Sairastamiset tulevat hyvin tutuksi lapsiperheissä. Niin flunssa- kuin norovirukset kantautuvat päiväkodeista sekä kouluista lasten mukana kotiin, ja kaatavat aikuisiakin vuoteen pohjalle sairastamaan.
Hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen on tärkeää, kun koko perhettä yritetään pitää terveenä flunssa- ja noroviruskaudella. Kotioloissa myös siivoamisesta voi olla apua tartuntojen torjunnassa. Kun flunssa- ja noroviruskausi jyllää, kannattaa lasten leluja puhdistaa säännöllisesti, neuvoo Koti Puhtaaksi Oy:n toimitusjohtaja Reetta Alastalo.
Leluja kannattaa puhdistaa jo sen takia, että ne usein kulkevat lasten mukana ympäri kotia ja pihaa keräten itseensä pölyä, likaa ja pöpöjä. Tämä on hyvä muistaa etenkin jos lapset ovat siinä iässä, että lelut käyvät vielä toisinaan suussa.
Puhtailla leluilla on mukavampi leikkiä, mutta samalla puhdistus auttaa torjumaan erilaisia taudinaiheuttajia. Lelujen puhdistuksesta voi tehdä myös yhteisen aktiviteetin lasten kanssa.
”Lelujen kylpypäivä on mukavaa yhteistä tekemistä ja siinä lapset oppivat milloin pesu on tarpeen ja kuinka se tehdään. Puhdistuksen yhteydessä on helppoa tarkistaa myös lelujen kunto, jotta ne ovat turvallisia pienillekin leikkijöille”, Alastalo vinkkaa tiedotteessa.
Muovilelut kylpyyn!
Leluja puhdistaessa on syytä huomioida niiden materiaali. Arkisen siivouksen yhteydessä muoviset ja puiset lelut voi puhdistaa nihkeällä siivousliinalla tai pölyhuiskalla. Jos lelussa on pinttynyt likaa, tarvitaan järeämpiä keinoja. Myös pöpöt vaativat järeämmät keinot.
”Useimmat muoviset lelut voi upottaa mietoon pesuaineveteen kylpemään. Käsitiskiaine, mäntysuopa tai ruokasoodasta ja etikasta valmistettu mieto yleispuhdistusaine on turvallisia vaihtoehtoja puhdistukseen”, Alastalo opastaa.
Lelut kestävät yleensä hyvin hankausta. Pienten lelujen välien pesemisessä voi myös hyödyntää apuna tiskiharjaa tai vanhaa hammasharjaa. Kun lelut on pesty, pitää ne huuhdella huolellisesti ja kuivata esimerkiksi pyyhettä apuna käyttäen.
Pehmolelujen puhdistamisessa voi kääntää katseen keittiön kaappeihin. Pehmolelujen kuivapuhdistus onnistuu näppärästi kuiva-ainekaapista löytyvän ruokasoodan avulla. Ruokasoodaa ripotellaan pehmolelun pinnalle ja sen annetaan vaikuttaa noin puoli tuntia ennen kuin se imuroidaan pois.
Jos lelu kestää konepesun, voi sen puhdistaa imuroinnin sijaan myös pyykkikoneessa ruokasoodineen päivineen.
Talvikelistä apua pehmolelujen puhdistamiseen
Pehmolelujen puhdistuksessa voi hyödyntää myös talvikuukausina lunta ja pakkasta. Kuten matot ja petivaatteet, raikastuvat myös pehmolelut ulkona talvikeleillä, mutta muitakin hyötyjä on.
”Pakkanen tappaa bakteereita ja pölypunkkeja, ja pakkaslumella voi pehmoille antaa raikastavan lumipesun”, Alastalo kertoo.
Ennen lumipesua pehmolelujen kannattaa antaa ulkoilla pakkasessa, jotta lumi ei tartu kiinni karvaan. Lopuksi lumet ravistellaan leluista kunnolla ja laitetaan pehmot ilmavasti kuivumaan.
Myös vessassa käydessä voi yrittää ehkäistä tartuntoja. Ruuhkavuodet kertoi aiemmin julkaistussa artikkelissa, miten pöntöstä voi levitä tauteja ja vessaa ei siis kannata vetää kansi auki. Voit lukea aiheesta lisää täällä.
Teksti: Miia