämän arvokkaimmista aikakausista. Tämä hetki menee ohi yllättävän nopeasti. Ennen kuin huomaakaan, taaperosta on kasvanut ekaluokkalainen ja kohta lapsi lähestyykin jo täysi-ikäisyyttä. Jossakin vaiheessa vanhempi saattaa pysähtyä harmittelemaan, ettei lapsuusvuosien aikana osannut pysähtyä arvostamaan perusarkea. Mielessä saattaa jopa käydä haikea ajatus siitä, kuinka ihana olisi palata edes hetkeksi noihin aikoihin.

On selvää, että ruuhkavuosien keskellä vanhempi pakostakin joutuu elämään osittain kiireen keskellä pyrkiessään hoitamaan hyvin sekä työn että perhearjen. Täydellisen stressitöntä elämää ei siksi välttämättä kannata edes tavoitella. Tietty määrä stressiä kuuluu lapsiarkeen. Tärkeää sen sijaan on, kuinka vanhempi suhtautuu stressiin ja kuinka tehokkaasti hän kykenee palautumaan haastavien ajanjaksojen jälkeen.

Jos vanhempi osaa palautua hektisten kausien jälkeen, on helpompi pysähtyä myös nauttimaan elämästä ja seuraamaan lasten kasvamista. Jos työasiat tuntuvat seuraavan mielessä kotiin, kannattaa harjoitella näiden ajatusten jättämistä kotioven ulkopuolelle oven sulkeuduttua. Työasioita ehtii pohtia riittämiin myös seuraavana päivänä. Kannattaakin tietoisesti tehdä päätös, että vaikka kuinka tekisi mieli tehdä vielä vähän töitä kotona, ilta olisi pyhitetty perheelle ja yhdessäololle. Näin voi auttaa itseään päivittäin paremmin muistamaan, kuinka arvokasta juuri tämä hetki elämässä on.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)