7 keinoa lasten tunteiden parissa työskentelyyn

Kuva: Pexels/ Anna Shvets

Tunteiden hallinta on yksi lasten tärkeimmistä taidoista, joita heidän on opeteltava varhaisesta lapsuudesta lähtien. Vauvan tärkein opettaja tunnesäätelyssä on vanhempi. Ensin vauva osaa ilmaista vain iloa ja surua/ kiukkua, mutta iän myötä mukaan tulee tunteiden kirjo. Kuinka opettaa lasta työskentelemään tunteiden parissa?

Tunteiden hallintaan kuuluu omien tunteiden tunnistaminen, niiden nimeäminen, arviointi, erottelu ja säätelyn hallinta. Tunteet tulevat ja menevät, vilahtavat ohi tai jäävät viipymään. Harjoittelemista riittää aina aikuisuuteen saakka, eikä silloinkaan tule valmiiksi.

Kaikki tunteet ovat sallittuja, mutta kaikki lapsen käytös ei ole toivottavaa. Siksi lasta onkin tärkeää opettaa tunteiden hallinnassa. Harjoittelu alkaa reflektoinnista ja itsehavannoinnista eli lasta tulee opettaa pyrkimään mahdollisimman rehellisesti tunnistamaan omia kokemuksiaan.

Lapselle tulee sanoittaa, mitä tunteita ja toimintoja tietyssä tilanteessa oli ja miten ne vaikuttivat häneen ja ympäristöön. Lapsen tulisi ottaa kokemuksistaan oppia ja hyödyntää saamaansa tietoa ja taitoja seuraavissa tilanteissa. Kun lapselle opettaa jo nuorena tunnetaitoja, hän oppii ratkaisemaan konflikteja paremmin niin lapsuudessa kuin aikuisenakin.

Seitsemän keinoa lasten tunteiden käsittelyyn

1. Tunteista puhuminen

Yksi tärkeimmistä keinoista käsitellä tunteita, on puhua niistä ääneen. Se ei ole suomalaisille kovin helppoa, joten sitä kannattaa opettaa lapselle pienestä pitäen ja harjoitella siinä sivussa sitä itsekin. Näin lapsen on helpompi järkyttyessään avautua tunteistaan päiväkodin hoitajalle, opettajalle tai vanhemmalle eli ylipäätään sille aikuiselle, joka sattuu tilanteessa olemaan. Niin lapsi saa aikuiselta tarvitsemaansa tukea ja ohjausta vaikeiden tunteiden kanssa.

2. Vanhemman esimerkki

Vanhemman esimerkillä on väliä aivan kaikessa ja ennen kaikkea tunteiden käsittelyssä. Vanhemman kannattaa sanoittaa omia tunteitaan erilaisissa tilanteissa myös huonoina päivinä ja hetkinä sekä kertoa sitten lapselle, kuinka aikoo toimia tilanteessa. Näin lapsi oppii vanhemmalta nimeämään erilaisia tunteita ja keinoja niiden käsittelemiseksi.

3. Tarinoiden lukeminen

Nykyään on paljon kirjoja, joiden tarkoituksena on lasten tunteiden käsittely. Niiden juonet helpottavat itsetutkiskelua ja omien tunteiden käsittelyä. Pohdi lapsen kanssa tarinaa ja sen hahmoja. Voitte käydä läpi kysymyksiä: miltä kustakin päähenkilöstä tuntuu? Miksi luulet henkilöiden tuntevan niin? Mitä tekisit henkilöiden sijassa? Mitä päähenkilöt voisivat tehdä tunteakseen olonsa paremmaksi?

4. Terveet toimintamallit

Vanhemman tulisi opettaa lapselle, että kaikki tunteet ovat sallittuja, mutta kaikki keinot eivät ole oikein. Esimerkiksi vihan ja suuttumuksen hetkellä itsensä tai toisen satuttaminen sekä tavaroiden hajottaminen eivät ole oikea tapa käsitellä asiaa.

Vanhempi voi opettaa lapselle muita keinoja vihan tunteen iskiessä. Esimerkiksi asiasta puhuminen, yksin tai vanhemman läheisyydessä rauhoittuminen ja välien selvittely, mikäli tilanteeseen liittyy muita ihmisiä. Sen aika on vasta sitten, kun lapsi on rauhoittunut. Jos edellä mainitut keinot eivät auta ja lapsi on edelleen kiihtynyt, voi myös esimerkiksi käsillä tyynyn hakkaaminen auttaa purkamaan pahimmat patoumat. Toinen vastaava keino on liikunta.

5. Tunnepäiväkirja

Kun lapsi on oppinut kirjoittamaan, häntä voi kannustaa laittamaan ylös tunnepäiväkirjaan omat tunteensa päivän aikana ja ne asiat, jotka ovat vaikuttaneet niihin. Vanhemman kannattaa kuitenkin auttaa lasta alkuun ensimmäisinä päivinä tunnepäiväkirjan pidossa. Kun lapsi on ymmärtänyt homman juonen, hän voi tehdä tunnepäiväkirjaa mielenkiintoisella tavalla. Päiväkirja voi sisältää tekstiä, piirrustuksia, kaavioita, tilastoja tai kuvia, joita voi leikata esimerkiksi lehdestä ja kirjoittaa sen alle tunteen nimen.

6. Rauhoittumisnurkka

Vanhempi ja lapsi voivat rakentaa kotiin rauhoittumisnurkan tai tilan, jonka lapsi yhdistää rauhaan. Rauhoittumisnurkan värit kannattaa valita huolella, jotta ne voidaan yhdistää rauhoittumiseen. Kun lapsi sitten jostain syystä kokee tunteiden vyöryn, hän voi mennä rauhoittumisnurkkaan rauhoittumaan ja rentoutumaan.

7. Kysymysten kysyminen lapselta

Yksi tapa auttaa lasta käsittelemään tunteitaan on kysymysten esittäminen, jotka kannustavat häntä avautumaan tunteistaan. Vanhemman on tärkeää auttaa lasta ymmärtämään, että hänellä on mahdollisuus valita, kuinka hän ilmaisee tunteitaan ja varsinkin, miten hän käyttäytyy eri tilanteissa.

Vanhempi voi kysyä lapselta kysymyksiä, kuten: ”miltä sinusta tuntuu? Millainen päivä sinulla on ollut? Mitkä ovat olleet tämän päivän parhaat ja hankalimmat hetket?” Tehkää kysymyksistä päivittäinen tapa esimerkiksi iltatoimien yhteydessä.

Onko lapsesi taitava tunteiden parissa työskentelyssä? Millä keinoin voisit tukea hänen tunteiden käsittelyä?

Lähteet: Askel terveyteen, Go Kids power, Opetushallitus, The Ark group

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.