Lapsen ystävyyssuhteen katkeaminen tuntuu pahalta myös vanhemmasta

two women lying on hammock
Kuva: Janko Ferlič

On ihanaa, että pienellä lapsella on paras kaveri, joka kanssa voi touhuta kaikkea hauskaa yhdessä. Toisinaan kuitenkin ystävyyssuhde syystä tai toisesta katkeaa. Jos lapsen paras ystävä esimerkiksi jostain syystä alkaa kiusata lasta, tilanne voi olla hyvin vaikea lapselle, hänen vanhemmilleen sekä myös kiusaajalapsen vanhemmille.

Vanhemmista on Ihanaa, jos lapsella on sydänystävä, jonka kanssa yhdessä voi tehdä kaikkea hauskaa. Vanhemmalla saattaa olla omia lämpimiä muistikuvia lapsuudestaan ja ikimuistoisista asioista, joita tuli tehtyä yhdessä oman parhaan lapsuudenystävän kanssa. Samaa hän ymmärrettävästi toivoisi myös omalle lapselleen.

Usein vanhemmat ovat myös ainakin jollain tasolla tutustuneet myös parhaan ystävän vanhempiin, varsinkin jos lapset ovat pienestä pitäen olleet paljon tekemisissä. Jos lapset vierailevat toistensa luona, vanhemmatkin usein samassa yhteydessä vähintään vaihtavat kuulumisia ja toisinaan tutustuvat paremminkin. Joskus voi käydä jopa niin onnellisesti, että lasten ystävystyttyä myös muut perheenjäsenet ystävystyvät keskenään ja perheet saattavat parhaassa tapauksessa pysyä ystävinä läpi elämän.

Jos oman lapsen parhaan ystävän vanhemmista on tullut jonkinasteisia tuttavia tai jopa hyviä perheystäviä, saattaa tilanne tuntua vanhemmista hyvin vaikealta, jos parhaat kaverukset ajautuvat keskenään riitoihin. Joskus välirikko voi johtua esimerkiksi siitä, että toinen ystävyksistä on jostakin syystä alkanut kiusata toista. Varsinkin pienten lasten ollessa kyseessä kiusaaminen voi joskus käynnistyä näennäisesti hyvin mitättömän tuntuisista asioista. Aina kiusaamiselle ei aikuisen näkökulmasta edes vaikuta olevan mitään selkeää syytä. Pienen lapsen toiminta ei aina noudata aikuisten maailman logiikkaa. Tällaisessa tilanteessa vanhempien on tärkeää pysyä itse rauhallisena ja pyrkiä selvittämään asiaa, vaikka lasten käyttäytyminen saattaisikin ahdistaa ja harmittaa.

Aina lapsuudessa muodostetut ystävyyssuhteet eivät kestä

Kaikkia ystävyyssuhteita ei ole tarkoitettu kestämään läpi elämän. Kun lapset kasvavat, he saattavat havaita olevansa persoonaltaan sen verran erilaisia, ettei ystävyys enää tunnu toimivalta. Vanhemmista voi tuntua haikealta, ettei entinen paras ystävä enää olekaan kuvioissa mukana samalla lailla kuin ennen. Varsinkin jos vanhemmat ovat itsekin luoneet ystävyyssuhteen entisen parhaan ystävän vanhempiin, voi ymmärrettävästi tuntua pahalta ajatella, että lapset eivät enää ole samanlaisia sydänystäviä kuin aiemmin.

On tärkeää muistaa, että ystävyyssuhteiden solmiminen ja katkeaminen kuuluu elämään. Kaikkia ihmisiä ei ole tarkoitettu olemaan ystäviä ikuisesti. Toisinaan tiettyinä ikävuosina tietyt ihmiset sopivat keskenään ystäviksi, mutta myöhemmässä vaiheessa elämää kiinnostuksenkohteet ovat saattaneet muuttua niin erilaisiksi, että yhdistäviä tekijöitä ei enää ole. Tällöin on luonnollista, että ystävyyssuhdekin hiljalleen hiipuu, ellei sen eteen tehdä aktiivisesti töitä. Joskus näin voi käydä jo lapsuudessa.

Vaikka ystävyyssuhde katkeaisikin, voi ystävyyttä silti muistella lämmöllä. Jokainen ystävyyssuhde on ollut arvokas ja tärkeä kokemus, joka on muovannut molempien ystävysten elämää. Ystävyyssuhteen pituus ei vähennä sen arvoa.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)