Kuinka usein tunnet tarvetta tavata ystäviä?

a couple of people sitting at a table with cups of coffee
Kuva: Priscilla Du Pree

Ennen digiaikaa ja pikaviestisovelluksia monien tuli tavattua ystäviä enemmän, koska käytännössä livetapaaminen oli ainoa keino vaihtaa arjen kuulumisia. Nykyään ystäviin voi halutessaan pitää yhteyttä etänä vaikka päivittäin. Jotkut eivät ole tavanneet ystäviään kasvokkain vuosikausiin, mutta nämä ovat silti mukana arjessa pikaviestisovellusten avulla. Onko sinulle tärkeää tavata ystäviä kasvokkain vai riittääkö heidän kanssaan viestittely?

Ilta-Sanomissa kerrotaan Jennasta, joka ei ole nähnyt ystäväänsä fyysisesti yli viiteen vuoteen, mutta tämä on silti mukana arjessa päivittäin, koska Jenna viestittelee ystävänsä kanssa useissa eri kanavissa joka päivä. Yhä useammalla nuorella aikuisella on samanlainen tilanne. Arki voi olla niin kiireistä, että käytännössä on hyvin vaikeaa sovittaa tapaamisia kalenteriin. Jennakin toteaa tekevänsä vuorotyötä, samoin kuin hänen ystävänsä. Tämä osaltaan vaikuttaa siihen, että on vaikeaa sovittaa tapaamisia kalenteriin. Jenna kertoo näkevänsä digitalisaation hyvänä asiana, koska sosiaalisen median sovellusten avulla on helpompi pitää yhteyttä myös sellaisiin ystäviin, jotka asuvat toisilla paikkakunnilla.

Yhä useampi suomalainen kokee itsensä yksinäiseksi. Tämä voi osaltaan johtua siitä, ettää ihmiset tapaavat toisiaan harvemmin kuin aiemmin.

Ihmiset ovat erilaisia sen suhteen, kuinka usein ystäviä kokee haluavansa tavata

Toiset kaipaavat kasvokkain tapahtuvaa vuorovaikutusta ystävien kanssa, siinä missä toiset mielummin kommunikoivat somesovellusten avulla. Ekstrovertti saattaa ahdistua jo muutamasta päivästä itsekseen, siinä missä voimakkaasti introvertille ihmiselle voi olla täysin luonnollista tavata ystäviä kasvokkain kenties pari kertaa vuodessa, jos sitäkään. Tärkeintä on, että tapaamistiheys tuntuu itsestä sekä ystävistä hyvältä.

Joskus myös olosuhteet voivat vaikuttaa siihen, kuinka usein ihmisiä haluaa tavata. Ilta-Sanomien artikkelissa 40-vuotias Laura pohtii, että koronavuodet ovat voineet vaikuttaa joihinkin ihmisiin siten, että sosiaaliset taidot ovat rapistuneet, minkä seurauksena ystävien tapaaminen fyysisesti voi tuntua joistakin ylivoimaisen vaativalta. Myös jo olemassa olevat mielenterveyden haasteet ovat voineet kasvaa suuremmiksi koronaeristyksen aikana.

Perheen perustamisen jälkeen ystävien tapaaminen voi monilla jäädä vähemmälle, koska perheen kesken tulee usein vietettyä suurin osa vapaa-ajasta. Jos kiireisen lapsiarjen aikana ei aktiivisesti pidä yhteyttä ystäviin, voi yhteys hiipua huomaamatta siihen pisteeseen, että myöhemmin ei enää tunnu yhtä luontevalta esimerkiksi laittaa viestiä itselle merkityksellisistä arjen tapahtumista.

Hyvä ystävyyssuhde on kuin “salainen supervoima”, jota kannattaa vaalia

Ystävyyssuhteita kannattaa vaalia, vaikka arki tuntuisi kiireiseltä. Kun ruuhkavuodet helpottavat ja lapsilla alkaa olla omia menoja, moni vanhempi kokee kaipaavansa kontakteja muihin aikuisiin. On helpompi elvyttää vanhat ystävyyssuhteet, jos on pitänyt edes jonkinlaista yhteyttä kiireisten ruuhkavuosien aikana. Voikin ajatella, että kiireen keskellä viesti ystävälle on vanhan sanonnan mukaisesti “kuin laittaisi rahaa pankkiin” ja sijoitus tulevaisuuteen, sen lisäksi että yhteydenpito saa aikaan itselle ja ystävälle muutoinkin hyvän mielen.

Lähde: Ilta-Sanomat

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.