Alkoholia voi joskus huomaamattaankin alkaa kuluttamaan liikaa. Ruuhkavuosien kiireessä ja stressitason ollessa korkealla, saattaa alkoholin rentouttava vaikutus tuntua pieneltä helpotukselta arjessa. Alkoholin nauttimisesta voi nopeasti tulla tapa, josta alkaa pikkuhiljaa haluta eroon, mutta tämä saattaa olla hyvin haastavaa. Kehossa ja mielessä tapahtuu monenlaisia muutoksia, jos alkoholin onnistuu jättämään pois elämästään. Millaisia nämä muutokset ovat ja miksi kannattaa kokeilla elämää ilman alkoholia?
Monet alkoholia päivän aikana pieniä annoksia nauttivat vanhemmat saattavat kokea, ettei juominen ole heille ongelma, koska määrät ovat pieniä ja he eivät koe olevansa humalassa. Jos alkoholia kuitenkin on jatkuvasti elimistössä, tällä on pitkässä juoksussa keholle monia haitallisia vaikutuksia. Moni voi todeta juovansa esimerkiksi pienen siideri- tai oluttölkin ”vain janoonsa” samalla, kun tekee kotitöitä tai muita askareita. Jos syy todella on vain janon sammuttaminen, voi alkoholin hyvin korvata esimerkiksi mehulla, teellä tai muilla alkoholittomia juomilla.
Eräs hyvä testi oman henkisen alkoholiriippuvuuden arvioimiseen onkin kysyä itseltään, voisiko ongelmitta vaihtaa siiderin tai oluen alkoholittomaan vastaavaan juomaan. Jos kokee, että mielummin kuitenkin haluaa alkoholijuoman, tällöin on syytä katsoa peiliin ja myöntää itselleen, että nimenomaan alkoholin nauttiminen on pääasia janon sammuttamisen sijasta. Ensimmäinen askel liiallisen alkoholinkäytön lopettamisessa on kyetä myöntämään itselleen, että ongelma on olemassa.
Ruuhkavuosien aikana liiallinen alkoholinkäyttö voi huomattavasti heikentää omaa jaksamista muutoinkin raskaan lapsiarjen keskellä. Jos pohtii, onko alkoholi itselle ongelma jaksamisen kannalta, kannattaa kokeilla alkuun lyhyttä ajanjaksoa, jonka aikana ei käytä lainkaan alkoholia. Tämän jälkeen voi verrata omaa oloaan tämän jakson aikana aiempaan olotilaan, jolloin käytti alkoholia. Kokeilujakso saattaa yllättää positiivisesti ja kannustaa jatkamaan alkoholitonta elämää.
Näin alkoholin käytön lopettaminen näkyy kehossasi
Verenpaineen tasautuminen
Alkoholin säännöllinen juominen nostaa verenpainetta. Eräs merkittävimmistä korkean verenpaineen taustatekijöistä onkin alkoholin suurkulutus. Vaikka alkoholia ei käyttäisi suuria määriä, verenpaine voi silti nousta juomisen seurauksena. Jo kahdella säännöllisellä päiväannoksella verenpaine saattaa kohota pysyvästi. Jos alkoholin käytön kykenee lopettamaan vaikka vain kuukaudeksi, jo tämä tauko usein laskee verenpainetta.
Vatsaongelmat vähenevät ja paino laskee
Alkoholi ärsyttää vatsan limakalvoja. Alkoholin käytön lopettaminen auttaa siksi vatsaa voimaan paremmin. Alkoholijuomat ovat usein hyvin kaloripitoisia ja nostavat siksi painoa. Alkoholi vaikuttaa myös tapaan, jolla keho polttaa rasvaa, mikä osaltaan edesauttaa kilojen kertymistä. Alkoholinkäytön lopettaminen auttaakin usein myös painonhallinnassa.
Unen laatu paranee ja mieliala pysyy parempana
Alkoholin nauttiminen vaikuttaa heikentävästi unen laatuun. Kun alkoholinkäytön lopettaa, uni on virkistävämpää ja usein myös mieliala kohoaa. Alkoholinkäytöllä on myös havaittu olevan yhteys masennukseen. Jos alkoholinkäytöstä pitää kuukauden tauon, usein jo tänä aikana voi havaita positiivisia muutoksia mielialassa. Moni kokee, että energiaa on enemmän ja arjessa jaksaa paremmin.
Anna-lehden verkkoartikkelista voi lukea lisää vaikutuksista, joita kehossa alkaa näkymään, kun on kuukauden juomatta alkoholia.
Lähde: Anna
Teksti: Sonja